Dünya Rus fenomenler binlerce dolarlık çantalarını parçaladı! Chanel'den tepki çeken 'şart'

Rus fenomenler binlerce dolarlık çantalarını parçaladı! Chanel'den tepki çeken 'şart'

11.04.2022 - 10:54 | Son Güncellenme:

Ünlü Fransız marka Chanel'in Rus müşterilerinden 'ürünleri Rusya'da kullanmamaları için' belge imzalamalarını istemesi tepkiye neden oldu. New York Times'ın haberine göre Rus sosyal medya fenomenleri 'hiçbir çanta vatanımdan kıymetli değil' diyerek binlerce dolarlık Chanel çantalarını makasla kestikleri videolar paylaştı.

Rus fenomenler binlerce dolarlık çantalarını parçaladı Chanelden tepki çeken şart

Rus TV sunucusu Marina Ermoshkina, Dubai'deki bir Chanel mağazasında çalışanların bir Rus müşteriye çantayı Rusya'da giymeyeceğine dair belge imzalatmak istediğini anlatarak sıra dışı bir protestoda bulundu. 28 yaşındaki Ermoshkina bahçe makasıyla Chanel çantasını ikiye keserken kendi videosunu çekti ve Instagram'da paylaştı. Ermoshkina, “Bu artık Rus fobisi ve ayrımcılığın en saf şekli" dedi.

Haberin Devamı

'ONLAR SAYGI DUYMUYORSA BİZ DE DUYMAYIZ'

Rus televizyonunda da yayınlanan video yüz binlerce kişi tarafından izlendi. Kısa bir süre sonra, 9.3 milyon Instagram takipçisi olan bir Rus sosyal medya fenomeni olan Victoria Bonya da binlerce dolarlık Chanel çantasını makasla kesti. Bonya, ünlü Fransız markanın çantasını keserken, "Chanel müşterilere saygı duymuyorsa, biz neden Chanel'e saygı duymak zorundayız?" diye konuştu.

Rus fenomenler binlerce dolarlık çantalarını parçaladı Chanelden tepki çeken şart

Chanel de birçok uluslararası şirket gibi, Başkan Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Rusya'daki operasyonlarını askıya aldı. Rusya'daki mağazaları geçici olarak kapatmanın ve teslimatları askıya almanın yanı sıra Chanel, global mağazalarındaki müşterilerinden satın aldıkları ürünlerin Rusya'da kullanılmayacağını garanti etmelerini istemeye başladı.

Haberin Devamı

'BİZ DEĞİL AB YASAKLADI'

Şirketten yapılan açıklamada, lüks malların Rusya'daki herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye, doğrudan veya dolaylı olarak satışını ve ihracatını yasaklayan Avrupa Birliği ve İsviçre yaptırımlarına uymaya çalıştığı belirtildi. Şirket, yasağın 300 avroyu aşan lüks mallar için geçerli olduğunu söyledi. Rusya'dan çekilmenin şirketin tercihi olduğunu söyleyen Ermoshkina, müşterilerin satın aldıkları malları Rusya'da kullanamama politikasının ayrımcı ve aşağılayıcı olduğunu söyledi: "Bütün kadınlar aynıysa, Chanel neden milliyetleri nedeniyle kadınlara karşı ayrımcılık yapıyor?"

Rus fenomenler binlerce dolarlık çantalarını parçaladı Chanelden tepki çeken şart

CHANEL ÖZÜR DİLEDİ ANCAK 'TATMİN ETMEDİ'

Chanel, Rus ünlülerin tepkileri hakkında yorum yapmaktan kaçındı ancak açıklamada, "Bunun neden olabileceği herhangi bir yanlış anlaşılma için özür dileriz çünkü nereden geldiklerine bakılmaksızın tüm müşterilerimizi ağırlamak Chanel için bir önceliktir" dedi. Şirket, 'bu yeni yasal sürecin bazı müşterilerde hayal kırıklığına neden olduğunu' kabul etti. Ermoshkina, Chanel'in özür dilemesine sevindiğini ancak yanıtın kendisini tam olarak tatmin etmediğini söyledi. Diğer tüm Chanel eşyalarını satışa çıkardığını söyleyen Ermoshkina, kârını Ukrayna'nın doğusunda Rusça konuşan birçok insanın yaşadığı ayrılıkçı Donbas halkına yardım ettiğini belirttiği bir derneğe bağışlamayı planladığını açıkladı.

Haberin Devamı

'HİÇBİR ÇANTA VATANIMDAN KIYMETLİ DEĞİL, CHANEL'SİZ DE YAŞARIZ'

Chanel kıyafetlerini ve aksesuarlarını protesto etme konusunda diğer sosyal medya fenomenleri de kendisine katıldı. Bazıları Ermoshkina'nın sözlerini kendi hesaplarında paylaştı: "Hiçbir çanta, hiçbir şey vatanıma olan sevgime değmez." Bu kişiler arasında her zaman bir Chanel çantasına sahip olmayı hayal eden Rus DJ Katya Guseva da vardı ancak kısa süre önce 500 bin Instagram takipçisine artık bu çantaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Bir WhatsApp mesajında Guseva ​​şunları yazdı: "Chanel olmadan da mükemmel bir şekilde yaşamaya devam edeceğiz."