Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Netanyahu'ya 'Gazze planı' tehdidi! 6 madde sunuldu

Gazze'deki savaşta son dakika... Netanyahu'ya 'Gazze planı' tehdidi! 6 madde sunuldu

18.05.2024 - 14:28 | Son Güncellenme:

Uzun bir yıpratma savaşına hazır olduğunu duyuran Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Refah'ın doğusundaki baskını açıkladı. Göğüs göğüse çarpışmada makineli tüfekler ve el bombaları kullanıldı. Öte yandan İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz’dan hükümete “Gazze planı” tehdidi geldi.

Gazze Şeridi'ndeki savaşta 226'ıncı gün, Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

GAZZE PLANI TEHDİDİ

İsrail’de Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan savaş sonrası plan talep etti. Netanyahu’dan Hamas'la savaştan sonra bölgeyi kimin yöneteceğini de içeren, üzerinde anlaşılmış bir plana bağlı kalmasını isteyen Gantz, savaş kabinesinin 8 Haziran’a kadar 6 maddelik plan oluşturması çağrısı yaptı. Gantz, beklentilerinin karşılanmaması durumunda Ulusal Birlik partisini muhafazakar Başbakan Netanyahu’nun genişletilmiş acil durum hükümetinden çekeceğini söyledi. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Gantz, “Kişisel ve siyasi düşünceler İsrail'in ulusal güvenliğinin en kutsal noktasına nüfuz etmeye başladı. Küçük bir azınlık İsrail gemisinin kaptan köşkünü ele geçirdi ve onu kayalıklara doğru sürüklüyor” dedi.
Gantz, önerdiği 6 maddelik planın Gazze için geçici bir ABD-Avrupa-Arap-Filistin sivil yönetim sistemini içerdiğini söyledi.

ABD'NİN KURDUĞU İSKELEDEN YARDIMLAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

İsrail’in 225 gündür saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde artan açlık insani durumu kritik noktaya getirdi. ABD’nin bölgeye insani yardımların girmesi için kurduğu ve dün faaliyete geçen yüzer iskeleye ulaşan yardımlar bugün de kamyonlarla bölgeye girdi. Yetkililer, yardımların başta güneydeki Han Yunus ve merkezdeki Deir el-Balah’ın batısındaki el-Mevasi bölgesi olmak üzere yerinden edilmiş binlerce Filistinliye dağıtılmak üzere Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) depolarına taşındığını bildirdi.

PARİS'TE FİLİSTİN'E DESTEK İSRAİL’E TEPKİ

Fransa’nın başkenti Paris’teki Republique Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye aylardır devam eden kanlı saldırılarının bir an evvel sona ermesini çağrısında bulundu. Voltaire Bulvarı üzerinden Nation Meydanı'na kadar yürüyen Filistin destekçileri, sık sık Gazze'de ateşkesin sağlanması ve soykırımın durdurulması yönünde sloganlar attı. Göstericiler, “Filistin'de soykırımı durdurun”, “Acil ateşkes sağlanmasını istiyoruz”, “Faşist Netanyahu ve onun iş birlikçisi Fransa Cumhurbaşkanı Macron”, “Döktüğünüz Filistin kanı yeter”, “Masum çocukları öldürmekten vazgeçin”, “Yaşasın soylu Filistin halkının direnişi” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşe katılanlar arasında Türk bayrağı taşıyan bir grup dikkat çekerken, bir Türk vatandaşı, “bu katliamlar bir Avrupa ülkesinde olsaydı dünya ayağa kalkardı. Ama Müslüman Filistinli kardeşlerimizin ölümü dünyaca seyrediliyor” şeklinde konuştu.

 

“SOYKIRIMCILARIN OLİMPİYATLARDA YERİ YOK”

Yürüyüşe katılan bir grup ise, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyatlarına İsrailli sporcuların kabul edilmemesi çağrısı yaptı. Ellerinde Filistin ve Fransa bayrakları taşıyan grup, “Soykırımcıların Olimpiyatlarda yeri yok”, “Soykırım insanlık suçudur”, “İnsanların yaşam hakkına silahlarla, bombalarla son verilmesi yasal ve insani bir suçtur” sloganları attı.

