Dünya Rusya can evinden güpegündüz vuruldu!

Rusya can evinden güpegündüz vuruldu!

22.09.2023 - 14:34 | Son Güncellenme:

Sivastopol'daki Karadeniz Filosu'nun ana karargah binası füzeyle hedef alındı, uluslararası haber ajansları 'son dakika' koduyla dünyaya geçti.

Rusya lideri Vladimir Putin tarafından 2014 yılında ilhak edilen Ukrayna toprağı Kırım'da bugün öğle saatlerinde kulakları sağır eden bir patlama sesi duyuldu. Karadeniz'in kuzeyindeki en stratejik deniz üssüne ev sahipliği yapan Kırım Yarımadası'nı yaz mevsimi başından itibaren hedef alan Ukraynalılar, insansız hava ve deniz araçlarının yanı sıra füzelerle Rus ordusuna saldırıyor.

Haberin Devamı

Kerç Köprüsü'nden Sivastopol'daki deniz üssünde konuşlu savaş gemisi ve denizaltına, 200 milyon dolarlık radardan Karadeniz'deki ana limana birçok hedefi vuran Ukraynalılar, bugün Moskova'ya unutamayacağı bir darbe indirdi. 

Rusya can evinden güpegündüz vuruldu

GÜPEGÜNDÜZ FÜZE

Kırım Yarımadası'nın başkenti Sivastopol'da yer alan Karadeniz Filosu'nun ana karargahı güpegündüz füzeyle vuruldu. Sivastopol'daki işgal yöneticisi Mikhail Razvozhayev, ana karargahın bir füze tarafından hedef alındığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Kırım'da yerel saatle 10.30'da gerçekleşen saldırının püskürtüldüğünü, hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya ait güdümlü füzeler ve insansız hava araçlarını yok ettiğini ileri süren bir açıklama yayınladı.

İlerleyen dakikalarda yeni bir açıklama daha yapan bakanlık, Sivastopol semalarındaki beş füzenin etkisiz hale getirildiğini, Karadeniz Filosu'nun tarihi binasının ise hasar gördüğünü duyurdu.Açıklamada, bir Rus askerinin kaybolduğu da belirtildi.

Haberin Devamı

Rusya can evinden güpegündüz vuruldu

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde karargah binasından yükselen siyah dumanlar dikkat çekiyor ve bazı görüntülerin kilometrelerce uzaklıktan çekildiği göze çarpıyor.

Yerel medyanın sayfalarına taşıdığı bir fotoğrafta ise, karargahın ciddi şekilde hasar aldığı ve çatının çöktüğü görüldü.

İşgal valisi Razvozhayev, füzenin vurduğu ana karargah binasında yangın çıktığı bilgisini verdi.

Rusya can evinden güpegündüz vuruldu

RUS MUHABİR: ENKAZ YÜZLERCE METREYE DAĞILDI

Rus haber ajansı TASS'ın muhabiri ise, füze isabet eden ana karargahın enkaz parçalarının yüzlerce metreye dağıldığını, polisin Sivastopol sakinlerinden şehrin ana caddelerini terk etmesini istediğini bildirdi.

GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU

Ukrayna henüz söz konusu açıklamaya dair bir yorumda bulunmadı.

BBC, saldırının ardından Sivastopol'da gemi trafiğinin durdurulduğunu belirtiyor. 

Rusya can evinden güpegündüz vuruldu

YENİ SALDIRI BEKLENİYOR

AFP ise, Kırım'daki işgal yöneticilerinin yarımadanın en büyük şehri Sivastopol'da yeni bir saldırı ihtimalinden söz ettiğini bildiriyor. İşgal valisi Mikhail Razvozhayev, "Herkesin dikkatine! Başka bir saldırı mümkün. Lütfen şehir merkezine gitmeyin. Yaşadığınız binaları terk etmeyin. Karadeniz Filosu'nun ana karargahına yakın olan herkes siren sesiyle sığınaklara ilerlesin" dedi.

