Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'e açık tehdit: Savaş ilanı sayarız

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'e açık tehdit: Savaş ilanı sayarız

06.11.2023 - 08:53 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Ankara'dan ayrılırken ateşkes için tarih veremedi. ABD ordusu alışılmadık bir fotoğraf yayınladı, New York Times gazetesi ise İran ve bölgesel müttefiklerine gönderilen mesajı yazdı. Gazze'deki can kaybı ise son açıklanan verilere göre 10 bini geçti.

BIDEN VE NETANYAHU GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda görüştü. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden ve Netanyahu’nun görüşmede İsrail, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki son gelişmeleri ele aldıkları belirtildi. Biden ve Netanyahu’nun Gazze Şeridi’ndeki rehinlerin serbest bırakılması için devam eden çabaları tartıştıkları aktarılan açıklamada, liderlerin "Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımlardaki artışı memnuniyetle karşıladıkları ve yardımların önemli ölçüde artırılmasını ele aldıkları" ifade edildi.

Biden’ın Netanyahu’ya sivillerin askeri operasyonlar sırasında korunması gerektiğini vurguladığı ifade edilen açıklamada, “İki lider, sivillere devam eden çatışma alanlarından güvenli bir şekilde ayrılmaları için fırsat verilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahibi sivillere ulaşması ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için taktiksel duraklama ihtimalini tartıştı” denildi.

'GAZZE ÇOCUKLAR İÇİN MEZARLIĞA DÖNÜŞÜYOR'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İsrail Savunma Kuvvetleri, kara operasyonları ve devam eden bombardımanlar ile sivilleri, hastaneleri, mülteci kamplarını, camileri, kiliseleri ve barınaklar da dahil olmak üzere BM tesislerini vuruyor. Kimse güvende değil. Gazze çocuklar için mezarlığa dönüşüyor. Her gün yüzlerce kız ve erkek çocuğunun öldürüldüğü veya yaralandığı bildiriliyor. Kuruluşumuzun tarihindeki herhangi bir döneme kıyasla daha fazla Birleşmiş Milletler çalışanı öldürüldü. Yakıt olmazsa kuvözdeki yeni doğan bebekler ve yaşam destek ünitesindeki hastalar ölecek." dedi.

FRANSA'DA GAZZE KONFERANSI

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un girişimiyle Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Kasım’da Gazze Şeridi’ne insani yardım konulu uluslararası konferans düzenleneceği duyuruldu. Açıklamada, söz konusu konferansın Filistinlilere yönelik insani yardımlar konusunda aralarında devletlerin ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu ana aktörleri harekete geçireceği belirtildi. Açıklamada, konferansın “uluslararası insancıl hukuka uyum, sivillerin ve insani yardım personelinin korunmasına ve insani yardıma erişimin güçlendirilmesini teşvik etmeye yönelik eylemlere”, “sağlık, su, enerji ve gıda alanlarındaki uluslararası insani müdahaleye” ve “sahada faaliyet gösteren uluslararası kurum ve kuruluşların desteklenmesi için harekete geçmeye” yönelik üç ana maddeye odaklanacağı belirtildi.

İsrail tarafı konferansa davet edilmeyecek

Konferansa kimlerin katılacağı henüz bilinmezken, konferansın devlet başkanları, hükümet başkanları ve dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği dahil olmak üzere uluslararası kuruluşların ve Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da konferansta hazır bulunacağını söyledi. Diplomatik kaynaklar, İsrail’in söz konusu konferansa davet edilmeyeceğini belirterek, Filistin yönetiminin konferansa katılacağını açıkladı.

Haberin Devamı
LÜBNAN'DAN İSRAİL'E ROKET

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine roket saldırıları da sürüyor. IDF'den tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine yaklaşık 30 roket fırlatıldığı, roketlerin fırlatıldığı noktaların ateş altına alındığı aktarıldı.

