Dünya Ortadoğu’da ortalık toz duman

Ortadoğu’da ortalık toz duman

06.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir yandan ABD’nin Husilere yönelik müdahalesi sürerken diğer yandan da İran destekli milisler, ABD’nin desteklediği ve bünyesinde terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’yi barındıran SDG’yi hedef aldığı belirtiliyor...

Ortadoğu’da ortalık toz duman

Ortadoğu’da Gazze’deki savaşın ardından başlayan gerilim ve çatışma hali büyüyerek devam ediyor. Farklı grupların, farklı ülke topraklarında saldırıları ise sürüyor. Özellikle İran destekli grupların farklı ülke sınırları içerisindeki faaliyetleri son dönemde büyük hız kazanmış durumda. Son olarak İran destekli gruplar tarafından Ürdün-Suriye sınırındaki Amerikan üssüne yapılan saldırı sonrası, Washington tarafından bu gruplara yönelik gerçekleştirilen misillemeye karşılık geldi. İran destekli grupların, Suriye’de faaliyet gösteren ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yönelik bir saldırı gerçekleştirdiği öğrenildi. Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’yi barındıran SDG’nin 7 üyesinin, saldırıda öldüğü, 18 kişinin ise yaralandığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Petrol sahası yakınında

Irak’ta İran yanlısı Şii milis grupları barındıran “Irak İslami Direniş” adlı örgüt tarafından üstlenilen saldırı, Suriye’nin doğusundaki El Ömer petrol sahası yakınlarında gerçekleşti. İHA’larla yapılan saldırı, ABD’nin bölgedeki üssünde oldu. Bu, ABD’nin bölgede gerçekleştirdiği misillemenin ardından İran yanlısı gruplar tarafından bir Amerikan üssüne yapılan ilk saldırı oldu. Saldırıda ölen veya yaralanan ABD askeri olmadığı belirtilirken, SDG, saldırıya karşılık verme hakları olduğunu ifade etti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Ekim 2023’ten bu yana İran destekli grupların Suriye’nin farklı bölgelerindeki koalisyon üslerine gerçekleştirdiği 108 saldırı olduğunu açıkladı. Bununla birlikte ABD’nin Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları’na ait mevzilere saldırmasından iki gün sonra, Deyrizor’un doğusundaki İranlı milislere ağır silah ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) sevkiyatının tekrar başladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

İspanya’dan inadına yardım

İsrail’in Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yönelik iddiaları nedeniyle pek çok ülke bu kuruma yardımlarını askıya alırken, İspanya, 3,5 milyon euro’luk ek yardım göndereceğini açıkladı. ABD ve Almanya’nın da bulunduğu UNRWA’nın büyük bağışçıları, teşkilatın 12 çalışanın Hamas’ın 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddiaları üzerine finansmanı askıya almıştı. İsrail’i ise, UNRWA’nın Gazze’deki rolünü tamamen sona erdirmeyi ve yerine Dünya Gıda Programı liderliğindeki alternatif kuruluşları getirmeyi planladığı bildiriliyor

Husilere yönelik saldırılar sürüyor

İran destekli grupların bölgedeki saldırıları devam ederken, ABD ve İngiltere’nin, Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılara ara vermeyen Husilere yönelik operasyonları da sürüyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Yemen’deki İran destekli Husilere karşı saldırılarına Pazar günü devam ettiğini açıkladı. Husilerin gemi savar seyir füzelerinin vurulduğu öğrenildi.

Ortadoğu’da ortalık toz duman

Blinken 5. kez bölgede

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’de savaşın başlamasından bu yana 5. kez çıktığı Ortadoğu turu çerçevesinde Suudi Arabistan’a gitti. Blinken’ın, Suudi Arabistan’ın ardından Mısır, Katar, İsrail ve Filistin’i ziyaret etmesi bekleniyor. Blinken’ın görüşmelerde İsrail ve Hamas arasındaki yeni esir takasına ilişkin müzakereleri ve ateşkesi ele alması bekleniyor.