Dünyaİsrail gazetesi yazdı: Türkiye ile ayrılık Orta Doğu'yu sarsabilir

İsrail gazetesi yazdı: Türkiye ile ayrılık Orta Doğu'yu sarsabilir

11.06.2024 - 14:38 | Son Güncellenme:

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıdığı ateşkes teklifi Hamas tarafından kabul edildi. Maariv gazetesi ise, Türkiye'ye alternataif beş ülkeyi sıraladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ateşkes tasarısının yankıları dinmeden, kuzey cephesi alev aldı. Dakika dakika bütün ayrıntıları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ABD'DEN HAMAS'IN AÇIKLAMASINA CEVAP

Hamas'ın, Mısır ve Katar'a ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını iletmesinin ardından ABD'den açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Hamas'ın cevabının ABD'nin eline ulaştığını aktararak, "Hamas'ın Katar ve Mısır'a ilettiği bu cevabı aldık ve şu anda değerlendiriyoruz" dedi.

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti. Hamas, Gazze'de ateşkes anlaşmasına olumlu baktıklarını ve hazır olduklarını belirterek, "Yanıt, Filistin halkımızın çıkarlarına ve Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulması gerekliliğine öncelik vermektedir" dedi.

Katar ve Mısır, Hamas'ın ateşkes önerisine ilişkin cevap verdiğini doğrulayarak, "İki ülke ABD ile ortak arabuluculuk çabalarının bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini ve arabulucuların yanıtı inceleyerek sonraki adımlar konusunda ilgili taraflarla koordinasyon içinde olacaklarını teyit etmektedir" ifadelerini kullandı.

LÜBNAN TOPRAKLARINDAN İSRAİL'E YAKLAŞIK 15 ROKET FIRLATILDI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 249 gündür devam ederken, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Kiryat Shmona bölgesine yaklaşık 15 roket fırlatıldı. Demir Kubbe hava savunma sistemi roketlere karşılık verdi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, roketlerin bir kısmının hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiği ve bazı roketlerin ise boş arazilere düştüğü aktarıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, çevredekiler tarafından kaydedilen görüntülerde, bölgedeki bazı İsraillilerin saldırıya gülerek karşılık verdiği duyuldu.

Haberin Devamı
ABD’DEN FİLİSTİNLİLERE 404 MİLYON DOLAR YARDIM

Ürdün'ün başkenti Amman'da Mısır ve Birleşmiş Milletler (BM) ile ortaklaşa "Gazze Şeridi'nde acil insani müdahale" konulu uluslararası konferans devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki Filistinlilere 404 milyon dolar daha yardım yapacağını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Filistin halkına insani yardımda bulunan en büyük ülke olarak, içinde bulunulan vahim insani koşullar göz önüne alındığında daha fazla yardıma acil ihtiyaç olduğunun farkındayız ve tüm bağışçıları Gazze ve bölgedeki Filistinliler için hayat kurtarıcı operasyonları desteklemeye çağırıyoruz" denildi.

Bakanlık, söz konusu yardım ile Filistinlilere, gıda, içme suyu, sağlık hizmetleri, eğitim, barınma ve psikososyal destek dahil olmak üzere temel ihtiyaçların sağlanacağını aktardı.

ABD, açıkladığı son yardım ile Filistinlilere yaptığı toplam yardım miktarını 674 milyon dolara çıkarmış oldu.

İSRAİL ORDUSU GAZZE'NİN MERKEZİNDEKİ SALDIRILARINI BİTİRDİ

İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'nin merkezinde altı gündür devam eden saldırılarını bitirdiğini açıkladı.

İşgal birlikleri Bureyc mülteci kampında ve Deyr Belah'ta 5 Temmuz'dan bu yana saldırı düzenliyordu.

Saldırı sırasında Nuseyrat mülteci kampında savaşın başından bu yana en büyük katiamlardan biri gerçekleşti. İsrail jetleri ve helikopterleri binaları rastgele bombardımana tuttu, 274 Filistinli can verdi.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim tarihinden bu yana can kaybı 37 bin 164'e çıktı.

Filistinli yetkililer, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 40 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail katliamının kurbanlarının üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar.

Haberin Devamı
'İSRAİL-TÜRKİYE AYRILIĞI ORTA DOĞU'YU SARSABİLİR'



İsrail'de yayımlanan Maariv gazetesi, 'İsrail ekonomik olarak Türkiye'den ayrılabilir ve Orta Doğu'yu sarsabilir' başlıklı bir habere yer verdi.

