Dünya Mars’ta köpeğe yetecek kadar oksijen üretildi

Mars’ta köpeğe yetecek kadar oksijen üretildi

10.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

NASA’nın 2021’de Mars’a inen “Perseverance” adlı keşif aracında bulunan MOXIE (Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı) adlı cihaz Kızıl Gezegen’de küçük bir köpeğin hayatta kalmasına yetecek kadar solunabilir oksijen üretmeyi başardı.

Mars’ta köpeğe yetecek kadar oksijen üretildi

2 YILDIR DENEY YAPIYOR: NASA’nın (ABD Havacılık ve Uzay Dairesi) “Perseverance” adlı keşif aracı, 2021’de Mars’a inmişti. Perseverance’de bulunan MOXIE (Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı) adlı cihaz da Kızıl Gezegen’de oksijen oluşturma deneyleri yapıyor. NASA uzmanları, iki yıllık deneyin sonunda, Mars’ta küçük bir köpeğin hayatta kalmasına yardımcı olacak kadar solunabilir hava yaratıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

YÜZDE 98 SAFLIKTA: Bilim insanları, MOXIE’nin halihazırda 122 gram oksijen ürettiğini, bunun da küçük bir köpeğin 10 saatlik solunabilir havasına denk geldiğini söyledi. Cihazın, NASA’nın beklentilerini aşarak % 98 oranındaki bir saflıkla saatte 12 gram oksijen ürettiği belirtildi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından üretilen MOXIE, elektromanyetik bir süreçte moleküler oksijen oluşturuyor.