Dünya Paris'te Eyfel Kulesi yakınlarında bir kişiyi öldüren saldırganın DAEŞ'e bağlılık yemini ettiği' açıklandı

Paris'te Eyfel Kulesi yakınlarında bir kişiyi öldüren saldırganın DAEŞ'e bağlılık yemini ettiği' açıklandı

04.12.2023 - 09:31 | Son Güncellenme:

Fransa'nın başkenti Paris'in merkezinde Cumartesi akşamı yaşanan bıçaklı ve çekiçli saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı.

Pariste Eyfel Kulesi yakınlarında bir kişiyi öldüren saldırganın DAEŞe bağlılık yemini ettiği açıklandı

Saldırı, Eyfel Kulesi yakınlarında yerel saatle 21.00'den biraz önce düzenlendi. 26 yaşında bir Fransız olduğu belirlenen saldırgan güvenlik güçlerince yakalandı. Terörle mücadele savcıları olayla ilgili soruşturma başlattı. Yetkililer ölen kişinin Almanya vatandaşı olduğunu duyurdu. Pazar günü savcı Jean-François Ricard, zanlının DAEŞ'e daha önce bağlılık yemini etmiş olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Savcı yaptığı açıklamada, zanlının sosyal medyada yayınlanan bir videoyla gruba desteğini ifade ettiğini söyledi. Fransız medyası, zanlının Fransız vatandaşı Armand R. olduğunu, Fransa'da doğduğunu ve anne-babasının İranlı olduğunu yazdı.

Fransız polisi, zanlının saldırı planlamaktan dört yıl hapis yattıktan sonra 2020 yılında serbest bırakıldığını ve psikiyatrik rahatsızlıkları nedeniyle tedavi görüyor olması gerektiğini söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, saldırıda hayatını kaybeden kişinin 1997 doğumlu bir erkek olduğunu, bıçakla yaralandığı sırada eşiyle birlikte sokakta yürüdüğünü aktardı.

Bakan Darmanin, ölen kişinin eşinin ise bir taksi sürücüsünün olaya müdahale etmesi sayesinde kurtulduğunu, saldırganın olay yerinden derhal uzaklaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Saldırgan buradan uzaklaştıktan sonra iki kişiye daha saldırdı. Birinin gözüne çekiçle vurdu. Ardından polis tarafından elektroşok tabancasıyla durduruldu. Yaralanan 60 yaşlarındaki Fransız bir erkek ve yabancı bir turist, hastanelerin acil servislerine sevk edildi. Hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıklandı. Fransız haber ajansı AFP'ye göre saldırgan sosyal medyada yayınladığı bir videoda Fransız hükümetini eleştirerek 'masum Müslümanların katledilmesinden' bahsetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı mesajda olayı 'terörist saldırı' olarak tanımladı.

Macron, "Ulusal terörle mücadele savcıları şimdi bu olayın aydınlatılmasından ve Fransız halkı adına adaletin sağlanmasından sorumlu olacak" dedi. Ekim ayında, ülkenin kuzey doğusundaki Arras’ta bir okulda gerçekleşen bıçaklı saldırı sonrası bir öğretmen hayatını kaybetmişti.