İRAN'DAN ATEŞKES İDDİASI

İran, ABD’nin kendilerine İsrail ve Filistin arasında ateşkes istediklerine dair mesaj gönderdiğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD, 3 gün önce başka bir ülke aracılığıyla bize ateşkes istediği yönünde mesaj gönderdi. Ancak uygulamada Gazze'deki soykırımı ve savaş suçlarını destekliyorlar" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Irak ziyaretini değerlendiren Abdullahiyan, Blinken'ın başkent Bağdat'ta çelik yelek giyerek görüntü vermesini eleştirerek, "Bu, ABD'nin bölgedeki gerçek rolünü göstermektedir. ABD'nin kısa zaman içerisinde bölgedeki politikasından vazgeçmesini ve işgalci rejimi desteklemeyi bırakmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

HER GÜN 134 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda her gün ortalama 134 çocuğun öldürüldüğü belirtildi. Öldürülen BM personeli sayısının da 88'e yükseldiği aktarıldı.

Haberin Devamı
ÜRDÜN'DEN İSRAİL'E SAVAŞ TEHDİDİ

Ürdün Başbakanı Bisher Khasawneh, Filistinlilerin Gazze’den çıkarılmasının Ürdün’ün “kırmızı çizgisi” olduğunu ifade ederek, “Ürdün, Filistinlilere yönelik sürgün girişimini savaş ilanı sayacaktır” dedi.

CIA DİREKTÖRÜ İSRAİL'DE


CIA Direktörü Bill Burns, istihbarat paylaşımını artırmak ve Gazze'deki Amerikalı rehinelerin serbest bırakılması konularında İsrail'de temaslarda bulundu.

REFAH SINIR KAPISI TEKRAR AÇILDI

Mısır ile Gazze arasında bulunan Refah Sınır Kapısı, yabancı uyrukluların tahliyesi için tekrar açıldı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 10 BİNİ GEÇTİ

Son bir ayda Filistin'de İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini geçti. Ölenlerin yüzde 70'ini kadın ve çocuklar oluştururken reşit olmayan 4 binden fazla insanın saldırılarda son nefesini verdiği bildiriliyor. 

IRAK'TA ABD ÜSSÜNE SALDIRI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat’a sürpriz ziyaret gerçekleştirmişti. Blinken’ın Bağdat ziyaretinden kısa bir süre sonra Irak’taki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed üssüne saldırı düzenlendi. Irak’ın batısında yer alan Anbar kentindeki Ayn el-Esed üssüne 2 İHA ile saldırı gerçekleştirildi. Irak güvenlik kaynakları tarafından yapılan açıklamada, üsse ilk saldırının gece saatlerinde ikinci saldırının ise sabahın erken saatlerinde gerçekleştirildiği duyuruldu. Açıklamada, her iki İHA’nın hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği ve üsse isabet etmediği aktarıldı.

AB'DEN FİLİSTİN'E EK YARDIM

Avrupa Birliği (AB) Gazze'ye yönelik insani yardımın boyutunu 25 milyon dolar daha artışa gitti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 'Bu artışa birlikte AB, Gazze için toplamda 100 milyon euro harcamış olacak' dedi.

Haberin Devamı
BLINKEN ATEŞKES İÇİN TARİH VEREMEDİ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara'dan ayrılmadan havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. "İnsani yardımların Gazze'ye ulaştırılması için gerekli adımların atıldığını önümüzdeki günlerde göreceksiniz" diyen Blinken, devamında "Çatışmanın bölgeye yayılmaması için elimizden geleni yaptık, çatışmanın yayılmaması da bir başarıdır" ifadelirini kullandı:

"Derin endişeleri biliyoruz. Krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz. Tüm bu konularda ilerleme sağladığımızı düşünüyorum."
 
Ateşkesin sorulması üzerine Antony Blinken bir tarih vermedi, rehineler ve insani yardımlar konusuna odaklandıklarını vurguladı.
BİR GECEDE 200'DEN FAZLA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı dün gece İsrail saldırılarında 200 kişiden fazla insanın yaşamını yitirdiğini belirledi.