Haberin Devamı
'BARIŞ SAĞLANANA KADAR MEYDANLARDAYIZ'

İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta Filistin’e destek için toplanan yaklaşık 10 bin kişi İsrail’e tepki gösterirken, Gazze Şeridi’nde “Barış sağlanan kadar meydanlardayız” sloganları attı.
İskoçya’da binlerce kişi Filistin’e destek için düzenlenen yürüyüşlere devam ediyor. Başkent Edinburgh’taki Waverley Tren İstasyonu önünde toplanan yaklaşık 10 bin kişi Filistin’e özgürlük”, “Gazze için hemen barış”, “Barış sağlanana kadar meydanlardayız”, Gazze biz seni asla yalnız bırakmayacağız” sloganları attı. İskoçya parlamentosuna doğru yürüyen Filistin destekçileri, İrlanda ve Filistin bayrakları sallayarak İsrail’e tepki gösterirken, Güney Afrika bayrakları da dikkat çekti.İskoçya’nın Glasgow ve Aberdeen şehirlerinde de Filistin’e destek yürüyüşleri düzenlendi.

İSRAİL, SURİYE-LÜBNAN SINIRINDA BİR ARACI VURDU

İsrail savaş uçaklarının, Lübnan-Suriye sınırı yakınlarındaki bir aracı vurduğu bildiriliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sınır kasabası Dimas'ta hedef alınan aracın tamamen yok edildiğini aktardı. Londra merkezli kuruluşun verdiği bilgiye göre, araçta seyahat eden iki kişiden biri Hizbullah üyesiydi.

İsrail, 7 Ekim'de başlayan savaşta bugüne kadar Suriye topraklarını en az 39 kez hedef aldı.

Bunlardan özellikle ikisi, Orta Doğu'da eşi benzeri görülmeyen bir sarsıntıya neden oldu. İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün Suriye komutanı Rıza Musevi, 2023'ün son günlerinde Şam'daki evinde füzeyle öldürüldü.

Tahran yönetimi bu saldırıya vekil güçleri aracılığıyla misillemede bulunurken, 1 Nisan 2024 Pazartesi günü İran'ın Şam Büyükelçiliği'nin İsrail jetleri tarafından hedef alınması bardağı taşırdı. İran tarihte ilk kez kendi topraklarından İsrail'e saldırı gerçekleştirdi, dünya 300'ü aşkın kamikaze drone ve füzenin yolculuğunu 13 Nisan Cumartesi gecesi canlı yayında takip etti. İsrail ise İran'ın orta kesimindeki İsfahan'da yer alan bir askeri üsse füze ateşleyerek karşı misillemeye imza attı.

İsrail, Suriye'deki hava saldırılarına ilişkin nadiren yorum yapıyor.

MOSSAD YÖNETİCİSİNDEN SAVAŞ İTİRAFI



Halihazırda İsrail parlamentosunda milletvekili olan dış istihbarat ajansı Mossad'ın eski başkan yardımcısı Ram Ren-Barak, Gazze Şeridi'nde süren savaşı 'beyhude' olarak niteledi.

İsrail'in mevcut tabloda dezavantajlı olduğunu kaydeden Ren-Barak, ülkenin ekonomik çöküşle yüz yüze olduğunu söyledi.

İsrail kamu radyosuna konuşan Mossad'ın eski yöneticisi, "Bu savaşın açık bir hedefi bulunmuyor ve su götürmez bir şekilde kaybettiğimiz aşikar" dedi.

Ren-Barak İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nde çekildiği bölgelerde yeniden çatışmalara girdiğini hatırlatıp "Sonunda daha fazla asker kaybediyoruz. Uluslararası arenada da başarısızlıkla yüzleşiyoruz, ABD'yle ilişkilerimiz ciddi oranda bozuluyor" ifadesini kullandı.

Mossad'ın eski başkan yardımcısı, sözlerini "Bana başardığımız bir şey göster" diyerek noktaladı.

Haberin Devamı
İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARINDAN LÜBNAN'A SALDIRI

İşgal ordusu, gece yarısı Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah'a ait bir roket fırlatma rampası ve bir binaya saldırı düzenlendiğini bildirdi.

İsrail jetlerinin vurduğu yerler, Kunin ve Hiam kasabaları.

İsrail işgal ordusu ayrıca Hanine'ye top atışları gerçekleştirdiğini bildirdi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail, Gazze savaşından bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde sınır çatışmasına başladı.

İSRAİL'İN BAŞINA DEMİR YUMRUK İNDİ! 15 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ



Bu sabah İsrail'le uzun bir yıpratma savaşına hazır olduğunu duyuran Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, yoğun çatışmalara sahne olan iki adresten birinde 15 işgal askerini öldürdüğünü açıkladı.

İsrail, aylarca korkuyla beklenen Refah işgalini geçen hafta başlattı ve yaklaşık yarım milyon Filistinli bir kez daha sığındıkları yerden kaçmak zorunda kaldı.

