Dünya Rus medyasından 'cesetler canlı' iddiası! BBC sırayla analiz etti

Rus medyasından 'cesetler canlı' iddiası! BBC sırayla analiz etti

05.04.2022 - 17:35 | Son Güncellenme:

Rus medyası, Ukrayna'nın Buça kentinden gelen sivil infazı görüntülerinin 'sahte olduğunu' öne süren haberler yapmaya başladı. BBC ekibi 'cesetlerin sahte' olduğundan, 'hiçbir sivilin zarar görmediği'ne kadar ortaya atılan iddiaları inceledi.

Rus medyasından cesetler canlı iddiası BBC sırayla analiz etti

Rus ordusunun Kiev yakınlarındaki Buça kentini terk etmesiyle, kentten sokaklara saçılmış, bazılarının elleri arkadan bağlı cesetlere ve toplu mezarlara dair görüntüler gelmeye başladı. Ukrayna, Rusya'yı "kasıtlı bir katliamla" suçladı. Rusya ise görüntülerin "Kiev rejimin tarafından uydurulan bir provokasyon" olduğunu savundu ve kentten gelen görüntülere dair bazı iddialarda bulundu.

Haberin Devamı

İDDİA: 'CESETLER ASLINDA CANLI'

Rus ordusunun çekilmesi sonrası, bir araçtan çekilen görüntülerde, yolun iki tarafına saçılmış cesetler görünüyor. Rusya yanlısı sosyal medya hesapları ise bu videonun yavaşlatılmış bir versiyonunu paylaşıyor ve cesetlerden birinin hareket ettiğini iddia ediyor.

Bu video Kanada'daki Rus Büyükelçiliği tarafından da Twitter'da "Kiev yakınındaki Buça'dan gelen sahte cesetlerin olduğu düzmece video" mesajıyla paylaşıldı. Videonun çözünürlüğü çok düşük ancak yakınlaştırılarak yapılan incelemede, hareket eden bir kol olduğu iddia edilen görüntünün, aracın ön camındaki bir lekeden kaynaklanan göz yanılması olduğu görülüyor.

RUS MEDYASI: 'BAZI CESETLER OTURUYOR' 

Rusya'nın bir diğer iddiası ise görüntülerin farklı bir bölümüne odaklanıyor. Araç, kırmızı ve sarı taşları ve parçalanmış kahverengi çitleri olan bir kaldırımda yatan başka bir cesedin yanından geçiyor. Sürüş sırasında, gövde sağ yan aynada kısaca görülüyor. Rus yanlısı sosyal medya hesapları, cesedin "oturduğunu" iddia ediyor. Ancak videonun yavaşlatılmış versiyonu, kanat aynasının vücudun ve arka plandaki evlerin yansımasını bozduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Rus medyasından cesetler canlı iddiası BBC sırayla analiz etti

BBC, videodaki (2 Nisan'da yayımlanan) iki cesedi, AFP'nin 3 Nisan tarihli yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla eşleştirdi. Videoda, ilk ceset beyaz ve sarı bir kaldırımın yanında sırtüstü yatıyor. Sağdaki kaldırım yarı asfalt yarı çimen içeriyor. Beyaz bir çitin önünde bagajı açık, kaldırımda gri renkli bir araba görülüyor. AFP görüntüsünde de aynı araba, kaldırım ve çit görünüyor.

Rus medyasından cesetler canlı iddiası BBC sırayla analiz etti

İkinci cesette siyah bir ceket ve sağ kolda kanlı bir turnike veya bandaj görünümlü bir şey var; kırmızı ve sarı renkli yaya kaldırımının yanında, yıkılmış kahverengi bir çitin önünde yan yatmış vaziyette duruyor. Siyah ceket, turnike/bandaj, kaldırım ve çit, AFP tarafından yayımlanan cesedin fotoğrafıyla eşleşiyor.

Rus medyasından cesetler canlı iddiası BBC sırayla analiz etti

İDDİA: CESETLER 'KATILAŞMAMIŞ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kiev rejimi tarafından görüntüleri yayınlanan tüm insanların cesetlerinin en az dört gün sonra hala katılaşmamış olması özellikle endişe verici" diye yazdı. Ukrayna ordusuna göre, Ruslar 31 Mart'ın erken saatlerinde ülkeyi terk etti. Ruslar 30 Mart'ta ayrıldıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Ölüm sonrası saatlerde cesetler, kasların kasılıp sertleştiği bir süreçten geçer. Bir cesedin dört gün sonra bile "katılaşmamış" olmasının mümkün olup olmadığı konusundaki görüşlerini bir patoloji uzmanına sorduk. Kosova ve Ruanda da dahil olmak üzere savaş suçları soruşturmalarında görev alan ve ismini vermek istemeyen bir uzman BBC'ye verdiği demeçte, dört gün içinde cesetteki katılaşmanın "genellikle yatıştığını" söyledi.

UZMAN: GÖRÜNÜRDE HER ZAMAN KAN OLMAYABİLİR

Rusya'nın Twitter mesajında ayrıca cesetlerde "tipik kadavra lekeleri olmadığı" iddia edildi. Bunun ne anlama geldiği net değil ama patoloji uzmanı, kurşun yarası veya başka bir şiddet eyleminden ölen birinin görünüşünün, kullanılan silaha, hangi mesafeden vurulduklarına vb. bağlı olarak büyük ölçüde değişeceğini söylüyor:

Haberin Devamı

"Görünürde her zaman kan olmayabilir; özellikle soğuk havada kalın giysiler giyilmişse akan kanı çekebilir ya da kan cesedin altında birikebilir. Vücuttaki kan dolaşımı ölümden sonra durduğu için aşağı doğru birikir ve bu da derinin o kısımlarının kırmızımsı veya mor bir renk almasına neden olur. Mesajda ima edilen bu olabilir."

İDDİA: 'TEK BİR BÖLGE SAKİNİ BİLE HERHANGİ BİR ŞİDDET EYLEMİNDEN ZARAR GÖRMEDİ'

Rus savunma bakanlığı, Buça'nın Rus kontrolü altındayken "tek bir bölge sakininin herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmediğini" iddia etti. Ancak bu iddia çok sayıda görgü tanığı ifadesiyle çelişiyor. Bir öğretmen, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne 4 Mart'ta Rus kuvvetlerinin beş kişiyi tutukladığını ve bunlardan birini hemen orada infaz ettiğini söyledi.

Rus medyasından cesetler canlı iddiası BBC sırayla analiz etti

Rus araştırmacı gazetecilik sitesi The Insider'a konuşan bölge sakinleri de benzer bir tablo çiziyor. Kristina adlı kadın, "Bunlar korkunç günlerdi. Avlunuz, eviniz hatta canınız bile size ait değil. Elektrik, su, gaz yok. Evden çıkmak yasak, ayrılırsanız vurulursunuz" dedi. BBC'ye konuşan bölge halkı, Rusların evleri yağmalamak için kapıları kırdığını ve askerler değerli eşyaları ve yiyecekleri çalarken, bölge sakinlerinin mahzenlerde oturmaya zorlandığını söylüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca kuvvetlerinin 30 Mart'ta Buça'dan ayrıldığını ve oradaki cesetleri gösteren görüntülerin "Ukrayna Güvenlik Servisi ve Ukraynalı medya temsilcilerinin şehre geldiği dördüncü güne kadar ortaya çıkmadığını" iddia etti.

Haberin Devamı

AFP 2 Nisan'da cesetlerin görüntülerini yayımladı ve kent sokaklarında cesetleri gösteren videoların da 1 Nisan'da sosyal medyada dolaşıma girmiş olduğunu gördük.