Habere göre, Dışişleri Bakanı Israel Katz parlamentodaki komite toplantısında Ankara ile ticari ilişkileri iptal etmeye kadar varacak adımlarda kararlı olduğunu belirtip beş alternatif sıraladı.

Ankara-Tel Aviv hattındaki krizin Gazze'deki savaşın ortasında patlak verdiğini kaydeden Maariv, Türkiye'nin Mayıs ayında İsraille ticari bağlarını tamamen kopardığını hatırlattı.

İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye'ye alternatif olarak Mısır, Yunanistan, Rusya, Çin ve Hindistan'ı saydı.

Türkiye, Mayıs ayı başında İsraille iplerin koptuğunu dünyaya ilan etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023'te Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 5,2 milyar dolar, İsrail’den ithalatı ise 1,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre, 2023'te 5,4 milyar dolar ihracat ile Türkiye'nin ihracat listesinde İsrail 13'üncü sırada yer aldı.

Maariv, bir başka haberinde artık İsraillilerin Antalya ya da İstanbul'a uçamayacağını belirtip ülke içerisindeki en iyi döner restoranını sayfasına taşıdı.

KONVOY SALDIRISINA ROKET SAĞANAĞIYLA MİSİLLEME

İsrail'in gece yarısı Hermel yakınlarındaki bir konvoyu ve birçok noktayı savaş uçaklarıyla vurmasına, Hizbullah sabah saatlerinde roket sağanağıyla yanıt verdi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü olan grubun İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne kısa süre içinde 50 kadar roket ateşlediği bildiriliyor.

Hizbullah, Golan Tepeleri'ndeki bir askeri üsse onlarca Katyuşa roketi fırlattığını duyurdu.

İsrail ordusu, roketlerin çoğunun hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü, bazılarının da açık alana düştüğünü açıkladı.

HAMAS BM KARARINI KABUL EDİYOR, ABD'DEN İSRAİL MESAJI



Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Pazartesi akşamı kabul edilen ateşkes kararına onay verdi.

Hamas, İsrail'in anlaşmaya uymasının ABD'ye bağlı olduğunu da ekledi.

Hamas'ın duyurusuyla gözler İsrail'e çevrildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'de görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun teklife dair taahhütlerine bağlılığını yinelediğini söyledi.

Blinken İsrailli liderler arasında ateşkes planına dair güçlü bir mutabakat olduğunu vurguladı, "Bu teklif ve üzerinde ilerlemek ilk adım. Sonuca ulaştığını görmek istiyoruz" dedi.

ABD, Hamas'ın ateşkes teklifini kabul etmesi halinde çatışmaların bugün sona erebileceğini duyurdu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "İsrail zaten bu anlaşmayı kabul etti. Eğer Hamas da aynısını yaparsa çatışmalar bugün durabilir" dedi.

Başkan Joe Biden ise X hesabından paylaştığı mesajda Hamas'ın barış istediğini kanıtlaması için bir fırsat ortaya çıktığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin sunduğu Gazze’de ateşkes ilan edilmesini öngören teklifi Pazartesi akşamı yapılan oylamayla kabul etti. Kabul edilen karar tasarısında tamamen bir ateşkesin gerçekleşmesi, Hamas’ın elindeki rehineleri bırakması, hayatını kaybeden rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesi ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması öngörülüyor.

Güvenlik Konseyi’nin 14 üyesi ateşkes planına 'evet' derken, Rusya çekimser kaldı. Kararda İsrail’in teklifi kabul ettiği belirtilirken Hamas’a da bir an önce yeşil ışık yakması çağrısında bulunuldu.

Ateşkes planında üç aşama öngörülüyor. İlkinde rehine ve mahkum takası ile kısa süreli ateşkes uygulanması planlanıyor. İkinci aşamada kalıcı olarak düşmanlıkların sona erdirilmesi ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi var. Üçünü aşamada ise savaş boyunca neredeyse tamamen yok olan Gazze’nin yeniden inşası yer alıyor.

Geride kalan sekiz ayda birçok ateşkes önerisini BMGK'da veto eden ABD, ilk kez Mart ayı sonundaki bir girişime onay vermişti. Ancak Pazartesi akşamı kabul edilen teklif bir ilk niteliği taşıyor, İsrail'in ateşkes planını kabul ettiği net şekilde ifade edildi.

Haberin Devamı
RUSYA İRAN'I YÜZÜSTÜ BIRAKTI NEDENİ BİLİNMİYOR

Rus devlet medyası İran ile olan işbirliğinin tamamen askıya alındığını duyurdu, İran'dan konuyla ilgili açıklama henüz gelmedi.