NYT: ABD, ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNACAK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü akşam saatlerinde önceden duyurulmayan bir seyahatle Irak'ın başkenti Bağdat'a uçtu. Havalimanında çelik yelek giyen Blinken, Yeşil Bölge'ye helikopterle geçti ve burada Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sistani ile bir araya geldi.

ABD'nin bir numaralı diplomatı Blinken'ı taşıyan uçak Türkiye'ye geçti, Irak Başbakanı Sistani ise bu sabah İran'ın başkenti Tahran'a gitti.

Tahran'da resmi törenle karşılanan Sistani, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yanı sıra dini lider Ali Hamaney'le de bir araya geldi.


İran, devam eden savaşta İsrail'in çatıştığı Lübnan Hizbullahı ve Yemen'deki Husilerin bir numaralı koruyucusu.

İsrail'e kayıtsız şartsız destek veren ABD ise, Hizbullah'ın Gazze'deki savaşa dahil olmaması için uçak gemilerini Doğu Akdeniz'e konuşlandırdı. Yemen'deki Husilerin devreye girmesi üzerine uçak gemilerinden biri ve nükleer denizaltı Kızıldeniz'e kaydırıldı.

Tam da bu tabloda, New York Times gazetesinde gözden kaçmayacak bir haber yayımlandı. Gazete, Biden yönetiminin bölgesel ortaklar aracılığıyla İran ve Hizbullah'a mesaj gönderdiğini yazdı. Amerikan resmi yetkililerine dayandırılan habere göre, ABD İran ve Hizbullah'a İsrail'e saldırmaları halinde askeri müdahalede bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı
İSRAİL YİNE KORİDOR DUYURDU

İsrail ordusu, ara vermeden bombardımana tuttuğu Gazze'nin kuzeyindeki sivillerin güneye geçmesi için tahliye koridoru açtığını duyurdu. Resmi açıklamaya göre, Selahaddin Caddesi üzerinden bugün saat 14.00'a kadar geçiş yapılabilecek. İsrail daha önce de benzer tahliye uyarıları yaptı ve halen şeridin kuzeyinde bulunan 300 bin sivilin güneye gitmesi konusunda çağrıda bulundu.

Öte yandan bağımsız raporlara göre İsrail tarafından yapılan hava saldırıları ve topçu ateşlerinin tahliye rotalarını vurduğunu söylüyor.

GAZZE'NİN EN BÜYÜK HASTANESİ KAPANACAK


Şehirde bulunan en önemli hastane Al-Şifa hastanesinin yakıt yetersizliği nedeniyle kapatılmasına saatler kaldığı açıklandı. Hastaneye yaklaşık 40 bin kişinin sığındığı ve binlerce yaralanın tedavi altında olduğu biliniyor.

NETANYAHU BU SEFER DE YEDEK ASKERLERİ SUÇLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada hükümete karşı geçtiğimiz aylarda düzenlenen protestoların Hamas'ın saldırısına bir motivasyon kaynağı olabileceğini belirtti. Protestocular arasında yedek askerlerin de olduğunu hatırlatan ve askerler hakkında inceleme talep eden Netanyahu'ya tepkiler gecikmedi.

Savaş kabinesinin bir üyesi olan İsrail'in eski muhalefet partisi lideri Benny Gantz Netanyahu hakkında 'Sorumluluktan kaçmaması gerekiyor' dedi ve ekledi:

'Savaş sırasında sorumluluktan kaçmak ve çamur atmak ülkeye indirilen bir darbedir'

BAŞBAKANLIKTAN YANIT GELDİ

Gantz'ın bu açıklamasından sonra Başbakanlık ofisi, 'Başbakan Netanyahu, Hamas'ın saldırısını hiçbir şekilde yedek güçlere bağlamadı' denildi. Yanı sıra Netanyahu geçtiğimiz haftalarda saldırıyla ilgili yine güvenlik güçlerini suçlayıcı açıklamalarda bulunmuştu.