Mısır sınırındaki şehrin doğu mahallelerinde başlayan çatışmalar ilerleyen günlerde Refah'ın ortasına kadar genişlerken, İsrail gece yarısından bu yana bölgeyi silahlı insansız hava araçları ve topçu bombardımanıyla vuruyor.

İsrail'e ait bir drone, Refah'ın Akdeniz kıyısından Gazze'nin kuzeyine doğru ilerleyen bir aracı füzeyle vurdu. Araçtakilerden biri hayatını kaybetti, diğerleri ise yaralandı.

İşgal ordusu son 24 saatte Gazze Şeridi'ndeki 70 ayrı hedefi vurduğunu savunurken, Kassam Tugayları Refah'ın doğusunda İsrail'e vurduğu ağır darbenin detaylarını paylaştı.

Filistinli gruplar, İsrail işgal askerlerinin toplandığı bir evi hedef aldı. Refah'ın doğusundaki El Tanur mahallesinde yer alan evi basan Kassam Tugayları İsrail işgal güçleriyle göğüs göğüse çarpıştı.

Çatışmada makineli tüfeklerin ateşlendiğini ve el bombalarının atıldığını aktaran Filistinli grup, 15 İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi.

Kassam Tugayları ayrıca İsrail'e ait bir Merkava tankını Yasin-105 roketi kullanarak Refah'ta vurduğunu da ekledi.

Gazze'nin en güneyindeki Refah'ın yanı sıra kuzeydeki Cibaliye mülteci kampında yoğun çatışmalar var.

Filistinli gruplar, Cibaliye semalarında uçan İsrail'e ait Apache helikopterine SAM-7 füzesi ateşledi.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 83 Filistinli yaşamını yitirdi. Savaşın başından beri hayatını kaybedenlerin sayısı ise 35 bin 386'ya çıktı.

Katliamın kurbanlarının üçte ikiden fazlası çocuklar ve kadınlar.

Haberin Devamı
HUSİLER BİR GEMİYİ DAHA VURDU

İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Kızıldeniz'de ilerleyen bir geminin Hudeyde açıklarında hasar gördüğünü bildirdi. UKMTO açıklamasında geminin bilinmeyen bir cisim tarafından vurulduğu kaydedildi.

İran destekli Husiler, başkent Sana ve Yemen'in en büyük limanı Hudeyde dahil ülkenin batısını kontrol ediyor.

İngiliz güvenlik firması Ambrey ise, Panama bayraklı bir petrol tankerinin Husiler tarafından ateşlenen bir füzeyle vurulduğunu duyurdu. Ambrey'in bildirdiği saldırının gerçekleştiği nokta, daha güneydeki Muha kenti açıkları.

İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'de seyreden gemilere saldırı düzenliyor.

ABD ve Batılı ülkelerin kurduğu deniz görev güçlerinin devriye gezmesi ya da Yemen topraklarındaki Husi hedeflerinin bombardımana tutulması, saldırıları durdurmaya yetmedi.

HAMAS: UZUN BİR SAVAŞA HAZIRIZ, İSRAİL BATAKLIĞA SÜRÜKLENECEK



İsrail'in müzakere masasını devirip Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a saldırıya geçmesi, 225'inci gününe giren savaşın boyutunu değiştirdi.

Refah işgalinden hemen önce ateşkesi kabul ettiğini duyuran Hamas, bugün yaptığı açıklamada Gazze'de uzun bir yıpratma savaşına hazır olduğunu ilan etti.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, yayınladığı video mesajda İsrail saldırısı ne kadar sürerse sürsün Refah ve Gazze'nin diğer şehirlerini savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Gazze Şeridi'nde uzun bir savaş verileceğini kaydeden Kassam Tugayları sözcüsü, İsrail'i hiçbir şey elde edemeyeceği bir bataklığa sürüklemeye hazır olduklarının altını çizdi.

Ebu Ubeyde, savaşın başından beri 100'den fazla İsrail tankı ve zırhlı aracını imha ettikleri bilgisini de verdi.

Cumartesi sabahı Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'den yükselen yoğun dumanlar, kilometrelerce uzaklıktan bile göründü. Al Jazeera, İsrail işgal birlikleri ile Filistinli direnişçilerin çatışmalarını canlı yayında ekrana getirdi.