DÖRT İSRAİL ASKERİ REFAH'TA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'taki çatışmalarda dört askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Ordu radyosu, Refah'ın merkezinde yer alan Şabura mahallesindeki bir binanın patlamasıyla askerlerin öldüğü bilgisini verdi.

Times of Israel, önceki saldırılarda olduğu gibi bubi tuzağıyla binanın havaya uçurulduğunu aktardı.

İki askerin içeri girdiği sırada patlama gerçekleşti, üç katıl binanın bir kısmı işgal birliklerinin üzerine çöktü.

Ölen askerler işgal ordusunun Givati Tugayı'ndan.

Patlamada ikisi ağır yedi İsrail askeri de yaralandı.

Gazze'deki kara işgalinin başladığı Ekim 2023 sonundan bu yana İsrail ordusunun asker kaybı, 299'a yükseldi.

RESMİ AÇIKLAMA SALDIRI 'DOĞUDAN' DEDİ

Hafta sonu gerçekleşen Nuseyrat saldırısında 274 Filistinlinin hayatını kaybetmesi, savaştaki çok cepheli çatışmaları yeniden tetikledi.

Irak'tan İsrail'in en güney şehri Eilat'a kamikaze silahlı insansız hava aracı ateşlendi. İran destekli milisler, kamikaze drone'un Kızıldeniz kıyısındaki tatil şehrinde yer alan hayati bir hedefe doğru uçtuğunu bildirdi.

İsrail ordusu ise, savaş uçaklarının şüpheli bir silahlı insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Resmi açıklamada, kamikaze drone'un doğu yönünden geldiği belirtildi ve Irak'tan gerçekleştirilen geçmiş saldırılar 'doğudan' olarak tanımlandı.

Haşdi Şabi'nin de içinde yer aldığı Irak'taki İran yanlısı milisler, savaşın başından bu yana İsrail'in birçok şehrine füze veya kamikaze drone saldırıları gerçekleştirdi.

Haberin Devamı
İSRAİL BİR BİNAYI VURDU, ÇOK SAYIDA CAN KAYBI VE YARALI VAR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ateşkes teklifinin kabul edilmesinden saatler sonra İsrail işgal ordusu Gazze şehrindeki bir evi bombardımana tuttu.

Yerel medya, sivillerin yaşadığı binada en az sekiz can kaybı olduğunu ve kurbanların çoğunun çocuk olduğunu bildirdi. Saldırı sonucu yaralanan çok sayıda kişi ise imkansızlıklarla mücadele eden hastanelere taşındı.

Gazze şehri, 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alıyor.

İsrail'in vurduğu Derac mahallesindeki evin, Aşur ailesine ait olduğu bilgisi var.

KONVOY VURULDU, EN DERİN SALDIRI!



Hamas'ın 7 Ekim baskınından bir gün sonra Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki sınır çatışmaları başladı.

Geride kalan sekiz ayda binlerce roket ve kamikaze silahlı insansız hava aracı fırlatan Hizbullah, İsrail'e ait stratejik birçok hedefi vurdu. Radar merkezinden casus balonların bulunduğu üsse kadar birçok hedefin imha edildiği saldırılara İsrail jetleri bombardımanla misillemede bulundu.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın Pazartesi günü İsrail'e ait bir Hermes 900 drone'unu düşürmesi, kuzey cephesinde bugüne kadar görülmemiş bir misillemeye yol açtı.

Hizbullah milislerinin ateşlediği Burkan füzesinin hedefinde, gökyüzündeki Hermes 900 silahlı insansız hava aracı vardı. Rihan semalarındaki İsrail drone'u alev alev yanarak düştü, görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

İsrail işgal ordusunun misillemesi, gece saatlerinde geldi. Savaştaki en derin saldırının adresi, Lübnan kuzeydoğusunda yer alan Hermel'di. Gecenin sessizliğini arka arkaya patlamalar böldü, gökyüzü aydınlandı.

Lübnan medyası, Hermel yakınlarında Hizbullah'a ait bir konvoyun vurulduğunu ve en az üç savaşçının öldüğünü duyurdu. Vurulan tanker konvoyunun ilk görüntüleri sosyal medyaya yansıdı.

Uluslararası haber ajansı AFP'ye konuşan bir Hizbullah kaynağı İsrail'in konvoya ve bir binaya dokuz füze ateşlediğini, üç ölünün yanı sıra üç de yaralı oldunu söyledi.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın 4400 Birimi'ne ait bir tesisin vurulduğunu duyurdu. Resmi açıklamaya göre, söz konusu birim Hizbullah'ın lojistiğini sağlıyor ve silah trafiğini yönetiyor.

