Dünya NSA şimdi de canavar bilgisayarın peşinde

NSA şimdi de canavar bilgisayarın peşinde

04.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD istihbaratının devlet sırlarını koruyan şifreleri bile kırabilecek güçteki “kuantum bilgisayar” inşa etmek için çalıştığı iddia edildi

NSA şimdi de canavar  bilgisayarın peşinde

Tüm dünyanın telefon ve internet kayıtlarına erişimi olan ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) şimdi de devlet sırlarına göz dikti. Eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın Washington Post gazetesine sızdırdığı yeni bir belgeye göre kurum, dünyadaki tüm şifreleri kolaylıkla kıracak bir bilgisayar geliştirmek için uğraşıyor. Belgelere göre, Washington yakınlarındaki bir labaratuvarda devam eden 80 milyon dolarlık “Zor Hedeflere Sızma” kod adlı projede bilim insanları en zon işlemleri dakikalar içinde çözecek güçte bir kuantum bilgisayar inşa etmek için çabalıyor. Bu tip bir bilgisayarın devlet sırlarını koruyan en komplike şifreleri bile kolaylıkla kırabileceği ifade ediliyor.
Aslında kuantum bilgisayar geliştirmek için çabalar bilim dünyasında yıllardır devam ediyor. Ancak henüz kimse başarılı olamadı. Washington Post gazetesine konuşan uzmanlar NSA’in de bu alanda fazla ilerlemiş olamayacağı yorumunu yapıyor. Atom, elektron gibi parçalar kullanılarak inşa edilecek kuantum bilgisayarların aynı anda birçok işlem yapabileceği, bu sırada gereksiz işlemleri eleyerek hızını olağanüstü artıracağı düşünülüyor. Kuantum bilgisayarların tıp başta olmak üzere bilimin her alanında çığır açacağı tahmin ediliyor. Ancak NSA bu bilgisayarları devlet sırlarını ve diğer hassas bilgileri çalmak için kullanmak istiyor.

Yazarlar