Al Jazeera, Cibaliye mülteci kampının İsrail ordusu tarafından savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçlarıyla hedef alındığını, yanı sıra topçu bombardımanı olduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, Gazze'nin karadan işgalinin başladığı Ekim ayı sonundan bu yana 278 askerini kaybetti.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİNDE OLAY



Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana farklı pozisyonlarda yer alan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile savaş kabinesi üyesi Gadi Eisenkot arasında yeni bir tartışma çıktı.

Hamas'la rehine anlaşması isteyen eski genelkurmay başkanı Gadi Eisenkot, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya dönerek aylardır savaş kabinesi toplantılarının herhangi bir karar almadan sona erdiğini belirtti.

Eisenkot'un bir dizi öneriyi kabineye sunmaya başlaması üzerine Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir sözünü kesti, "Savaşı durdurmak istiyorsunuz" dedi.

Bunun üzerine Gadi Eisenkot "Duyulanları anlama konusunda sıkıntınız var, Hamas'la mücadele yıllarca devam edecek" yanıtını verdi.

Faşist bakan Ben-Gvir "Sizi duyduk, generaller, anlayışlı insanlar" diye çıkışınca bu kez Eisenkot öfkeyle "Ulusal güvenliği güçlendirmedeki büyük başarınızı gördük" dedi.

Walla haber sitesi, tartışma sırasında eski genelkurmay başkanı Eisenkot'un İncil'den bir ayet alıntılayarak "Sandaletlerinizi çıkarın" ifadesini kullandığını yazdı.

Sert tartışmada Gadi Eisenkot Ben Gvir'in asker kaçağı olduğunu da hatırlattı.

Haberin Devamı
UMMAN'DA GİZLİ BULUŞMA

Amerikan yayın kuruluşu Axios, iki üst düzey ABD'li yetkilinin Umman'ın başkenti Maskat'ta İranlılarla dolaylı görüşmeler yaptığını duyurdu.

Orta Doğu'da bir türlü azalmayan gerilimin düşürülmesi için söz konusu buluşmanın gerçekleştiğini aktaran Axios internet sitesi, görüşmelerde İran'ın vekil güçleri ve nükleer programının da masaya geldiğini yazdı.

ABD'nin Umman'a gönderdiği iki isim ise Başkan Joe Biden'ın Orta Doğu Danışmanı Brett McGurk ile İran özel temsilcisi Abram Paley'di.

Washington'ın Orta Doğu politikasını şekillendiren isimlerden Brett McGurk, hafta içinde de Suudi Arabistan'daydı.

Umman'daki buluşmada İran'ı kimlerin temsil ettiği bilinmiyor.

Gizli randevuya dair her iki başkentten de bir açıklama yok, Washington ve Tahran sessizliğini koruyor.

İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran büyükelçiliğini füzelerle vurması ve Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün önemli isimlerinden Muhammed Rıza Zahed'yi öldürmesi, ezeli düşmanların ilk kez birbirlerine doğrudan saldırmasının yolunu açtı.

İran 13 Nisan'da ilk kez kendi topraklarından İsrail'e kamikaze drone'lar ve balistik füzeler ateşledi, dünya saldırıyı canlı yayında takip etti. İsrail ise, birkaç gün sonra İran'ın orta kesimindeki bir askeri üsse füze fırlattı.

İSRAİL JETLERİ BATI ŞERİA'YI BOMBALADI



İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'nde savaş devam ederken Batı Şeria'daki Cenin'i savaş uçaklarıyla vurdu.

İşgal altında tutulan Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin'deki saldırı, gece saatlerinde gerçekleşti.

Cenin mülteci kampındaki güçlü patlamayı gösteren video kayıtları sosyal medyada paylaşılırken, saldırıda en az bir can kaybı var. Filistinli yetkililer, İsrail jetlerinin bombardımanında sekiz kişinin de yaralandığı bilgisini verdi.

İsrail işgal ordusu, Batı Şeria'da nadiren savaş uçaklarıyla saldırı gerçekleştiriyor.

Yerel kaynaklar Cenin mülteci kampındaki bir evin hedef alındığını aktarırken, İsrail ordusu Filistinli silahlı gruplara ait bir komuta merkezinin vurulduğunu açıkladı.

Resmi açıklamada, saldırıda vurulan kişinin İslam Hamayse olduğu savunuldu ve söz konusu Filistinlinin Mayıs 2023'teki bir silahlı saldırıyı gerçekleştirdiği ileri sürüldü.

Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail işgal güçlerinin Batı Şeria'da gerçekleştirdiği baskınlarda 505 Filistinli yaşamını yitirdi. Batı Şeria'da can veren Filistinlilerin bazıları radikal Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına uğradı.