İSRAİL'DE 40 FRANSIZ YAŞAMINI YİTİRDİ

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonucu 7 Ekim'den beri hayatını kaybeden Fransız vatandaşlarının sayısının 40'a yükseldiğini bildirdi. Borne ayrıca bazı Fransızların da Gazze'de esir olarak tutulduğunu kaydetti.

GAZZE'DE İLETİŞİM HATLARI 'KADEMELİ OLARAK' ÇALIŞIYOR

Filistinli telekomünikasyon şirketi Paltel, Gazze Şeridi'nde Pazar günü üçüncü kez iletişim kesintisi yaşanmasının ardından telefon hatlarının ve internetin 'kademeli olarak' çalışmaya başladığını paylaştı.

DEMİR KUBBE İSRAİL'İ VURDU

İsrail'in en güvendiği sistem olan Demir Kubbe dün gece arızalandı. Kameralara yansıyan görüntülerde İsrail'in üç farklı bölgede kendi topraklarını hedef aldığı görüldü. İsrail'in Kanal 13 televizyonu, Demir Kubbe'nin tepki süresinin çok kısa olması nedeniyle Hizbullah roketlerine karşı etkisiz kaldığını dolayısıyla Lübnan tarafından atılan füzelerin vurulmasının çok zor olduğunu belirtti.

TEL AVİV'E 7 KM

Sosyal medyaya yansıyan ve Lübnan televizyonu Al Mayadeen tarafından doğrulanan görüntülerin birinde Tel Aviv'in 7 kilometre güneyinde bulunan Rishon LeZion ( nüfus 245 bin) kentinin vurulduğu görüldü. Hamas'a yakın kaynaklar Demir Kubbe'nin bir İsrail hastanesini vurduğunu da iddia etti ancak bu iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Bazı kaynaklarda ise Demir Kubbe'nin arıza yaptığı ve düşen roketlerin can kaybına yol açmadığı belirtildi.

IDF'DEN AÇIKLAMA

İsrail ordusu (IDF) Demir Kubbe füzelerinin teknik bir arıza nedeniyle İsrail topraklarına düştüğünü belirtti.


DEMİR KUBBE VE DAVID'S SLING

İsrail'in envanterinde iki adet hava savunma sistemi bulunuyor, bunlardan diğeri David's Sling. Bu sistem hala geliştirilme aşamasında olduğu için Tel Aviv hala ABD ile ortak ürettiği Demir Kubbe'yi kullanıyor.

 

İRAN VE IRAK'TAN ORTAK BASIN TOPLANTISI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ortak basın toplantısı düzenledi. Reisi açıklamasında ABD'yi bir kez daha İsrail'e askeri ve mali yardım göndererek Gazze'deki 'katliamın' ortağı olmakla suçladı. Irak Başbakanı ise İsrail'in savaşı daha da büyütmemesi için durdurulması gerektiğini söyledi. Sudani ayrıca dünya ülkelerini uluslararası kararlara uymaya çağırdı.

ÜRDÜN'DEN GAZZE'YE TIBBI YARDIM


Ürdün Kralı II. Abdullah X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Ürdün'ün Gazze'deki bir hastaneye havadan tıbbi yardım paketi gönderdiğini kaydetti. Batı Şeria'ya komşu olan Ürdün birçok Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor.

İSRAİL ORDUSU: GAZZEYİ İKİYE AYIRDIK

Pazar akşamını Pazartesiye bağlayan gecede Gazze boyunca büyük patlamalar ve yoğun hava vardı.

İsrail ordusu, bu sabah Gazze’nin kuzeyine önemli bir operasyon düzenlediğini açıkladı. Akdeniz kıyısına ulaşıldığını kaydeden İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ni kuzey ile güney olmak üzere ikiye ayırdıklarını öne sürdü.

