Dünya Pentagon: 'Afganistan’da Ağustos ayındaki patlamada ceza olmayacak'

Pentagon: 'Afganistan’da Ağustos ayındaki patlamada ceza olmayacak'

14.12.2021 - 13:11 | Son Güncellenme:

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Afganistan’da Ağustos ayında 10 kişinin hayatını kaybettiği insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirdiği saldırıda hiçbir ABD askerinin cezalandırılmayacağını açıkladı.

Pentagon: Afganistan’da Ağustos ayındaki patlamada ceza olmayacak

Geçtiğimiz Ağustos ayında Afganistan'da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından başkent Kabil’deki bir mahalleye İHA saldırı gerçekleştirmiş bir aileden 7’si çocuk 9 kişi ve bir yardım görevlisi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

ABD istihbaratı, olayın ardından yardım görevlisinin aracının DEAŞ’ın bir kolu olan IS-K ‘ya ait olduğunu öne sürmüş ancak daha sonra ABD Merkez Komutanı Gen Kenneth McKenzie, 29 Ağustos’ta yaşanan olay için “trajik bir hata” tanımlamıştı.

Saldırıya ilişkin tartışmalar devam ederken ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yürütülen inceleme tamamlandı. Konuya ilişkin açıklama ise Pentagon Sözcüsü John Kirby’den geldi.

İncelemelerin ardından ABD’li personelin cezalandırılmasının söz konusu olmadığına ilişkin tavsiyelerin Savunma Bakanı Lloyd Austin'e iletildiğini kaydeden Kirby, “Bakan, tavsiyeleri inceledi. Hepsine değinmeyeceğim, bildiğiniz gibi bazıları gizli olarak sınıflandırıldı. Ancak, Bakan tavsiyeleri onayladı.

Haberin Devamı

29 Ağustos’taki saldırıya ilişkin bireysel cezalandırmanın gündeme gelmesini beklemiyorum” ifadelerini kullandı.

29 Ağustos’ta gerçekleştirilen saldırıdan önce Kabil Havalimanında bir intihar saldırısı gerçekleştirilmiş, 180 sivil ve 13 ABD askeri hayatını kaybetmişti.