Dünya İsrail bu kez kilise vurdu! Gazze ateş altında, çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail bu kez kilise vurdu! Gazze ateş altında, çok sayıda ölü ve yaralı var

19.10.2023 - 13:04 | Son Güncellenme:

İsrail'in El-Ehli hastanesine yönelik yaptığı saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybetti, Tel Aviv ise saldırıyı asla kabul etmedi. İsrail Başbakanı Netanyahu bir kez daha sınırda askerlerin yanına giderek çarpıcı mesajlar verdi. Öte yandan gece saatlerinde İsrail güçleri bu kez Gazze'de içinde sivillerin olduğu bir kiliseyi hedef aldı.

İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşın on üçüncü gününe girildi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Tel Aviv ziyaretinin yankıları dinmeden bugün İngiltere'den İsrail'e destek ziyareti var. Gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

SURİYE VE IRAK'TA ABD ÜSLERİNE SALDIRI

ABD basının iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlerde, Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu Al-Tanf Üssü’ne İHA saldırısı düzenlendiği aktarıldı. Suriye’nin Deyrizor kentinde bulunan Conoco gaz sahasının patlayıcı yüklü 3 İHA ile hedef alındığı belirtildi. Irak’ın Anbar kenti yakınlarında yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad Askeri Üssü’ne roketli ve dronlu saldırı düzenlendi. Son saldırı ile Irak ABD askerlerinin bulunduğu üsler son 24 saatte 3’üncü kez hedef alınmış oldu.

İSRAİL'DEN GAZZE'DE KİLİSEYE SALDIRI

İsrail'in Gazze Şeridi’nde bulunan Rum Ortodoks kilisesi Saint Porphyrius’a düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre en az 2 kişi hayatını kaybetti.

ABD: İSRAİL'E ATILAN FÜZELERİ ÖNLEDİK

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, Kızıldeniz’de konuşlu ABD Donanmasına ait USS Carney’nin Yemen’den fırlatılan 3 füzeyi ve yaklaşık 8 insansız hava aracını vurduğunu belirterek, füzelerin ve insansız hava araçlarının potansiyel olarak İsrail'deki hedeflere doğru fırlatıldığını aktardı.

Haberin Devamı
HAYATINI KAYBEDEN ABD'Lİ SAYISI 32'YE YÜKSELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, çatışmalarda hayatını kaybeden ABD’li sayısının yükseldiğini açıkladı. Miller, çatışmalarda hayatını kaybeden ABD’li sayısının 32’ye yükseldiğini açıklayarak, 11 ABD’liden ise hala haber alınamadığı belirtti.

 

 

YARDIMLAR BM TARAFINDAN DENETLENECEK

Gazze Şeridi’ne insanı yardımların ulaştırılacağı Refah Sınır Kapısı’ndan geçen yardımlar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından denetlenecek ve Refah Sınır Kapısı’nda göndere BM bayrağı çekilecek.

DSÖ'DEN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tüm silahlı aktörler sağlık hizmetlerini aktif olarak korumakla yükümlüdür” ifadelerini kullanarak, Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırmak için kamyonların yüklendiğini ve yola çıkmak için hazır beklediğini açıkladı.

Haberin Devamı
SINIRDA ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi sınırında konuşlu olan askerleri ziyaret etti. Gazze Şeridi sınırında konuşlu İsrail ordusunun en eski tugaylarından biri olan Golani Tugayı'ndaki askerleri ziyaret eden Netanyahu, "Askerlerle birlikte buradayım. Aslanlar gibi savaştılar ve aslanlar gibi savaşacaklar. Tüm gücümüzle kazanacağız, Bütün İsrail halkı arkanızdadır ve zafere ulaşmak için düşmanlarımıza sert darbeler vuracağız” dedi.

