Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İletişim yine kesildi, bombardıman sürüyor

Gazze'deki savaşta son dakika... İletişim yine kesildi, bombardıman sürüyor

05.11.2023 - 12:32 | Son Güncellenme:

İsrailli bakan Gazze Şeridi'ne atom bombası atılabileceğini belirtip Filistinlilerin İrlanda ya da çöle gitmesi gerektiğini söyledi. Ordudaki bir haham ise, askeri üste yaptığı konuşmada Gazze'nin yanı sıra Lübnan'ı da vaat edilmiş topraklar arasında saydı.

İsrail'in Gazze'yi karadan işgale giriştiği savaşta birinci ay doldu, İsrail ordusu ilk kez iliştirilmiş gazetecilere yok edilmiş şehirleri gösterdi. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

1 MİLYONDAN FAZLA FİLİSTİNLİ YERİNDEN OLDU

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'in saldırıları nedeniyle 1 milyon 600 binden fazla Filistinli yerinden oldu." denildi.

YOĞUN BOMBARDIMAN

İsrail ordusu telekomünikasyonun kesilmesinden kısa bir süre sonra Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki birçok hastane çevresinde yoğun bombardımanlar düzenledi.

ATEŞKES ŞARTINI AÇIKLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in güneyindeki bir hava üssünde inceleme yaptı. Burada açıklama yapan Netanyahu ateşkes şartını açıkladı. Netanyahu, esirler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı
İNTERNET VE TELEFON HATLARI KESİLDİ

Gazze Şeridi’nde bir kez daha internet ve telefon kesildi. Filistin Telekomünikasyon (PALTEL) şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nde İsrail tarafından iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiği duyurularak, “Daha önce yeniden bağlanan ana hatların İsrail tarafından tekrar kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi ile tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz” denildi. İnternet hareketlerini gözetleyen NetBlocks, yerel saatle 18.50’de Gazze Şeridi'nde internet bağlantısında yeni bir “çöküş” yaşandığını belirterek, bunun geçtiğimiz aydan bu yana üçüncü kesinti olduğunu aktardı.

HAMANEY İLE HAMAS SİYASİ BÜRO BAŞKANI HANİYE GÖRÜŞTÜ

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran'da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgedeki gelişmeler ve İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik son saldırılarına dair bilgi alan Hamaney, Gazze halkının İsrail karşısında göstermiş olduğu sabır ve mücadelenin takdire şayan olduğunu belirtti. Hamaney, "Batılı ülkeler ve ABD'nin desteği ile gerçekleşen siyonist İsrail rejiminin soykırımı karşısında İran olarak Filistin direnişinin yanındayız" ifadelerini kullandı.

1 MİLYON KİŞİ İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ

Dünyanın dört bir yanında İsrail ordusunun saldırıları büyük tepki toplarken, Pakistan’da Tahrik-i Lebbeyk Pakistan (TLP) Partisi destekçileri İsrail’i protesto gösterisi düzenledi. Yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı yürüyüşte, İsrail’in işgal altındaki Filistin’e düzenlediği saldırılar protesto edildi. Gösterideki konuşmacılar, Filistin sorununun bölgesel değil, tüm Müslümanların sorunu olduğunu belirterek, uluslararası topluma Filistinlilere yönelik düzenlenen saldırıları durdurma çağrısında bulundu. Pakistan hükümetinden ise Filistin halkının kurtarılması istendi.


Haberin Devamı
CENAZELER VE YARALILAR AT ARABALARIYLA TAŞINIYOR

Gazze Şeridi’ndeki yakıt sıkıntısı nedeniyle İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin cenazeleri ve yaralananlar hastanelere at arabalarıyla taşınıyor. İsrail, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne gıda ve ilaç gibi insani yardımların girişine izin verirken, akaryakıt girişine ise izin vermiyor.

İSKOÇYA BAŞBAKANI YUSUF GAZZE'DEN TAHLİYE EDİLEN AİLE ÜYELERİYLE FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI


İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, mahsur kaldıkları Gazze'den hafta içinde ayrılan kayınvalidesi ve kayınpederiyle birlikte tüm ailenin yer aldığı bir fotoğrafı X hesabından yayınladı.
 
Hamza Yusuf'un kayınvalidesi Elizabeth El-Nakla ile kayınpederi Maged, hasta olan akrabalarını ziyaret için Gazze'yi ziyaret ederken savaş patlak verdi. Yaklaşık dört hafta boyunca Gazze'den çıkamayan Elizabeth ve Maged Nakla, Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a tahliye edilen yabancılar arasında yer aldı.
 
