Dünya Rus heyet Bingazi’de

Rus heyet Bingazi’de

24.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov liderliğindeki bir heyet, Libya’nın doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter’in davetiyle bu ülkeye gitti. Moskova Savunma Bakanlığı, salı günkü ziyaretle ilgili olarak, “Bu bir Rus askeri delegasyonunun Libya’ya yaptığı ilk ziyaret” açıklamasında bulundu. Ziyaretin, Türkiye’nin Libya’da askeri üs kuracağına ilişkin iddiaların ardından gelmesi ise dikkat çekti.

Rus heyet Bingazi’de

Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov başkanlığındaki ziyaretin, bu ayın başlarında “Ordu-2023” fuarında Libya ile yapılan görüşmeler ve Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı sonrasında düzenlendiği belirtildi. Ziyaret sırasında uluslararası terörizmin yanı sıra iş birliği olasılıkları ve diğer ortak aksiyon alanlarının görüşüleceği bildirildi. Bingazi’de yapılan görüşmelerde, Rus heyetin Hafter’e bağlı güçlerin komutanlarıyla askeri koordinasyon ve iş birliğine ilişkin konuları konuştuğu ifade ediliyor. Ülkenin doğusundaki yönetimi destekleyen ve Moskova yanlısı tutum sergileyen Hafter, Rus paralı asker grubu Wagner’le olan yakınlığıyla da biliniyor.

Haberin Devamı

ZAMANLAMASI MANİDAR

Nitekim söz konusu ziyaretin, Wagner şefi Yevgeny Prigozhin’in Pazartesi günü yayınladığı bir videoda grubunun kıtayı “daha özgür” hale getirdiğini öne sürmesinin ve Rusya’nın Afrika’daki faaliyetlerine yeniden odaklanıldığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti. Wagner, yaklaşık 1200 askeriyle ülkenin doğusundaki önemli askeri ve petrol merkezlerini de koruyor. Bununla birlikte yine aynı ziyaretin, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Humus limanında bir üs kurmak amacıyla 99 yıllık bir anlaşma yaptığı yönünde çıkan haberler ve protestoların ardından gerçekleşmesi de dikkat çekiyor. Protesto ve olaylar sonrası açıklama yapan Libya’nın BM tarafından tanınmış hükümeti iddiayı yalanlamış, buranın ticari açıdan geliştirilmesi için bir proje hazırlandığı kaydedilmişti. Zira limanın Libya ordusuna ait olan kısmı da, hükümet tarafından devralınmıştı.