Dünya Mars’tan gelen çarpıcı fotoğraf, gezegenin büyük kanyonlarına ışık tuttu

Mars’tan gelen çarpıcı fotoğraf, gezegenin büyük kanyonlarına ışık tuttu

28.01.2020 - 10:00 | Son Güncellenme:

Kızıl gezegenin yörüngesinden çekilen fotoğraf bölgenin geçmişte sulak olabileceğini gösteriyor.

Mars’tan gelen çarpıcı fotoğraf, gezegenin büyük kanyonlarına ışık tuttu

Mars ekvatorunda uzanan Valles Marineris isimli devasa kanyon sisteminin Batı Candor Chasma isimli büyük kanyonundan gelen fotoğraf, gezegenin büyüleyici yer şekillerini gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

NASA’nın günün fotoğrafı seçtiği karede yer alan açık tonlu kısımların kumtaşı tabakaları olduğu düşünülüyor.

Dünya’da da su içindeki taneciklerin dibe çökerek oluşturduğu çökelti kayaçlarının bir çeşidi olan kumtaşı, bu bölgenin daha önce su içerme ve yaşam barındırma ihtimali olduğuna işaret ediyor.

Universe Today'in aktardığına göre bugün artık soğuk, kuru ve ölümcül olmasına rağmen güzelliğini koruyan manzarayı NASA’nın Mars Yörünge Kaşifi (MRO) isimli uydusundaki kameralar görüntüledi.

MRO yaklaşık 14 yıldır Mars yörüngesinde. Aracın taşıdığı çeşitli cihazlardan biri olan Mars Kompakt Keşif Görüntüleme Spektrometresi (CRISM) şimdiye kadar gezegenin binlerce fotoğrafını çekti.

CRISM cihazının başlıca hedefi Mars’ın yüzey minerallerinin ayrıntılı bir haritasını ortaya çıkarmak. Bu cihaz demiri, oksitleri, silikat tabakalarını ve karbonatı saptayabiliyor. Söz konusu maddelerin hepsi Mars’ın geçmişte ya da bugün su içerip içermediğini gösteriyor.

Haberin Devamı

CRISM genellikle aynı alanı Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimsel Deneyi’yle (HiRISE) birlikte görüntülüyor. HiRISE, MRO üzerindeki üç kameradan en güçlü olanı. Aynı zamanda derin uzay görevindeki en büyük yansıtmalı teleskop. Mars’ı yüksek seviyede ayrıntılı görüntüleyen teleskobun verilerine NASA’nın internet sitesi üzerinden erişilebiliyor.

HiRISE bir bölgenin renkli fotoğraflarını bir piksele 30 santimetre sığdıran yüksek bir çözünürlükle çekerken, görece düşük çözünürlüklü CRISM cihazı fotoğraflanan kısımdaki kimyasal özellikleri ölçmeye yarıyor.

Ekip fotoğraflardan yararlanarak kimyasal bileşimin daha ayrıntılı bir görünümünü ortaya koyabiliyor ve böylece Curiosity gibi yüzeye gönderilecek araçların araştırması için daha önemli alanları belirleyebiliyor.

HiRISE'ın galerisinde, günün fotoğrafı çok sayıda enteresan fotoğrafa rastlamak mümkün.

Gezegenin yüzeyindeki kum tepeleri genellikle rüzgarla hareket ediyor ve yavaşça başka yerlere taşınıyor. Ancak yukarıdaki fotoğrafta görülen tepeler donmuş durumda. Bu donmuş tepeler, Valles Marineris’in büyük kısmını oluşturan Melas Chasma’nın güneyindeyer alıyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Independent Türkçe