REFAH SINIR KAPISI YARIN AÇILABİLİR

Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nın yarın açılması bekleniyor. Mısır basının Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberlerde, Gazze Şeridi’ne insanı yardımın ulaştırılması için yarın sabah Refah Sınır Kapısı’nın açılacağı belirtildi. Sınırın saat kaçta açılacağı ise aktarılmadı.

ABD'DEN TÜM VATANDAŞLARINA UYARI

ABD Dışişleri Bakanlığı, nadir görülen dünya çapında bir uyarı yayınlayarak, yurtdışındaki tüm ABD vatandaşlarının “daha dikkatli olmalarını” tavsiye etti.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN MÜLTECİ KAMPINA BASKIN

İsrail polisinin Tulkarem kenti yakınlarındaki Nur Şems Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında çatışma çıktı. Kamptaki çatışmalar sırasında patlama meydana gelirken, baskında 8 Filistinli hayatını kaybetti, 10 İsrail polisi de yaralandı. İsrail polisi, dün geceden bu yana kampta en az 10 Filistinliyi gözaltına aldı.

BUGÜN GAZZE'DE 44 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in hava saldırıları 19 Ekim'in ilk saatlerinde başladı. Refah bölgesine yoğunlaşan saldırılarda toplam 33 kişi öldü. Han Yunus'ta vurulan bir binada ise aynı aileden 6'sı çocuk 11 kişi hayatını kaybetti. Gazze'de an itibariyle hastanelerde hem yeterli kaynak hem de yer yok. Malzeme yetersizliği nedeniyle doktorlar artık yaralıları anestezi olmadan ameliyat ediyor.

İSRAİL'İN YALANI BÖYLE İFŞA OLDU

İsrail'in hastane saldırısı sonrası 400'den fazla kişi yaşamını yitirdi. İsrail tarafı saldırıyı yapmadıklarını iddia etti. Al Jazeera tarafından yayınlanan analizde ise Tel Aviv'in bu açıklaması adeta çürütüldü. X platformu üzerinden yaklaşık üç buçuk dakikalık video paylaşan Al Jazeera yapılan incelemelerde roketin Hamas veya başka bir grup tarafından atılmadığını kaydetti. Görüntüyü farklı açılardan inceleyen Al Jazeera, İsrail ordusunun bombardımanının yerel saatle 18:54'de başladığını bildirdi. 18.55, 18.57 ve 18.58'de atılan füzeler sokakta bulunan mobese kameralarına yansıdı.

Tel Aviv ve Gazze sınırını geniş bir açıdan çeken kamerada, Gazze tarafından atılan bir füzenin Demir Kubbe tarafından etkisiz hale getirildiği anbean görüldü. 18.59'da atılan bu roket Al Jazeera canlı yayınında da görüldü. Görüntüyü yakınlaştıran Al Jazeera, söz konusu roketin havada parçalandığını tespit etti.

Roketin canlı yayında görülmesinden tam 15 saniye sonra ise El Ehli hastanesinin vurulduğu yine canlı yayında kayıtlara geçti. Bu görüntüden tam 2 saniye sonra ise daha büyük bir patlama hastane çevresinde görüldü. Sonuç olarak Al Jazeera ekibi, roketin İsrail'in iddiası gibi Gazze tarafından atıldığını incelediği görüntülerde belirleyemedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından paylaşılan videoda da farklı açılardan hastane saldırısına ait görüntüler yayınlandı. Bakanlık, İsrail'in sosyal medyadaki resmi devlet hesabından, "Gazze'deki hastaneye ne olduğunu hala sorgulayanlar için elimizde belge var." başlığıyla paylaştığı görüntülerin manipülasyon içerdiğini aktardı.

Görüntülerin düzenlenmemiş hali incelendiğinde, Gazze'den çıkan füzelerin, İsrail yönüne doğru gittiği ve vurulan hastanenin, füzelerin gidiş yönünde olmadığı bildirildi.