Haberin Devamı

Yerel Telegram kanalları yaralıların olduğu bilgisini geçerken, işgal yöneticisi Razvozhaev herhangi bir can kaybı ya da yaralanma gerçekleşmediğini ileri sürdü.

UPUZUN BİR LİSTE

Vladimir Putin'in en prestijli projesi olan 4 milyar dolarlık Kerç Köprüsü'nde şiddetli patlamalar gerçekleştiğinde, henüz Temmuz ayının ortasıydı. İlk kez Ekim 2022'de havaya uçurulan ve Ukraynalılara göre işgali sembolize eden 4 milyar dolarlık köprünün yeniden vurulmasını, yalnızca beş gün sonra büyük bir cephaneliğin yok edilmesi izledi. Patlamalar öylesine güçlüydü ki, cephaneliğin beş kilometre çevresinde yaşayan herkese tahliye emri verildi.

Ukraynalılar Karadeniz'i alev topuna çeviren insansız deniz araçlarını aynı dönemde uluslararası medyaya gösterdi. 4 Ağustos'un ilk saatlerinde bu kez Rusya'nın Karadeniz'deki ana limanı Novorossiysk vuruldu. Yüzlerce kilometre uzaklıktaki Novorossiysk'e kadar ulaşan insansız deniz araçları, Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak'ı hedef aldı. Sabah gün ağardığında Olenegorsk Gornyak gemisi limanın açığında yan yatmış haldeydi.

Haberin Devamı

Novorossiysk'ten bir gün sonra hedef yine Kerç Köprüsü çevresi oldu, jet yakıtı taşıyan bir Rus bandıralı tanker Kerç Boğazı'nın 30 mil açığında vuruldu. Ukraynalılar, saldırıda 450 kilogram TNT kullanıldığını duyurdu.

Ağustos ayının bitmesine iki gün kala ise, Karadeniz kıyısına konuşlandırılan Rus ordusunun en yeni radarı Prevel-E ABD'nin sağladığı HIMARS füzeleriyle imha edildi. İşgal altında tutulan Zaliznyi Limanı'nda gerçekleştirilen saldırı, Kırım Yarımadası'nın kuzeyi ile işgal altındaki Herson'un güneyi arasındaydı. Drone görüntüleri 200 milyon dolarlık son teknoloji Prevel-E radarının roket yağmuruyla kömüre döndüğünü kanıtlarken, İngiliz medyası radar kalıntısını 'Putin'in oyuncağı ateş topuna çevrildi' başlıklarıyla sayfalarına taşıdı.

Rusya can evinden güpegündüz vuruldu

DENİZALTI VE SAVAŞ GEMİSİ YOK EDİLDİ

Eylül ayına girildiğinde ise bu kez hedefte Sivastopol'daki Karadeniz Filosu'nun üssü vardı. En ağır saldırılardan birini yaşayan Rus ordusu, Kilen Koyu'nda füze yağmuruna tutuldu. Kilen Koyu'ndaki askeri tesislerde Rostov on Don adlı denizaltı ile büyük çıkarma gemisi Minsk vuruldu.

Haberin Devamı

Sivastopol'daki denizaltı ve savaş gemisinin yok edilmesinin üstünden 24 saat geçmeden, bu kez daha kuzeydeki Gözleve'de dev patlamalar oldu. Sabaha karşı 05.40'ta gerçekleşen saldırının etkisi 250 kilometre uzaklıkta bile hissedildi.

Karadeniz şehri Yevpatoriya'da (Türkçe adı Gözleve) patlama seslerini gökyüzünü sarıya boyayan alev topları izledi. Yerel kaynaklar, kamikaze drone'ların Gözleve'deki Uyutnoye (Otar Moynak) köyü yakınlarında konuşlu radar üssünü vurduğunu bildirdi.