Dünya Rapor: BMW, Jaguar ve Volkswagen yasaklı Çin parçaları kullandı

Rapor: BMW, Jaguar ve Volkswagen yasaklı Çin parçaları kullandı

21.05.2024 - 14:15 | Son Güncellenme:

Rapora göre dünyanın dev otomotiv üreticileri, zorla çalıştırmayla bağlantılı olarak yasaklanan firmalardan parça tedarik etmeye devam ediyor.

Rapor: BMW, Jaguar ve Volkswagen yasaklı Çin parçaları kullandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi tarafından hazırlanan bir soruşturma raporunda BMW, Jaguar Land Rover (JLR) ve Volkswagen'in (VW) Çin'de zorunlu çalıştırmayla bağlantısı olduğu iddiasıyla yasaklanan bir tedarikçi tarafından üretilen parçalar kullandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Rapora göre, yasaklı Çinli firma Sichuan Jingweida Technology Group'tan (JWD) parçalar içeren en az 8 bin BMW Mini Cooper otomobili ABD'ye satıldı. Demokrat Senatör Ron Wyden, raporla ilgili olarak "Otomobil üreticilerinin kendi kendini denetlemesi açıkçası işe yaramıyor" dedi.

Jaguar Land Rover gazetecilere yaptığı açıklamada, 'insan hakları ve zorla çalıştırma konularını ciddiye aldığını ve insan haklarının korunması ve kölelik karşıtı önlemler konusunda aktif olarak devam eden bir programa sahip olduklarını' bildirdi.

Wyden ayrıca, ABD Gümrük ve Sınır Koruma kurumuna 'uygulamayı güçlendirmesi ve Çin'de zorla çalıştırmayı körükleyen şirketlere baskı yapması' çağrısında bulundu. Raporda, Jaguar Land Rover'ın şirketin yasaklı listeye alınmasından sonra da WD'den bileşenler içeren yedek parçalar ithal ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

JLR, dünya genelinde bu bileşeni içeren stokları tespit ettiğini ve imha ettiğini açıkladı. Şubat ayında VW, aralarında Porshe ve Bentleyler'in de bulunduğu binlerce aracının, Amerika'nın zorla çalıştırma karşıtı yasalarını ihlal eden bir bileşen içerdiği için yetkililer tarafından alıkonulduğunu duyurmuştu.