Haberin Devamı
İSRAİL BU KEZ HASTANE YAKININA SALDIRI DÜZENLEDİ

İsrail savaş uçakları, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Hastanesi'nin yakınına hava saldırısı düzenledi. Filistinli yetkililer, Han Yunus'taki hastanenin yakınında yer alan bir evin İsrail jetleri tarafından vurulduğunu ve en az dört kişinin öldüğünü, çok sayıda insanın yaralandığını açıkladı. Kurbanlar arasında çocuklar da var.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze şehrinde yer alan El Ehli Hastanesi'ne füze ateşlemiş ve 471 Filistinli yaşamını yitirmişti.  

Al Jazeera, öğle saatlerinde Han Yunus'taki bir binanın vurulduğunu ve en az dokuz kişinin öldüğünü duyurdu. Bombardımanda can veren sivillerden yedisi çocuktu.

Al Jazeera muhabiri Hani Ebu Isheba, durumun daha da kötüye gittiğini belirtip yaşamını yitiren çocukların tümünün El Bakri ailesinden olduğu bilgisini verdi.

Filistinli yetkililer, savaşın on üçüncü gününde Gazze'deki can kaybının 3 bin 758'e çıktığını öğle saatlerinde açıkladı. Yaşamını yitirenlerin 1524'ü çocuk, 1000'i kadın, 120'si ise yaşlılar.

Filistinli sağlık yetkilileri, toplam 12 bin 493 kişinin yaralandığını da aktardı.

365 kilometrekarelik alanda yaklaşık 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi, 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail tarafından bombalanıyor. İsrail, 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlardan bölgenin güneyine gitmelerini istedi. Güvenlik gerekçesiyle verilen tahliye emrine rağmen İsrail Gazze'nin güneyine hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Han Yunus, Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 3700'Ü GEÇTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 3785'e ulaştığını bildirdi.

SUNAK-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile İsrailli mevkidaşı Netanyahu basın toplantısı düzenledi. Netanyahu Hamas için '80 yıl önce Nazilerle savaştık. Günümüzün Nazileri de Hamas. Bu bizim en karanlık günlerimiz. Bu yüzden İngiltere'nin desteğine değer veriyorum, birlikte kazanmalıyız' dedi.

Netanyahu'dan sonra konuşan Sunak ise İsrail'in uluslararası hukuka uygun olarak kendini savunma hakkını desteklediğini belirtti. Sunak sivillere zarar vermemek için her türlü önlemin de alınması gerektiğini aktardı ve 'Burada sizinle olmaktan gurur duyuyorum. En zorlu zamanınızda yanınızdayız. Sizin kazanmanızı istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
HAMAS'IN GÜVENLİK LİDERİ AİLESİYLE BİRLİKTE ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırılarında Hamas'ın Ulusal Güvenlik Güçleri Lideri Cihat Muhsin öldü. Hamas tarafından doğrulanan gelişmede Muhsin'in ailesinin de aynı saldırıda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

'YARDIM KAMYONLARI OKYANUSTA BİR DAMLA'

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu (IFRC), ABD Başkanı Biden'ın Gazze'ye 20 yardım tırı göndereceğini duyurmasının "yeterli olmadığını" bildirdi. IFRC sözcüsü 'İki milyon insanın neredeyse her şeye ihtiyacı var. 20 kamyon okyanusta bir damla olacak' dedi ve 'Ülkeye giren her yardımı elbette memnuniyetle karşılıyoruz' diye ekledi.

ÜRDÜN KRALI MISIR YOLCUSU

Ürdün Kralı Abdullah, Mısır'ın başkenti Kahire'ye kısa bir seyahat gerçekleştiriyor. Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile bir araya geleceği açıklanan Ürdün Kralı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının sona erdirilmesini görüşecek.

Ürdün aslında Çarşamba günü bir dörtlü zirveye ev sahipliği yapacaktı ve buluşmanın ağır konuğu ABD lideri Joe Biden'dı. Ancak Gazze'deki El Ehli hastanesinin İsrail füzesiyle vurulması, Amman'daki zirvenin iptal edilmesine yol açtı.

