Dünya Orban’ı ‘zorla’ ikna ettiler

Orban’ı ‘zorla’ ikna ettiler

02.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

AB, Macar vetosu nedeniyle sürüncemede kalan Ukrayna’ya 50 milyar Euro’luk yardım konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Zirve öncesi Macaristan’a yönelik yaptırım tehdidi belirmişti.

Orban’ı ‘zorla’ ikna ettiler

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna’ya 50 milyar Euro’luk mali destek konusunda anlaşmaya vardı. AB ülkeleri liderlerinin Belçika’nın başkenti Brüksel’deki gündemi, Macaristan’ın karşı çıkması nedeniyle kabul edilemeyen bütçeydi. Ukrayna’ya 50 milyar Euro’luk bir fonun eklenmesini isteyen AB liderleri, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı, Ukrayna’ya finans sağlanma planına ikna etmeyi başardı.

Haberin Devamı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “27 liderin tümü, AB bütçesi kapsamında Ukrayna’ya ek 50 milyar Euro’luk destek paketi üzerinde anlaşmaya vardı. Bu sayede Ukrayna için istikrarlı, uzun vadeli ve öngörülebilir finansman sağlanmış olacak. AB, Ukrayna’ya destek konusunda liderlik ve sorumluluk alıyor, neyin tehlikede olduğunu biliyoruz” dedi. Michel, bu uzlaşmaya varılabilmesi için önceki gece İtalya, Fransa ve Almanya başbakanlarının Orban ile bir dizi görüşme yaptıklarını da vurguladı. 

Veto nasıl kırıldı?

Macar vetosunun kırılması için zirve öncesi Macaristan’a yönelik bir yaptırım taslağı gündeme getirilmişti. Olası veto halinde, Macaristan’a mali yardımın kesilmesini de içeren bir dizi yaptırım basına sızmıştı. Macaristan’ın veto hakkının elinden alınması da gündemdeydi.

Haberin Devamı

Bu “önlemlerle” başlayan zirvede, baskı altındaki Macaristan “ikna” edildi. Ukrayna’daki Macar azınlığa daha fazla haklar verilmesi konusunda güvence verilerek Orban’ın zirveden “eli boş ayrılmasının” önlendiği ifade ediliyor. Geçen Aralık ayındaki zirvede olduğu gibi, Macar liderin bu defa da Ukrayna’ya yönelik yardım paketini engelleyeceğine dair endişeler bulunuyordu. Orban, Kasım 2023’te partisi Fidesz’in kongresinde Ukrayna ve AB hakkında olumsuz açıklamalarda bulunmuştu.

Orban’ı ‘zorla’ ikna ettiler

Ukrayna zordaydı

AB’nin kararı Ukrayna’da memnuniyetle karşılanırken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kararın AB’nin arasındaki güçlü bağı gösterdiğini ifade etti. Zelenskiy, “AB’nin Ukrayna’ya devam eden finansal desteği, uzun vadede ekonomik ve finansal istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Bu, yapılan askeri yardımdan veya Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan daha az önemli değildir” dedi.

Ukrayna’nın Rusya ile olan savaşta en zor dönemlerinden birini yaşadığı ifade ediliyor. Cephede ilerleme sağlayamayan Ukrayna, maddi sıkıntılarla da boğuşuyor. Paket, hastanelere, okullara ve memurlara nakit para sağlayarak işgal altındaki Ukrayna’nın ekonomisini ayakta tutmayı hedefliyor. Söz konusu plan, Ukrayna’ya 2024-2027 yılları arasında 33 milyar Euro kredi, 17 milyar Euro hibe sağlanmasını öngörüyor.

Yazarlar