Müslüman olan İskoçya Başbakanı Yusuf, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada Gazzelileri ülkesine kabul edebileceğini bildirmişti.
İSRAİL BİR MÜLTECİ KAMPINI DAHA VURDU

Bu sabah Gazze'nin orta kesimindeki El Megazi mülteci kampında katliam yapan ve en az 47 Filistinliyi bombardımanda öldüren İsrail ordusu, öğleden sonra yine aynı bölgedeki El Bureyc mülteci kampını vurdu.

Al Jazeera, ilk belirlemelere göre 20 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısında birçok binanın yıkıldığını, insanların çaresizce enkaz altında kalanları çıkarmaya çalıştığını bildiriyor.

El Bureyc bombardımanı, son 24 saatte gerçekleşen üçüncü mülteci kampı saldırısı oldu. İsrail ordusu, El Megazi'nin yanı sıra en kuzeydeki Cibaliye mülteci kampını vurmuştu.

Haberin Devamı
İSRAİL SAVAŞA ARA VERME ŞARTINI AÇIKLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun üst düzey danışmanı Mark Regev, ABD'nin başını çektiği ülkelerin dile getirdiği savaşa 'insani ara' seçeneğinin ancak rehinelerin serbest bırakılması halinde mümkün olabileceğini söyledi.

Danışman Regev'e Hamas'ın elindeki 60 rehinenin İsrail saldırılarında öldüğü yönündeki açıklaması da soruldu. Netanyahu'nun üst düzey danışmanı, "Bunu doğrulayamam. Bunun Hamas'ın psikolojik propagandasının bir parçası olduğunu düşünüyorum... Bizim inanmamızı istedikleri şey bu. Bu kesinlikle doğru değil" dedi.

TÜRKİYE'DEN DİPLOMASİ ATAĞI

Yarın Ankara'da ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la görüşecek olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısır ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla Gazze'deki durumu ele aldı. Bakan Fidan, Mısır ve Ürdün'le ivedilikle ateşkes sağlanması için neler yapılabileceğini görüştü.

GAZZE'DE CAN KAYBI 9 BİN 770



İsrail'in Gazze'ye saldırıları bugün birinci ayını dolduruyor, Filistinli yetkililer can kaybının 9 bin 770'e çıktığını açıkladı.

İsrail bombardımanında can verenlerin 4 bin 800'ü çocuk.

İsrail'in bugün El Megazi mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında en az 47 Filistinli yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı
İRAN: GAZZE'DE ATEŞKES OLMAZSA ABD AĞIR BİR DARBE YİYECEK

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, ABD'nin Gazze'de ateşkes uygulamaması halinde sert bir darbe alacağını söyledi.

Yarı resmi haber ajansına konuşan Bakan Aştiyani, "Amerikalılara tavsiyemiz, Gazze'deki savaşı acilen durdurmaları ve ateşkesi yerine getirmeleridir, aksi halde sert bir darbe alacaklar" dedi.

Tahran yönetimi, ABD'lilerin İsrail'in Gazze'yi işgal girişimine askeri olarak dahil olduğunu düşünüyor.

RAMALLAH'TA BLINKEN'IN ZİYARETİNE PROTESTO



Al Jazeera, bugün sürpriz şekilde İsrail işgali altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da bulunan Ramallah'ı ziyaret eden ve Filistin lideri Mahmud Abbas'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın protesto edildiğini bildiriyor.

Küçük bir grup gösterici, ABD'nin Gazze'deki saldırının bir parçası olduğunu belirtip Blinken'ın Ramallah'a gelmesine karşı çıktı, ABD üstündeki baskının devam etmesinin İsrail'i ateşkese zorlayabileceğini kaydetti.

ABBAS VE BLINKEN ARASINDA KISA GÖRÜŞME

Üçüncü Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü İsrail işgali altındaki Batı Şeria'ya sürpriz bir ziyarette bulunarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Blinken’ın Ramallah ziyareti, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik turla ilgili açıklamasında yer almıyordu.

Filistin lideri Abbas, görüşmede Blinken'a acil ateşkes olması ve insani yardımların Gazze Şeridi'ne girmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin bir numaralı diplomatı Blinken ise, Abbas'la buluşmasında ateşkesten söz etmedi.

Ramallah'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Bernard Smith, bir saatten az süren buluşma için 'kısa bir görüşme' yorumunu yaptı.

Cuma günü Tel Aviv'i ve Cumartesi günü Amman'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bölgede tansiyonu düşürmek için görüşmelerde bulunuyor.

Antony Blinken'ı taşıyan uçağın akşam saatlerinde Ankara’ya varması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın ABD'li mevkidaşıyla görüşecek.