Abdulfettah Sisi ise, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la Çarşamba günü Kahire'deki görüşmesinde Gazze'den Sina Yarımadası'na gönderilecek göçmenleri kabul etmeyeceği mesajını verdi.

Ürdün ve Mısır, hem Filistin hem de İsraille sınırları olan iki ülke.

GAZZE'DE CAN KAYBI 3 BİN 500'Ü AŞTI

Savaşın on üçüncü gününde Gazze'de yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 500'ü aştı. Filistinli yetkililer, yalnızca El Ehli hastanesinde 471 insanın can verdiği Gazze'de 12 bin kişinin de yaralandığı bilgisini verdi.

GAZZE'DE BİR GECEDE 121 ÖLÜ

Al Jazeera'ye konuşan bir hastane çalışanı Gazze'de dün 121 kişinin öldüğünü 540 kişinin ise yaralandığını kaydetti. İsrail dün savaş uçaklarıyla Gazze'nin Al-Zahra bölgesini vurdu. Yerel kaynaklara göre saldırıda 270'den fazla yerleşim yeri hedef alındı. Gazze'deki Filistinliler, İsrail'in aralıksız hava saldırıları karşısında hiçbir yerin güvenli olmadığını düşünüyor.


 

İSRALLİ GENERAL: NECEF'TE BİNLERCE FİLİSTİNLİ PAZARLIK İÇİN HAPSEDİLMELİ



İsrail ordusunun eski komutanlarından tümgeneral Gadi Şamni, Gazze'ye kara harekatına hazırlanan ordunun altı ya da sekiz ay içerisinde Hamas'ı yok edebileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretinde Tel Aviv yönetiminden Hamas'ın imha edilmesini istediğini savunan eski Gazze sınırı komutanı, Akdeniz kıyısındaki şeridin işgal edilmesinin birkaç hafta süreceğini dile getirdi. İsrail televizyonu Channel 12'ye konuşan Gadi Şamni, 'Gazze'yi fethetmek' ifadesini kullandı, Gazze'nin tamamen kontrol altına alınmasının ardından Necef Çölü'ne götürülüp hapsedilecek binlerce Filistinlinin Hamas'ın elindeki 200'ü aşkın İsrailli rehinenin serbest bırakılması için pazarlık kozu olarak kullanılması gerektiğini söyledi.



Tel Aviv yönetiminin elindeki Filistinli tutukluları serbest bırakması halinde bunun İsrail için bir yenilgi olacağını savunan emekli tümgeneral, havadan saldırıların yeterli olmayacağını ve birliklerin karadan Gazze'ye girmesinin şart olduğunu belirtti.

Gadi Şamni, ABD'nin yeşil ışık yakmaması halinde bile İsrail ordusunun Gazze'ye girip Hamas bütünüyle mağlup edilinceye kadar bölgede kalmasını istedi, askeri görevin 'karmaşık' olacacağını dile getirdi.

İsrail ordu birliklerinin rehinelerin tutulduğu bölgeler dışında tüm gücüyle ilerlemesi gerektiğini savunan emekli tümgeneral, Lübnan'daki Hizbullah'ın kuzeyden yeni bir cephe açması halinde ise İsrail'in Hizbullah milislerini sınırdan püskürtebileceğini söyledi.

Emekli tümgeneral Gadi Şamni, 2016 yılında yaptığı bir açıklamada "Bizler işgalcilikte dünya şampiyoyuz" cümlesini kurmuş ve Gazze işgalinde komutan olarak görev aldığını söylemişti.

CEMİLE EL ŞANTİ İSRAİL BOMBARDIMANINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas'ın siyasi bürosunun tek kadın üyesi Cemile el Şanti, İsrail saldırısında öldürüldü. Filistin medyası, El Şanti'nin İsrail savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen bombardımanda öldüğünü yazdı.