ÖLEN İSRAİL ASKERİ SAYISI EN AZ 30

İsrail ordusu, Gazze'nin karadan işgaline katılan birliklerde bir askerin daha öldüğünü açıkladı. Açıklamaya göre, zırhlı birliklerde görev yapan Shahar Cohen Mivtach adlı asker Gazze'deki çatışmada öldü.

Ekim ayı sonunda Gazze'ye kara birliklerini sokan İsrail ordusu, bugüne kadar en az 30 askerini kaybetti.

KAPALI KAPILAR ARDINDA YENİ BİR TOPLANTI DAHA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün bir kez daha İsrail'in Gazze'de yürüttüğü vahşi savaşı görüşmek üzere toplanıyor.

Beşi daimi 15 üyeli BMGK'da, daha önceki 'ateşkes' ya da 'duraklama' tasarıları reddedilmişti.

Bugünkü toplantı talebi Birleşik Arap Emirlikleri ile daimi üye Çin'den geldi.

ABD ve Batılı müttefikleri, geçtiğimiz haftalardaki oylamalarda Rusya ya da Çin'in getirdiği önerileri veto etmişti.

Washington ve Avrupa başkentleri, halihazırda bir ateşkes istemiyor ancak savaşa bir insani ara verilebileceğini savunuyor.

7 Ekim'den bu yana BMGK gündemine dört ayrı karar tasarısı geldi ancak bunların hiçbiri kabul edilmedi.

UYDU FOTOĞRAFLARI DURDURULDU



Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde yüzlerce fotoğrafı dünya ile paylaşan uydu şirketleri, İsrail'in Gazze'yi karadan işgalinde birdenbire görüntü sağlamayı kesti.

Al Jazeera, uydu fotoğraflarının İsrail'in kara operasyonunun nasıl geliştiğini anlamak için kilit rol oynadığını ancak uydu şirketi Planet Labs'ın 22 Ekim'den itibaren yüksek çözünürlüklü görüntü sunmayı durdurduğunu bildiriyor.

Eski NASA bilim insanları tarafından kurulan Planet Labs ayrıca, 30 Ekim ve 1 Kasım arasında Gazze'nin kuzeyini gösteren düşük ya da orta çözünürlüklü fotoğrafları da abonelerine göndermedi.

Şirket uydu fotoğraflarının neden durdurulduğunu açıklamıyor ancak New York Times gazetesenin 19 Ekim'de yayımladığı İsrail tanklarının ayrıntılı konumlarını gösteren haber Tel Aviv'de öfkeye yol açmıştı.

Amerikan haber sitesi Semafor, New York Times'ın sayfasına taşıdığı görüntülerin ABD'li güvenlik yetkililerini endişelendirmiş olabileceği yorumunu yaptı.

Planet Labs'ın rakibi Maxar Technologies de uydu fotoğraflarını gecikmeli olarak abonelerine servis ediyor.

BİRİNCİ AYDA EN AĞIR BOMBARDIMAN



İsrail ordusunun Pazar akşamından itibaren yoğun şekilde hava saldırıları düzenlediği Gazze'de en az 27 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah'taki Tel el Sultan mahallesini hedef alan bombardımanda en az 15 can kaybı var.

41 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinin orta kesiminde bulunan Ez Zaviye'de ise 10 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze'den bildiren uluslararası medya kuruluşlarının muhabirleri, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana en ağır bombardımanın görüldüğünü aktarıyor.

Filistinli acil servis ekipleri ve diğer yetkililer, Pazartesi sabahı yoğun hava saldırıları nedeniyle birçok bölgeye ulaşamadı. Bu nedenle can kaybının artması bekleniyor.

ABD ORDUSU YAYINLADI



İsrail'e kayıtsız şartsız destek sunan ABD, savaşın ilk ayında iki uçak gemisini Doğu Akdeniz'e gönderdi.

USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu, Doğu Akdeniz'e daha önce konuşlanan USS Gerald R. Ford uçak gemisiyle birlikte poz verdi ve rotasını değiştirdi. USS Dwight D. Eisenhower ve yanındaki savaş gemileri, Doğu Akdeniz'in en güneydoğusuna ilerledi ve Süveyş Kanalı'ndan geçti.

ABD ordusunun resmi internet sitesi taarruz grubunun Süveyş Kanalı'ndan geçtiği fotoğrafları servis ederken, uçak gemisinin başını çektiği filonun Kızıldeniz'e açılması doğrudan Yemen'deki Husilere bir mesaj anlamı taşıyordu.

Amerikan ordusunun Orta Doğu'yu da kapsayan operasyonlarını yürüten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda USS Dwight D. Eisenhower taarruz grubunun CENTCOM sorumluluk alanına girdiğini duyurdu.


CENTCOM, söz konusu sosyal medya mesajından yaklaşık bir gün sonra alışılmadık bir fotoğraf yayınladı. Süveyş Kanalı'nda ilerleyen bir denizaltıyı gösteren kare hakkında verilen bilgide, Ohio sınıfı denizaltının 5 Kasım itibarıyla CENTCOM sorumluluk alanında olduğu vurgulandı.

Söz konusu fotoğraf, ABD ordusunun resmi internet sitesinde ise yer almazken, Al Jazeera denizaltının nükleer füzeler taşıdığını yazdı.

Analistler, Amerikan ordusunun genellikle nükleer denizaltıların konumlarını paylaşmadığını, alışılmadık fotoğrafın doğrudan İran ve vekil güçlerine bir mesaj olduğunu söylüyor.

USS Dwight D. Eisenhower ve beraberindeki savaş gemilerinin Kızıldeniz'den sonraki durağına ilişkin bir açıklama da henüz yok.

BLINKEN ÇELİK YELEK GİYDİ



Pazar günü İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Ramallah'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ve burada Filistin lideri Mahmud Abbas'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, öğle saatlerinde Güney Kıbrıs'a geçti. ABD'nin bir numaralı diplomatı, akşam saatlerinde önceden duyurulmayan yeni bir sürprize daha imza attı. Blinken'ı taşıyan uçak sürpriz şekilde Irak'ın başkenti Bağdat'a indi.

Antony Blinken Bağdat'taki havalimanında çelik yelek giyip bir Kara Şahin helikoptere bindi, buradan ABD'nin Irak işgalinden kalma Yeşil Bölge'ye gitti. Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani ile bir araya gelen Amerikan Dışişleri Bakanı, gece saatlerinde ise Ankara'ya ulaştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün başkent Ankara'da ABD'li mevkidaşı Blinken'la bir araya gelecek.

TAHLİYE PROPAGANDASI

İsrail ordu sözcüsü CNN International'a yaptığı açıklamada, hafta sonu Gazzelilerin kuzeyden güneye geçişleri için saatlerce bombardımana ara verdiklerini söyledi.

Gazze'nin kuzeyinde yaşayanlar için yeni tahliye emri veren İsrail, buna karşın sivillerin gitmesini istediği bölgenin güneyine hava saldırıları düzenlemeyi sürdürdü.

Al Jazeera, İsrail'in açıkladığı güvenli rotaların kullanılamadığını, birçok Gazzelinin çaresizce evlerini boşaltmayı denediğini bildiriyor.

Birleşmiş Milletler, 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'nde 1,5 milyon Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

CIA DİREKTÖRÜ İSRAİL'DE



Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, savaşın birinci ayı dolarken İsrail'i ziyaret ediyor.

CIA ekibinin İsrail'in aralıksız bombardımana tuttuğu Gazze'deki savaşın yanı sıra rehine kurtarma operasyonlarını da Tel Aviv'de görüşmesi bekleniyor. William Burns, tıpkı Dışişleri Bakanı Antony Blinken gibi İsrail'in başkenti Tel Aviv'den Ürdün'ün başkenti Amman'a geçecek.