Dünya Rusya'da neler oluyor? Putin generalleri bir bir hapse attı, kaos yayılıyor

Rusya'da neler oluyor? Putin generalleri bir bir hapse attı, kaos yayılıyor

24.05.2024 - 13:21 | Son Güncellenme:

Rusya'da yüksek kademeli savunma yetkililerinin üst üste gelen tutuklanma haberleri dikkat çekiyor. Askeri tasfiye, bir Rus generalin daha tutuklanmasıyla devam ediyor. Bu, üst düzey bir savunma yetkilisinin bir aydan kısa süre içinde dördüncü tutuklanışı olarak kayıtlara geçiyor.

Rusyada neler oluyor Putin generalleri bir bir hapse attı, kaos yayılıyor

Rusya'da üst düzey bir savunma yetkilisi tutuklandığında, bu dünyada büyük ilgi uyandırıyor. BBC Rusça Editörü Steve Rosenberg'e göre, bir aydan kısa süre içinde dört üst düzey savunma yetkilisine kelepçe takılması ise daha da büyük bir şeye, bir tasfiyeye işaret ediyor.

Haberin Devamı

BÜYÜK ÇAPLI RÜŞVETLE SUÇLAMASI

Hapse atılan üst düzey askeri yetkililerden bir diğeri, Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana İletişim Müdürlüğü Başkanı Korgeneral Vadim Şamarin oldu. Büyük çaplı rüşvet almakla suçlanan yetkili, duruşma öncesi iki ay tutuklu kalacak.

Rus medyasında yer alan yeni haberlerde ise, 20. Ordu Komutanı Suhrab Ahmedov'un görevinden alındığı yazıldı. Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde 20. Ordu, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin en büyük birliği olarak adlandırılıyor. Rus kaynaklara göre, daha fazla gelişme için zaman gerekiyor ancak orduda daha fazla 'yıldız düşüşü' öngörülüyor.

Yanı sıra yolsuzluk suçlamaları sebebiyle gözden düşen Rus savunma yetkilileri arasında Savunma Bakan Yardımcısı Timur Ivanov ve Savunma Bakanlığı Personel Dairesi Başkanı Korgeneral Yuri Kuznetsov da yer alıyor. Savunma Bakanlığı’nın en üst kademesinde de değişikliğe gidildi. Yakın zamanda yapılan bir değişiklikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 yıllık Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yerine ekonomist Andrey Belousov'u getirdi.

Haberin Devamı

İSYANI TASFİYE DALGASI İZLEDİ

Rusyada neler oluyor Putin generalleri bir bir hapse attı, kaos yayılıyor

Bu adım, genel olarak Kremlin'in Rus ordusunun verimliliğini artırma ve yolsuzlukla mücadele etme girişimi olarak yorumlandı. Şoygu’ya yeni bir görev verildi, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri oldu. Vadim Şamarin'in üstü Valeri Gerasimov ise şimdilik Rus ordusunun Genelkurmay Başkanı olarak göreve devam ediyor.

Ancak bakanlık ve genelkurmaydaki yüksek profilli tutuklamalar, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını yöneten askeri liderleri kötü gösteriyor. Tüm  bunlar Rosenberg'e göre, 'çok ironik'.

Wagner paralı asker grubunun lideri Yevgeni Prigojin bir yıl önce, ordunun lider kadrosunu açıktan eleştirmişti. Üst düzey isimleri beceriksizlik ve yolsuzlukla suçlamış ve Ukrayna’daki savaştaki başarısızlıklardan onları sorumlu tutmuştu. Prigojin’in öfkesi özellikle Sergey Şoygu ve Valeri Gerasimov'a odaklanmış, bu kişilerin görevden alınmasını talep etmişti.

Kamuoyu önünde yaşanan tartışma kontrolden çıktı ve 24 saatlik bir isyana yol açtı. Wagner savaşçıları Rusya’nın güneyindeki önemli askeri tesisleri ele geçirdi ve Moskova'ya doğru ilerlemeye başladı. Bu, Kremlin'in otoritesine karşı eşi benzeri görülmemiş bir meydan okumaydı. Ancak asıl amacı, ülkenin en üst düzey askeri kademelerini saf dışı bırakmaktı.

Haberin Devamı

'ONA NE YAPMASI GEREKTİĞİ SÖYLENMEMELİ'

Rusyada neler oluyor Putin generalleri bir bir hapse attı, kaos yayılıyor

İsyan başarısızlığa uğradı. Rusya Devlet Başkanı Putin ordu liderlerinin yanında yer aldı. Prigojin, Şoygu ve General Gerasimov ile yaptığı güç savaşını kaybetti. Ve kısa süre sonra uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Ancak bir yıl sonra, Kremlin o dönem desteklediği orduda tasfiyeye başladı.

Rosenberg, bunun bize Vladimir Putin hakkında 'bir şeyler söylediğini' düşünüyor. Rusya Devlet Başkanı’nı baskı altına alarak, ona bir şeyler yaptırmak mümkün değil. Ona bir bakanı veya bir generali görevden almasını emrederseniz, bunu o anda kabul etmesi pek mümkün değil. Ne yapması gerektiği söylenmemeli.

Ancak bu, Putin'in harekete geçmeyeceği anlamına gelmiyor. Geçebilir, ancak kendi istediği zamanda. Rosenberg göre, açık olmayan şey ise Rus ordusuna yönelik tasfiyenin nereye kadar uzanacağı. Daha kaç üst düzey ismin parmaklıklar ardına gireceği net değil. 

Haberin Devamı

Tümgeneral Ivan Popov bu hafta dolandırıcılık şüphesiyle tutuklandı. Geçen yıl Ukrayna'da cephe hattında yaşanan sorunlar hakkında askeri liderlere şikayette bulunduktan sonra görevden alındığını açıklamıştı.