Cemile el Şanti, Hamas'ın eski liderlerinden Abdulaziz el Rantisi'nin eşiydi ve örgütün politbürosuna seçilen tek kadındı.

YARDIM KONVOYU BEKLİYOR



ABD lideri Joe Biden, Refah sınır kapısından Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için Mısır'la anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Ancak bugün itibariyle hala geçiş noktasında yardım kamyonlarının hareket ettiğine dair bir iz yok. Kamyonlar sınırda bekletilirken içinde tıbbi ve gıda malzemesi olduğu belirtiliyor. Kamyonların Gazze'ye geçebilmesi için İsrail'in onayı gerekiyor. İsrail hükümeti henüz bu onayı vermedi.

İSRAİL: HASTANE SALDIRISINDA YÜZLERCE DEĞİL ONLARCA İNSAN ÖLDÜ

17 Ekim Salı akşamı Gazze Şeridi'ndeki El Ehli hastanesini vuran füze, on ikinci gününü dolduran savaşta en fazla can kaybına yol açtı. Filistinli yetkililer, İsrail füzesinin binlerce insanın sığındığı hastanede 471 kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Haiat ise, hastanede onlarca insanın öldüğünü savundu.

Gazze'nin en eski hastanesi olan El Ehli, İsrail'in geçen hafta 1,1 milyon insana tahliye emri verdiği bölgenin kuzeyindeki Gazze şehrinde yer alıyor.

Çarşamba günü Tel Aviv'e destek ziyaretinde bulunan ABD lideri Joe Biden, İngiltere Anglikan Kilisesi tarafından yönetilen El Ehli Baptist hastanesindeki saldırıyı 'patlama' olarak niteleyip Filistinli grupları sorumlu tutmuştu.

ÇİN'DEN 'EN ACİL GÖREV' ÇIKIŞI



İsrail'in müttefikleri ABD ve diğer Batılı ülkeler birer birer Tel Aviv'e destek ziyaretlerini sürdürürken, Orta Doğu'daki nüfuzunu genişletmeye çalışan Çin İsrail'in beklediği adımları atmadı. Pekin yönetimi, 7 Ekim'de gerçekleşen Hamas saldırısını kınamayı reddetti.

Çin lideri Xi Jinping, İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği savaşta en acil görevin ateşkes olduğunu söyledi. "En önemli üncelik ateşkes ve savaşı erkenden durdurmak" diyen Çin lideri, ateşkes için baskı yapılması gerektiğini Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli ile Pekin'deki görüşmesinde dile getirdi.

Mısır ve Çin'in Orta Doğu'ya daha fazla istikrar getirmek için birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Xi, Filistin ile İsrail için iki devletli çözüme verdiği desteği yineledi.

Pekin yönetimi, Orta Doğu'daki ezeli düşmanlar İran ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme adımlarında önemli bir rol oynadı. Çin, Tahran ve Riyad yönetimleri arasında yedi yıl sonra gerçekleşen en üst düzey buluşma için arubulucu pozisyonundaydı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: TÜM DÜNYA İLE BİRLİKTE YAS TUTUYORUZ

ABD'nin İstanbul Büyükelçiliği Filistin'deki hastane saldırısı sonrası bayrakların yarıya indirildiğini bildirdi. Büyükelçilik tarafından yapılan resmi açıklamada 'ABD'nin Türkiye'deki Diplomatik Temsilciliği olarak elim bir şekilde yaşamını yitiren masum insanların yasını Türk halkı ve tüm dünya ile birlikte tutuyoruz 'ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL 12 GÜNDE 306 ASKERİNİ KAYBETTİ

İsrail ordu sözcüsü Hagari, 7 Ekim tarihinden beri en az 306 İsrailli askerin çatışmalarda hayatını kaybettiğini bildirdi. Hagari ayrıca toplamda 203 sivil ve askerin Hamas tarafından rehin alındığını aktardı.

