Dünya ‘NATO’yu sarsacak açıklamalardan kaçının!’

‘NATO’yu sarsacak açıklamalardan kaçının!’

15.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Amerika Birleşik Devletleri Başkan yarışına katılan adayları uyardı.

‘NATO’yu sarsacak açıklamalardan kaçının’

Güldener SONUMUT - Türkiye’den Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in katılacağı NATO Savunma Bakanları düzeyindeki Kuzey Atlantik Konseyi öncesi soruları yanıtlayan Genel Sekreter Jens Stotlenberg, ABD’deki başkanlık yarışına katılan adayları uyardı, eski başkan Donald Trump’ın, Rusya’yı İttifak’a yeterince katkı yapmayan müttefiklere saldırması konusunda teşvik edeceği şeklindeki açıklamaları değerlendirdi. Stoltenberg, ABD’li başkan adaylarını NATO’nun saygınlığını sarsacak ifadelerden kaçınmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Avrupalı müttefiklerin 2014’ten bu yana savunma harcamalarını 600 milyar dolardan fazla artırdıklarını hatırlatan Stoltenberg, külfet paylaşımı konusunda önemli gelişme kaydedildiğinin altını çizdi. Bu yıl İttifak üyesi 18 ülkenin, gayri safi milli hasılalarının en az yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırarak NATO’nun harcama hedeflerine ulaştıklarını vurgulayan Genel Sekreter, Avrupalı müttefiklerin güçlü olmalarının teşkilatı güçlendirdiğini, güçlü bir NATO’nun da ABD’nin çıkarlarını koruduğunu savundu.

ABD’ye hatırlatma

NATO’nun sadece Avrupalı müttefikleri değil, ABD’nin güvenliği için de önemli olduğuna işaret eden Stotlenberg, İttifak’ın kolektif savunma mekanizmasını sağlayan Washington Anlaşması’nın 5. maddesinin tarihte sadece bir kez, ABD için kullanıldığını da hatırlattı.

Haberin Devamı

ABD’de başkanlık için yarışan adayların tavırları, davranışları ve açıklamalarıyla NATO’nun saygınlığını tehlikeye atacak açıklamalardan kaçınmalarının önemine değinen Genel Sekreter, Rusya’nın yararına olabilecek söylemlerden kaçınmak gerektiğinin de altını çizdi. Donald Trump’ın açıklamalarının NATO’yu baltaladığını hatırlatan Stoltenberg, Rusya’nın Kırım ve Ukrayna’yı işgal ettiği bir dönemde, savunma harcamalarının artırılmasının önemine vurgu yaptı.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısı çerçevesinde bir araya gelerek, Kiev yönetimine yapılacak mühimmat yardımlarını değerlendirecek. Zira müttefikler, teslimatta, Ukrayna’ya taahhüt ettikleri miktarın çok gerisinde.