Dünya Putin kendi casuslarına operasyon başlattı! Ukrayna ordusuna 'kıskaç' tuzağı

Putin kendi casuslarına operasyon başlattı! Ukrayna ordusuna 'kıskaç' tuzağı

12.04.2022 - 13:50 | Son Güncellenme:

Vladimir Putin her hareketinin öngörülmesine çare olarak, 150 güvenlik yetkilisine karşı toplu bir tasfiye operasyonu başlattı. Donbas'tan büyük bir taarruz hazırlığında olduğu söylenen Rusya'nın, Ukrayna birliklerine bir tuzak hazırladığı bildirildi.

Putin kendi casuslarına operasyon başlattı Ukrayna ordusuna kıskaç tuzağı

Eski istihbarat kurumu KGB'nin halefi olan Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) birçok çalışan işlerinden atıldı, bazıları da tutuklandı. Rusya lideri, Batılı istihbarat ajanlarının işgalden önce ülkesine ait savaş planlarını ele geçirmesinin üzerine 'hain'lerin peşine düştü. Putin'in ayrıca, hezimetin faturasını keseceği birilerini aradığı öne sürülüyor. Dün gece FSB'nin dış istihbarat birimi başkanı Albay General Sergey Beseda'nın, ev hapsinin ardından Moskova'nın yüksek güvenlikli Lefortovo hapishanesine nakledildiği ortaya çıktı. 68 yaşındaki casus şefi resmi olarak zimmete para geçirmekten soruşturuluyor ancak Kremlin'in onu, Rusya'nın savaş çabalarını sekteye uğratan istihbarat sızıntılarından sorumlu tuttuğu anlaşılıyor.

Haberin Devamı

'YANLIŞ BİLGİ VERMEKTEN' ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Putin, Batı'ya bilgi akışını engellemeye çalışırken, soruşturma Rusya'nın askeri karşı istihbarat servisi tarafından yönetiliyor. Araştırma sitesi Bellingcat'in haberine göre, birçok FSB yetkilisi 'işgalden önce Ukrayna'daki gerçek durum hakkında Kremlin'e yanlış bilgi aktardıkları' iddiasıyla gözaltına alındı. Rusya'nın askeri harekatı, Kremlin'in hesap hatalarının yarattığı sonuçlardan çok ciddi etkilenmiş durumda. Putin'in tanklarının Şubat ayı sonlarında Ukrayna'ya girmesinden saatler önce İngiliz Savunma Bakanlığı zırhlıların nereye gittiğini gösteren haritalar yayınlamıştı.

PUTİN CEZA YAĞDIRMAYA BAŞLADI: 'İTİBAR' SAVAŞI BAŞLIYOR

O zamandan beri İngiliz ve ABD istihbarat görevlileri, Ukraynalılara Rus hedeflerine dair bilgi aktarmaya devam etti. Şimdi ise Moskova son derece utanç verici bir yenilgiyle karşı karşıyayken, Putin felaketten sorumlu olduğunu düşündüğü kişileri Stalinci bir şekilde cezalandırmaya başladı.  Ayrıca başkentin savunmasını geçemeyen Rus güçler Kiev çevresinden de çekilmek zorunda kaldı, bu nedenle Ukrayna'nın doğusunda kazanılacak zaferler Rus ordusuna tekrar itibar kazandırabilir.

Haberin Devamı

UKRAYNA'YA 'KISKAÇ' MANEVRASI

Dün gece, Putin'in bu amaçla Donbas bölgesindeki Rus birliklerinin sayısını üçe katlayacağı ortaya çıktı. Batılı yetkililere göre Putin, sayısız Ukraynalı savaşçıyı ölümcül bir kıskaç hareketiyle tuzağa düşürmeyi planlıyor. Bu manevra için kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'dan kuzeye hareket eden Rus birlikleri, İzyum'dan güneye doğru ilerleyen birliklerle birleşecek. Dün gece bir yetkili şunları söyledi:

"Mariupol düşerse, Rus kuvvetler İzyum'dakilere katılabilecek. Ukrayna bir kıskaç hareketiyle karşı karşıya kalacak. Rus gücünün ne ölçekte olduğu henüz bilinmiyor ancak Donbas'ta kuvvetlerinin ikiye veya üçe katlanacağı tahmin ediliyor. Mariupol'un düşeceği birçok kişi tarafından uzun süredir tahmin ediliyor ancak yine de oradaki Ukrayna kuvvetleri cesurca ve etkili bir şekilde savaşmaya devam ediyor.”

RUSYA TÜM BÖLGEYİ ELE GEÇİRENE KADAR DURMAK İSTEMİYOR

Batılı yetkililer, her biri 1000 askere sahip Rus tabur taktik gruplarının (BTG, Donbas'ta konuşlanmış güçleri takviye etmek için buraya doğru yola çıktıklarına inanıyor. Moskova şu ana kadar çatışmalarda yaklaşık 40 BTG kaybederken, yaklaşık 90 tanesi Kremlin'in 'özel askeri operasyonuna' bağlı kaldı. Rusya zaten Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki toprakların çoğunu elinde tutuyor ancak Kremlin herhangi bir barış görüşmesinden önce tüm bölgeyi ele geçirmeye çalışıyor. 

Haberin Devamı

MOSKOVA'DA 'TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin'in yeni müzakereler için askeri operasyonlarını durdurmayacağını söyledi ve Kiev'i önceki oturumlarda yapıcı olmamakla suçladı. Lavrov devlet televizyonuna, görüşmelere devam etmemek için bir neden görmediğini ve Putin, Şubat ayındaki ilk turda askeri harekatın askıya alınması emrini vermiş olsa da, Moskova'nın tutumunun değiştiğini vurguladı: "Nihai bir anlaşmaya varılmadığı sürece, sonraki müzakere turları sırasında da [askeri harekata] ara verilmemesine karar verdik.”

'MORALLER DİBE VURDU, YÖNETİLMELERİ GİDEREK ZORLAŞIYOR'

Batılı bir yetkili şunları söyledi: "Şu anda Rusya elini güçlendirmek amacıyla Donbas'ta operasyonlar yapıyor. Yeniden konuşlandırılan bu kuvvetler savaşa nasıl dahil edilecek? 40 günden fazla süren hezimetten sonra Donbas'ta bir dereceye kadar da olsa başarı istiyorlar. Rusya'nın Donbas'taki ve çevresindeki varlığını güçlendirmek için açık bir niyeti var." Rus askerlerin isteksizliğinin giderek daha büyük bir sorun haline geldiğini vurgulayan yetkili, son olarak şu ifadeleri kullandı: "Bu takviyelerden bağımsız olarak Rusya'nın moral sorunlarını nasıl aşacağı belirsiz. Başlangıçta moralleri düşüktü ama şimdi çok daha kötü durumdalar. Rus birliklerinin yönetilmesi zorlaşıyor ve etkisiz hale geliyor. Birçoğunun savaşmaya isteksiz olduğunu gördük. Ukrayna'nın Rus operasyonlarını aksatması için fırsatları olacak, İngiltere'nin Ukrayna'yı askeri ve ekonomik olarak desteklemesi için bir pencere var."