İSRAİL POLİS ŞEFİNDEN TEHDİT: ONLARI GAZZE'YE GÖNDERECEĞİM

İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai, İsrail'de Gazze için yapılan protestolara tolerans gösterilmeyeceğini kaydetti ve protestocuları Filistin'e göndermekle tehdit etti. Shabtai, 'Gazze ile birlik olmak isteyenleri bekliyoruz, onları oraya giden otobüslere bindireceğim' ifadelerini kullandı.

BATI ŞERİA'DA ÇATIŞMA

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da beş Filistinli öldürüldü. İsrail ordu birlikleri, çok sayıda Filistinliyi de gözaltına aldı.

İSRAİL JETLERİ YİNE VURDU, GAZZE'DE ÖLÜMCÜL SABAH


İsrail savaş uçaklarının Perşembe sabahı Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 40'tan fazla Filistinli can verdi. Yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir evin vurulduğunu ve aralarında yedi çocuğun da bulunduğu dokuz kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Mısır sınırına yakın konumdaki Refah'ta ise görgü tanıkları İsrail jetlerinin bombardımanında 30'u aşkın insanın yaşamını yitirdiğini söylüyor.

Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampını hedef alan saldırıda bir bebek hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İSRAİL RESMİ TELEVİZYONU DUYURDU

İsrail resmi televizyonu KAN, ordu birliklerinin 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze'ye kara harekatı için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. İsrail ordusu, 41 kilometre uzunluğunda ve 10 kilometre genişliğindeki Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve doğusuna günlerdir askeri yığınak yapıyordu.

SUNAK İSRAİL'DE




ABD ve Almanya'dan İsrail'e gerçekleşen en üst düzey destek ziyaretlerine İngiltere de eklendi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bu sabah Tel Aviv'e indi.

Rishi Sunak, İsrail'in başkentinde Başbakan Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek.

Bugün Tel Aviv'deki görüşmeleri izleyecek Al Jazeera'nın deneyimli muhabiri Alan Fisher, İngiltere Başbakanı Sunak'ın Türkiye, Mısır ve Katar'ın yükselen tansiyonu düşürmek için yardımcı olabileceğine ve arabuluculuk yapabileceğine inandığını bildiriyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'e verdikleri desteği göstermek için hafta içinde Tel Aviv'deydi. Fransa lideri Emmnauel Macron da yarın Tel Aviv'e inecek.

İSRAİL-LÜBNAN SINIRINDA YENİ ÇATIŞMA

İsrail birlikleri ile Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah militanları arasında çatışmalar yaşandı. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinden tanksavar füzeleri ile birlikte roket atışlarının yapıldığını duyurdu. Hizbullah ise Çarşamba günü iki savaşçısının öldüğünü, birinin ise yaralandığını açıkladı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA İSTİFA



İsrail'e kayıtsız şartsız desteğini sunan Washington'da, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki üst düzey bir yetkili istifa etti.

Dışişleri Bakanlığı'nda 'müttefikler ve ortaklara silah tedariki' biriminde genel müdür olarak görev yapan Josh Paul, İsrail'e ölümcül silah transferi nedeniyle görevini bıraktığını açıkladı.

11 yıllık Dışişleri kariyerinde birçok ahlaki taviz verdiğini ancak İsrail'e gönderilen silahların sınırlarını aştığını kaydeden Paul, "Hem işgal karşıtı olup hem işgali destekleyemeyiz" deyip ekledi:

"Gözü kapalı bir şekilde tek tarafı desteklemek, iki tarafa da fayda sağlamaz. Artık bunun bir parçası olmak istemiyorum."

BIDEN ZİYARETİNİN ŞİFRELERİ



İngiliz The Times gazetesi 'Biden İsrail'e Gazze'yi karadan işgal için özel destek verdi' manşetini attı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kapalı kapılar ardındaki başabaş görüşmede ABD liderinin özel desteğini kazandığını yazdı. Gazeteye göre, Gazze'deki hastane katliamının gölgesinde Tel Aviv'e inen Joe Biden buna rağmen İsrail'in planlarının tamamen arkasında durduğunu Netanyahu'ya söyledi.

