Dünya Ruslar 19 bin çocuğu kaçırdı! Anneler zorla evlatlık verilen çocuklarının peşinde

Ruslar 19 bin çocuğu kaçırdı! Anneler zorla evlatlık verilen çocuklarının peşinde

31.05.2023 - 16:06 | Son Güncellenme:

BBC, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerindeki bakım evleri ve okullardan binlerce Ukraynalı çocuğun Rusya'nın kontrolündeki bölgelere götürülmelerine ve maruz kaldıkları muameleye ilişkin yeni verilere ulaştı.

Ruslar 19 bin çocuğu kaçırdı Anneler zorla evlatlık verilen çocuklarının peşinde

Uluslararası Ceza Mahkemesi, çocukların yasa dışı bir şekilde Ukrayna'dan çıkarılması nedeniyle Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Kiev yönetimi, zorla ülkeden çıkarılan 19 bin çocuğun isim listesinin olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

BBC'nin araştırmalarında, özel gereksinimi olan ve ülkeden zorla götürülen çocukların psikolojik sorun yaşadıkları tespit edildi.
Bazı anneler aylar boyunca çocuklarının yerini bulmaya çalıştıklarını ve onları ülkelerine geri götürmek için Rusya'nın kontrolündeki topraklarda uzun yol kat etmek zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Rusya ise çocukların güvenliği için bulundukları yerden tahliye edildiklerini söylüyor. Ancak BBC'nin araştırmalarında, Rusya'ya götürülen çocukların geri gönderilmesi için herhangi bir girişimde bulunulduğuna dair bir veriye ulaşılamadı.

19 BİN ÇOCUK KAYIP

Ukrayna'nın elindeki 19 bin çocuğu kapsayan liste kamuya açık değil. Listedeki isimlerin çoğu bakım evlerinde kalan ve özel okullara giden özel gereksinimli çocuklardan oluşuyor.

Haberin Devamı

BBC'nin araştırdığı vakalar da özel gereksinimi olan çocuklardı ve zorla götürülen bu çocukların sorunlar yaşadığı görüldü.
Rusya'nın kontrolündeki bölgelere götürülen çocukların 13'ü Ukrayna'nın kuzey doğusundaki Kupyansk'taki özel gereksinimli çocukların gittiği okuldandı. 15 yaşındaki Saşa bunlardan biriydi.

Annesi Tetyana Kraynyuk, uzun araştırmalardan sonra, oğlunun Putin'in ilhakını ilan ettiği bölgelerden biri olan Luhansk'taki Perevalsk bölgesinde bir özel okula gönderildiğini öğrenmişti. Saşa Rusya'ya gönderilmeden ona ulaşmak için çok çaba harcaması gerekmişti.

Ruslar 19 bin çocuğu kaçırdı Anneler zorla evlatlık verilen çocuklarının peşinde

MUTLULUKTAN AĞLADI

Beş günlük yolculuk sonunda Perevalsk'a ulaştığında Tetyana oğluna sıkıca sarılmış. Saşa ise tek kelime etmemiş. Sadece mutluluktan ağlıyormuş. Perevalsk'a gönderilen çocuklardan sadece sekizi ailelerine geri dönebilmiş.

Rus okullarına gönderilen bu çocuklara, Rusya'nın sembolü olan Z arması taşıyan asker üniformaları giydirildiği tespit edildi.
Perevalsk'taki okulun müdürü Tatyana Semyonova'yı arayıp bu konuyu sorduğumda, bunu bir sorun olarak görmediğini anlatan ifadeler kullandı:

'Ne olmuş ki? Benimle ne ilgisi var? Bu nasıl soru?'

Araştırdığımız diğer okul ise Ukrayna'nın güneyindeki Oleskiy'deki özel okuldu. Buraya götürülen çocukların da ailelerine geri gönderilmesi için pek bir çaba gösterilmemişti. Ukraynalı çocuklara, ülkelerinde dönecekleri bir şey kalmadığı söyleniyor, Rus "vatanseverliği" içeren eğitime tabi tutuluyorlardı. Rusya, çocukları kaçırmadığını, tehlikeden koruma amacı güttüğünü belirtiyor.

Haberin Devamı

Ayrıca resmi kurumların sosyal medya hesaplarında, çocuklar dahil, Ukrayna'da ele geçirilen her şeyin Rusya'ya ait olduğu ifade ediliyor.

Ruslar 19 bin çocuğu kaçırdı Anneler zorla evlatlık verilen çocuklarının peşinde

'PANİK HALİNDE BİZİ ARIYORLAR'

Alla Yatsenyuk 13 yaşındaki oğlu Danylo'yu savaşın stresinden uzaklaştırmak için Kırım'da deniz kenarında bir kampa göndermişti. Rusya'nın işgal ettiği Herson'daki çocuklar da bu kampa gitmiş ve evlerine geri dönmüş oldukları için herhangi bir kaygısı yoktu.

Ama birkaç gün sonra Ruslar Herson'dan çekilmeye başlamış ve çocuklarını almak istiyorlarsa Kırım'a kendilerinin gitmeleri gerektiği söylenmişti.

"Çocuklar panik halinde bizi arıyorlar, Rus ailelere evlatlık verilmek istemediklerini söylüyorlardı. Rusya devasa bir ülke. Oraya gönderilmiş olsalar nerede arar bulurduk onları?" diye anlatıyor.

Uzun yolculukların ve yoğun çabaların ardından Alla altı ay sonra oğluna kavuşabilmiş, Belarus üzerinden Ukrayna'ya dönebilmişti.