Haberin Devamı
FRANSA SAVAŞA 'ACİL' İNSANİ ARA İSTEDİ

Katar'ın başkenti Doha'yı ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Gazze'deki savaşta acil şekilde insani bir ara verilmesi çağrısında bulundu. İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çok fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirten Bakan Colonna, okulların, yardım çalışanlarının ve gazetecilerin korunması gerektiğini de ekledi.

SAVAŞIN İSRAİL'E MALİYETİ 51 MİLYAR DOLAR


7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni bombalayan ve Ekim ayı sonunda kara operasyonuna girişen İsrail'e, savaşın maliyetinin 200 milyar şekeli (51 milyar dolar) bulacağı bildiriliyor.
 
İsrail ekonomi gazetesi Calcalist, haberini Maliye Bakanlığı'nın ön rakamlarına dayandırdı. Buna göre, adım adım Gazze Şeridi'ni işgal eden ve aralıksız bomba yağdıran İsrail, savaşa yaklaşık 51 milyar dolar harcayacak. Bu rakam, İsrail Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 10'una denk geliyor.
 
Söz konusu 51 milyar dolar, Gazze'deki savaşın sekiz ila 12 ay arasında süreceği tahminiyle ortaya çıktı. Calcalist gazetesi, yanı sıra, rakamın Lübnan'daki Hizbullah, İran ya da Yemen'deki Husilerin dahil olmadığı, yalnızca Gazze ile sınırlı bir savaş için olduğunu yazdı.
İSRAİL BİR CAMİYİ VURDU

Al Jazeera, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampındaki bir camiyi bombaladığını duyurdu.

İsrail ordusu, Cumartesi günü de Gazze şehrinin güneyindeki El Zeytin ve El Sabra mahallerinde iki camiyi vurmuştu.

ÇAD, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ'Nİ GERİ ÇAĞIRDI



Afrika ülkesi Çad, Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken ülkeler arasına katıldı.

Çad Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında, İsrail Büyükelçisi'nin geri çağrılması kararının Gazze'deki eşi benzeri görülmemiş ölümcül şiddet dalgası olduğu vurgulandı. Filistinli masum sivillerin hayatını kaybetmesini kınayan Çad, ateşkes çağrısında da bulundu.

Orta Amerika ülkesi Honduras, Güney Amerika ülkeleri Şili ve Kolombiya da benzer şekilde İsrail büyükelçilerini geri çağırdı.

Bolivya ise İsrail'le ilişkilerini kopardı.

BLINKEN VE ABBAS BULUŞTU

Savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana üçüncü kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Ramallah'ta Filistin lideri Mahmud Abbas'la bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündemi Gazze'deki savaşın durdurulması oldu. Yanı sıra, Mahmud Abbas İsrail güçlerinin bir aydır neredeyse her gün baskın yaptığı ve 150'den fazla Filistinliyi öldürdüğü Batı Şeria'daki tabloyu da masaya getirdi.

İSRAİL ORDUSU'NDAN GAZZE'NİN KUZEYİ İÇİN YENİ TAHLİYE EMRİ



Savaşın ilk günlerinde Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlardan güneye gitmelerini isteyen ancak güneydeki Han Yunus ve Refah gibi kentleri aralıksız bombalayarak cehenneme çeviren İsrail ordusu, bir kez daha tahliye emri verdi.

İsrail ordusunun Arapça sosyal medya hesabı, bugün sabah yayımladığı mesajda Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin saat 10.00'la 14.00 arasında Gazze Vadisi'nin güneyine geçmelerine izin verileceğini duyurdu.

Tahliye rotası olarak Selahaddin Caddesi'ni gösteren İsrail ordusu, Hamas'ın Cumartesi günü aynı güzergahı top mermileri ve tanksavar füzeleriyle vurduğunu da ileri sürdü.

Uluslararası haber ajansı AFP, Gazze'ye İsrail tarafından gökyüzünden atılan tahliye uyarılarının fotoğraflarını servis etti.

Birleşmiş Milletler, halihazırda Gazze'nin kuzeyinde 300 bin kadar yerinden edilmiş Filistinli olduğunu belirtiyor.

Gazze'den bildiren muhabirler, İsrail'in tahliye emrine rağmen olağanüstü zorlu koşullar nedeniyle bölgeden ayrılmanın neredeyse imkansız olduğunu aktarıyor. Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin çoğunun yola çıkacak bir aracı yok, yanı sıra daha önce İsrail ordusu duyurduğu iki tahliye rotasını güpegündüz bombaladı.