İsrail jetleri Hermel'in yanı sıra Bekaa Vadisi'nde ve diğer noktalarda başka saldırılar da gerçekleştirdi.

Suriye sınırının dibindeki Hermel'in İsrail'e kuş uçuşu uzaklığı, yaklaşık 140 kilometre.

Bugün sabah saatlerinde ise İsrail ordusu kuzeydeki liman kenti Hayfa yakınlarında bir şüpheli hava hedefini düşürdüğünü açıkladı.

Hizbullah'ın misilleme savaşında bugün yeni saldırılar düzenlemesi yüksek ihtimal.

ATEŞKES TEKLİFİ GEÇTİ! TÜRKİYE'DEN RESMİ AÇIKLAMA



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin sunduğu Gazze’de ateşkes ilan edilmesini öngören teklifi kabul etti. Kabul edilen karar tasarısında tamamen bir ateşkesin gerçekleşmesi, Hamas’ın elindeki rehineleri bırakması, hayatını kaybeden rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesi ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması öngörülüyor.

ABD’nin de içinde olduğu 15 koltuklu Güvenlik Konseyi’nde 14 üye taslak lehine oy verdi, Rusya çekimser kaldı.

Kararda İsrail’in teklifi kabul ettiği belirtilirken Hamas’a da bir an önce yeşil ışık yakması çağrısında bulunuldu.

Ateşkes planında üç aşama öngörülüyor. İlkinde rehine ve mahkum takası ile kısa süreli ateşkes uygulanması planlanıyor.

İkinci aşamada kalıcı olarak düşmanlıkların sona erdirilmesi ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi var.

Üçünü aşamada ise savaş boyunca neredeyse tamamen yok olan Gazze’nin yeniden inşası yer alıyor.

Geride kalan sekiz ayda birçok ateşkes önerisini BMGK'da veto eden ABD, ilk kez Mart ayı sonundaki bir girişime onay vermişti.

Ancak Pazartesi akşamı kabul edilen teklif bir ilk niteliği taşıyor, İsrail'in ateşkes planını kabul ettiği net şekilde ifade edildi.

ABD ile BMGK üyesi diğer ülkeler arasında altı gün süren müzakerelerin ardından karar tasarısı metnine son şekli verildi. Kabul edilen tasarıda uluslararası hukuka ve ilgili BM kararlarına uygun olarak, 'iki demokratik devlet olan İsrail ve Filistin’in güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yan yana barış içinde yaşadığı iki devletli bir çözüm vizyonuna ulaşma yönündeki sarsılmaz kararlılığı' vurgulandı.

Kararda Güvenlik Konseyi'nin, Gazze Şeridi'nde yerleşim bölgesinin topraklarını küçültecek her türlü eylem dahil demografik veya bölgesel değişiklik girişimlerini reddettiği belirtildi.

BIDEN: HAMAS BARIŞ İSTEDİĞİNİ KANITLAMALI

ABD, Hamas'ın ateşkes teklifini kabul etmesi halinde çatışmaların bugün sona erebileceğini savunuyor. BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "İsrail zaten bu anlaşmayı kabul etti. Eğer Hamas da aynısını yaparsa çatışmalar bugün durabilir" dedi.

Başkan Joe Biden ise X hesabından paylaştığı mesajda Hamas'ın barış istediğini kanıtlaması için bir fırsat ortaya çıktığını kaydetti.

RUSYA: BLOKE ETMEDİK ÇÜNKÜ...

Oylamada tek 'çekimser' kalan ülke olan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, İsrail’in spesifik olarak neyi kabul ettiğini sorguladı ve "Tasarıyı bloke etmek istemedik çünkü anladığımız kadarıyla Arap dünyası tarafından destekleniyor" ifadesini kullandı.

Hamas yazılı bir açıklama yaparak, ateşkes tasarısının BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmesinden memnun olduklarını açıkladı, müzakerelerin başlatılması için yeşil ışık yaktı.

TÜRKİYE'DEN RESMİ AÇIKLAMA

Türkiye, BMGK'dan geçen kararı önemli bir adım olarak niteledi, "İsrail’in, kalıcı ateşkese riayet edeceğini taahhüt etmesi ve söz konusu kararın tüm unsurlarını eksiksiz şekilde uygulaması şarttır" açıklamasını yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, karardan duyduğu memnuniyeti belirtti ve kararın derhal uygulanması için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı