Dünya Medvedev, ‘arka bahçe’ turunda

Medvedev, ‘arka bahçe’ turunda

25.11.2008 - 02:09 | Son Güncellenme:

Rusya liderinin bir zamanlar ABD’nin arka bahçesi sayılan ülkelere yaptığı ziyaret, Washington’a gözdağı niteliğinde

Medvedev, ‘arka bahçe’ turunda

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Moskova’nın Sovyet dönemindeki etkinliğini yeniden sağlaması için çıktığı Latin Amerika turunda bölge ülkeleriyle “ayrıcalıklı ilişkiler” geliştirmek istediklerini söyledi.
Peru’yu ziyaret eden ilk Rus lideri olan Medvedev, Brezilya’ya geçmeden önce yaptığı açıklamada, “Eskiden çok sayıda ülkeyle güçlü, ciddi ilişkilerimiz vardı. Şimdi bölge ülkeleriyle yeniden ayrıcalıklı, özel ilişkiler kurmanın zamanı geldi” dedi.
Medvedev, ABD ile de ayrıcalıklı ilişkilerden yana olduklarını belirtti. Ancak, Rusya liderinin bir zamanlar ABD’nin “arka bahçesi” sayılan ülkelere yaptığı ziyaretin, Moskova’nın bölgedeki etkinliğini yeniden kurması kadar Washington’a gözdağı vermeyi de amaçladığı düşünülüyor.
Nitekim Rusya ile Peru’nun, askeri alanda işbirliği anlaşması yaptığı dün açıklanırken, Medvedev’le Peru lideri Alan Garcia’nın, Rus yapımı helikopterlerin onarımı için Peru’ya Rus teknisyenlerin gönderilmesi konusunda anlaştıkları duyuruldu.
Medvedev, ABD karşıtı politikalarıyla tanınan Küba ve Venezuela’yı da ziyaret edecek. Medvedev, yarınki Caracas gezisi sırasında Venezuela ile Rus savaş gemilerinin ilk ortak tatbikatını izleyecek. Tatbikata nükleer Büyük Petro Kruvazörü de katılacak. Latin Amerika ülkeleriyle, özellikle Küba ile Moskova arasındaki yakın ilişkiler Sovyetlerin dağılması ardından kopmuştu.