Al Jazeera muhabirleri, Gazze'nin kuzey sakinlerinin mevcut koşullar nedeniyle güneye gitmekten kuşku duyduğunu ve İsrail'e inanmadığını vurguluyor.

Selahaddin Caddesi bombardıman nedeniyle ciddi zarar görmüş halde ve araçlarıyla yola çıkanlar bile yolun iki kilometresini yürümek zorunda.

İSRAİLLİ BAKANDAN KAN DONDURAN ÇIKIŞ



İsrail tarihinin en aşırı sağcı kabinesinde bakan olarak görev yapan Amihai Eliyahu, Gazze'de nükleer silah kullanmanın bir seçenek olduğunu söyledi. Faşist Yahudi Gücü Partisi'nin temsilcisi olan Eliyahu, böylece İsrail'in elinde nükleer silah olduğunu doğruladı. İsrailli bakan ayrıca Gazzelilerin İrlanda ya da çöle gitmesi gerektiğini dile getirdi.

Radyo Kol Berama'ya bir röportaj veren Kültür Mirası Bakanı Eliyahu'ya Gazze'ye atom bombası atılıp atılmayacağı soruldu. Nükleer silah kullanmanın bir seçenek olduğunu belirten İsrailli bakan, Gazze'nin tamamen işgal edilmesi ve İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilerin topraklarına taşınması gerektiğini savundu.

Eliyahu ayrıca, Filistinlilerin akıbeti sorulduğunda "İrlanda ya da çöllere gidebilirler. Gazzeli canavarlar kendi başlarının çaresine bakmalılar" cümlesini kurdu, Filistin bayrağı taşıyan hiç kimsenin dünyada yaşama hakkı olmadığını söyledi.

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE SLOGANLAR: BIDEN, SAKLANAMAZSIN!



ABD’nin başkenti Washington'daki gösterilerin merkezi Amerikan Kongresi ile Beyaz Saray arasında kalan Özgürlük Meydanı’ydı. Protestoya, sivil toplum kuruluşları ve örgütlerce organize edilen otobüslerle, ülkenin dört bir yanındaki şehirlerden gelen göstericiler katıldı.

Youtube’dan da canlı yayınlanan gösteride, çoğu protestocu, Filistin kimliğinin sembolü kefiye taktı; Filistin bayrakları taşıdı. 'Katliamı durdurun', 'Gazze yaşasın' pankartları taşıyan göstericiler, Biden yönetimine de seslenerek, ABD’nin İsrail’e yardımı kesmesini istedi, 'Ateşkes yoksa oy da yok' sloganları attı. Ayrıca 'Biden, Biden saklanamazsın' sloganlarına 'Seni soykırımla suçluyoruz' ifadesi eklendi.

Özgür Filistin yürüyüşünün düzenleyenler arasında Filistin Gençlik Hareketi, Amerikan Müslüman İttifakı, Filistin'de Adalet için Ulusal Öğrenciler ve Filistin'e Dönüş Hakkı Koalisyonu yer aldı. Ayrıca Amerikan-Arap Ayrımcılık Karşıtı Komitesi, Filistin Amerikan Konseyi ve Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi de yürüyüşü destekledi.

Organizatörler gösteri için yapılan izin başvurusunda 24 bin ile 30 bin kişinin katılacağı tahmininde bulunmuştu ancak rakam 30 binin fazlasıyla üzerindeydi. Organizatörler, protestonun ABD tarihindeki en büyük Filistin dayanışması etkinliği olduğunu söyledi.

450'den fazla grubun yürüyüşü desteklediği açıklandı. Bu gruplar arasına 'Jewish Voice for Peace' gibi barış isteyen Yahudiler de vardı.

TEL AVİV'DE ATEŞKES İÇİN GÖSTERİ



İsrail'in başkentinde sokağa çıkan göstericiler, Hamas'ın elinde tuttuğu rehineler için ateşkes çağrısı yaptı.

Cumartesi akşamı Tel Aviv'de boş sarı sandalyeler etrafında toplananlar, savaşın durmasını istedi.

242 adet sarı sandalye Hamas tarafından rehin alınanları temsil ediyordu ve her birinde rehinelerden birinin gözlerinin fotoğrafları vardı.

Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, elindeki rehinelerden 60'ının İsrail'in hava saldırılarında öldüğünü belirtiyor.

GAZZE'DE YAŞAYAN FİLİSTİNLİLERE KARŞI TOPYEKUN SAVAŞ



Gazze'nin kuzeyindeki El Megazi mülteci kampına İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen ağır bombardımanda, tüm mahalleleri yok etti. Al Jazeera, bölgedeki insanların geç saatlerde güneye doğru gitmeye hazırlanırken hava saldırısının geldiğini bildiriyor.