The Telegraph, 'Biden İsraillilere söylüyor: Bizim 9/11'den sonraki hatalarımızı tekrarlamayın' manşetinin altında ABD Başkanı'nın Binyamin Netanyahu'ya yaptığı uyarıyı öne çıkardı. Gazeteye göre, Netanyahu'nun Arap liderleri küçümsemesi nedeniyle barış planının paramparça olması Biden İsrail Başbakanı'nı uyarmasına yol açtı. Yanı sıra, The Telegraph da tıpkı The Times gibi ABD lideri Biden'ın Gazze'nin karadan işgaline özel destek verdiğini spotunda belirtti.

'Biden İsrail için desteğini tekrar teyit etti ve Gazze'ye yardım anlaşmasını hazırladı' diyen The New York Times, ABD liderinin Ortadoğu turunda İsrail'in yanında saf tutacağının sözünü verdiğini ve Mısır üzerinden Gazze'ye yardıma izin verecek bir anlaşmayı açıkladığını yazdı. New York Times'a göre, Biden'ın mesajlarının savaşa duyulan ve Gazze'deki hastane katliamı sonrası daha da tetiklenen İsrail karşıtı öfkeyi hafifletebileceği belirgin değildi.

The Wall Street Journal, 'Biden Gazze'deki hastane patlaması için İsrail'in arkasında durdu' başlıklı haberinde ABD liderinin müttefiki İsrail'i ziyaretinde hastanedeki ölümcül saldırıdan Tel Aviv yönetiminin sorumlu olmadığını söylediğini yazdı.

Washington Post ise manşetinde 'ABD İsrail'in yanında saf tutarken bölge çalkalanıyor' ifadesine yer verdi, ABD'nin başkenti Washington'daki Yahudi protestocuların İsrail-Gazze savaşında ateşkes istediğini bir başka haberinde bildirdi. ABD Kongresi'ne girip oturma eylemi yapan kalabalıktan 300 kişinin gözaltına alındığını aktaran Washington Post, göstericilerin 'Kanlarımız aynı renk', 'Benim yasım senin silahın değil', 'Hiç kimse için bir daha asla' ve 'Siyonizm ırkçılıktır' pankartları taşıdığını bildirdi.

İngiliz The Guardian gazetesi, 'Biden İsrail'e 'öfkeye kapılmayın' diyor' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, ABD Başkanı'nın Hamas saldırısını 11 Eylül'le kıyasladığını ve Gazze'deki hastane saldırısında ise İsrail'in yalanlamasının arkasında durduğunu yazdı.

ANLAŞMA DUYURULDU, GÖZLER REFAH SINIR KAPISINDA



ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Gazze’ye sınırlı miktardaki insani yardımın ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin Rafah sınır kapısını açarak 20 kamyonun girişine izin verdiğini belirtti.

Kahire yönetiminden yapılan resmi açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden, insani yardımın Refah aracılığıyla Gazze Şeridi'ne sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması konusunda anlaştı" denildi. Ancak Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi teslimatla ilgili herhangi bir tarih belirtmedi.

İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin açıklamada, yardımın iki ülkenin ilgili makamları ve uluslararası insani yardım grupları tarafından Birleşmiş Milletler'in gözetiminde koordine edileceği belirtildi.

İsrail, yardımların Hamas'a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Gazze'de her şeyin tükendiğini bildiren Al Jazeera, 20 kamyonluk yardımın yaşanan insani krizi pek fazla dindirmeyeceğini ancak yine de en azından uluslararası toplumun baskısıyla İsrail'in sınır kapısını açmayı kabul ettiğini bildiriyor. Al Jazeera, ilk konvoyu daha fazla kamyonun takip etmesinin beklenildiğini de ekliyor.

Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze'ye yapılacak insani yardımın acil olduğunu belirtiyor.

timeline

Canlı Anlatım Özeti