Dünya Rusya'dan Wagner çıkışı! İki ülkede paralı askerlerin operasyonu sürecek

Rusya'dan Wagner çıkışı! İki ülkede paralı askerlerin operasyonu sürecek

26.06.2023 - 16:22 | Son Güncellenme:

Moskova'yı sarsan ayaklanmanın ardından ilk kez konuşan Dışişleri Bakanı Lavrov, beklendiği gibi Batılı ülkeleri suçlayıp Fransa lideri Macron'a yanıt verdi.

Rusyadan Wagner çıkışı İki ülkede paralı askerlerin operasyonu sürecek

Ayaklanmaya girişen Wagner Grubu'nun Moskova'nın 200 kilometre güneyine kadar gelmesiyle sarsılan Rusya'da, Devlet Başkanı Vladimir Putin 48 saati aşkın süredir konuşmadı.

Haberin Devamı

Putin'in eski dostu Yevgeni Prigojin'in Belarus'a gideceğini duyuran Kremlin, bugün sabah Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu sahaya sürdü. Ukrayna işgalini yürüten komutanlarla bir araya gelen Şoygu'nun helikopterde başlayan görüntüsü, istifa etmeyi asla düşünmediği yorumlarına yol açtı.

Kremlin ayrıca, Vladimir Putin'in genç mühendislere seslendiği bir görüntülü mesaj paylaştı. Gençlik sanayi forumu için çekilen videonun ne zaman kaydedildiği belli değil.

Moskova'daki derin sessizlik, öğle saatlerinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarıyla son buldu. Kremlin tarafından özenle dizayn edilen paralı askerler Wagner Grubu'nun kalkıştığı ayaklanmanın Moskova'nın dostlarıyla ilişkilerini değiştirmeyeceğini belirten Lavrov, çarpıcı bir bilgi paylaştı.

Haberin Devamı

Buna göre, geçmişte Suriye'den Libya'ya birçok ülkede faaliyet gösteren ve halihazırda Ukrayna işgalinde cephede yer alan Wagner Grubu'nun Afrika kıtasındaki varlığı devam edecek. Wagner paralı askerlerinin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki operasyonlarına devam edeceğinin altını çizen Lavrov, grubun üyelerinin söz konusu yerlerde eğitmen olarak çalıştığını savundu.

TASS: WAGNER YENİ PARALI ASKERLER TOPLUYOR

Yalnızca Rusya'da değil dünyada Wagner Grubu'nun paralı askerlerinin geleceği hakkında soru işaretleri var. Rus TASS haber ajansı ise, Lavrov'un sözleriyle neredeyse aynı saatlerde Wagner Grubu'nun yeni paralı asker topladığını duyurdu.

Grubun saflarına yeni üyeler katmaya başladığını aktaran TASS, Novosibirsk şehrindeki ismi belirtilmeyen bir çalışanının "İşe alım sürüyor" cümlesine yer verdi.

Ayrıca bir Tass muhabirine göre, Wagner’deki iş olanaklarının reklamını yapan afişler, Cumartesi günü indirildikten sonra yeniden asıldı.

Resmi hesap olduğunu öne süren Telegram’daki Wagner Group kanalında yayımlanan bir mesajda, "Şu anda özel operasyon bölgesine (gitmek için) Wagner Grubu'na alım (sürüyor)” denildi.

Başvuranların pasaportlarını veya bir kopyasını ibraz etmeleri istendi ve işe alımın Krasnodar'ın güneybatı bölgesindeki bir askeri eğitim sahası olan Molkino'da yapılacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

MACRON'A YANIT

Russia Today kanalına röportaj veren Sergey Lavrov, Batı medyasının Rusya'daki ayaklanmayı haberleştirmesinin 'bir hayal ürünü' olduğunu savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Fransa lideri Emmanuel Macron'un Wagner isyanının Rusya'da bir bölünmeye yol açtığını ve bunun ordudaki kırılganlığı gösterdiğini söylemesine yanıt verdi. Macron'un Batılı ülkelerin Ukrayna'ya askeri destek sunmasını haklı görmesine kızan Lavrov, NATO'nun sıklıkla tekrarladığı Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratma hedefinin Fransız lider tarafından Wagner ayaklanması aracılığıyla yinelendiğini ve bunun sekizinci sınıf öğrencisi tarafından bile anlaşılabileceğini söyledi.

LUKAŞENKO TEKLİF ETTİ

Rusya'nın bir numaralı diplomatı Lavrov ayrıca, Prigojin'in Belarus sürgününe nasıl gönderildiğine dair bir detay da paylaştı. Buna göre, Putin'in sadık müttefiki Alexander Lukaşenko Rus lideri Cumartesi sabah arayıp müzakerelerde yardımcı olabileceği teklifini iletti.

"Bu teklif Başkan Putin tarafından desteklendi ve siz sonucu biliyorsunuz" diyen Lavrov, pazarlık sürecine ilişkin fazla ayrıntı vermedi.