Saldırıda en az 30 can kaybı var, belirlenebilen yaralı sayısı 100'den fazla. Ancak enkaz altında kalan kurbanların çıkarılamaması nedeniyle can kaybı sayısı tam olarak bilinmiyor.

İsrail ordusunun binaların yanı sıra hayati altyapı tesislerine de saldırıyor. Cibaliye mülteci kampına su sağlayan büyük depo İsrail jetleri tarafından vuruldu ve kampta barınanlar susuz kaldı.

Al Jazeera muhabirleri, yaşamın sürmesini sağlayan her türlü ana unsurun İsrail tarafından yok edildiğini ve bunun bir zorla yerinden etme stratejisi gibi göründüğü yorumunu yaptı.

İSRAİL ÜNİVERSİTE VURDU



İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki El Ezher Üniversitesi'ni Cumartesi sabahı bombaladı. Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Emel Cedu, X platformunda üniversitenin vurulduğunu gösteren bir video paylaştı.

Filistinli diplomat, video kaydına "UYARI: Bu bir nükleer test değildir. Bu İsrail'in Gazze'deki El Ezher Üniversitesi kampusünü bombalamasıdır" diye yazdı.

'İLİŞTİRİLMİŞ' GAZETECİLERE GAZZE GÖSTERİLDİ

 

İsrail ordusu, bir grup yerel ve uluslararası gazeteciye Gazze Şeridi'nde yürütülen işgali askerlerle birlikte takip etme izni verdi.

Literatürde 'iliştirilmiş gazetecilik-embedded journalism' olarak bilinen izin, 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana bir ilk niteliği taşıyor.

Küçük gazeteci grubuyla Gazze'nin kuzeyine giren isimlerden biri, Avustralya'nın ABC News televizyonundan bir muhabirdi. Muhabir, Gazze'de gördüklerini "Bu bütünüyle bir yıkım sahnesi" diyerek tanımladı, İsrail ordusunun askerlerin hareketlerini kaydetmelerine izin vermediğini de ekledi.

Al Jazeera, gazetecilerin kuşatma altındaki şeride alınmadıklarını bildiriyor.

ENDONEZYA'DA BÜYÜK GÖSTERİ



Endonezyalılar, bir aydır İsrail'in vahşi saldırılarıyla yok ettiği Gazze için sokağa döküldü, başkent Cakarta'da büyük bir yürüyüş daha gerçekleşti.

Kalabalık ellerinde Filistin bayrağı taşırken, gösteri Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nin birçok kez İsrail tarafından hedef alınması nedeniyle düzenlendi.

İSRAİLLİ HAHAMIN ASKERİ ÜSTE YAPTIĞI KONUŞMA ŞOK ETKİSİ YARATTI



İsrail'in Haaretz gazetesi, orduda görev yapan bir hahamın askerlere yaptığı konuşmayı yayınladı. İsrail ordusuna ait Nahal Taburu eğitim üssünde kürsüye çıkan haham Amichai Friedman, askerlere "Bu bizim yurdumuz, Gazze ve Lübnan dahil" dedi.

Haham Friedman'ın "Bu topraklar bizim, tüm ülke. Hepsi. Gazze dahil, Lübnan dahil. Bütün vaat edilen topraklar" ifadesini kullandı, üsteki askerler ise konuşmayı alkışladı.

Hahamın askeri üste yaptığı konuşma, İsrail'de özellikle Gazze'deki savaşa karşı çıkan kesimde büyük tepkiyle karşılandı.

ABD'Lİ DEMOKRATLAR BÖLÜNDÜ

İsrail'in Gazze'yi işgaline koşulsuz şekilde destek veren ve ateşkes çağrılarına karşı çıkan ABD'de, hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti benzer bir pozisyonu savunuyor.

Ancak Demokrat Parti içinde İsrail'in Gazze'de yol açtığı vahşet nedeniyle bölünmeler var. Temsilciler Meclisi ve Senato'daki 58 Demokrat'ın imzaladığı mektubun adresi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dı. Demokrat siyasetçiler, Blinken'dan Gazze'de sivillerin ölümlerini durdurmak ve daha fazla insani yardım için İsrail'e baskı yapmasını istedi.

California'dan seçilerek Temsilciler Meclisi'ne giren Ro Khanna, "Usame bin Ladin'in peşine düştüğümüzde, Pakistanlı sivilleri bombalamadık" diye konuştu.

Başkan Joe Biden ve yönetimi, halihazırda ateşkes çağrılarını kabul etmiyor ve İsrail'in kara operasyonuna 'bir ara' verilmesi gerektiğini savunuyor.