Dünya Salgını fırsata çevirdiler!

Salgını fırsata çevirdiler!

10.12.2020 - 18:19 | Son Güncellenme:

Yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ilan edilen karantinalardaevlerine hapsolan on binlerce İngiliz, arka bahçelerinde ülkenin tarihine ilişkin önemli keşifler yaptı.

Salgını fırsata çevirdiler

Londra’da yer alan British Museum, Tudor Hanedanlığı dönemine ait 15. yüzyıl altın sikkeleri de dahil olmak üzere bu yıl halk tarafından bulunan oldukça değerli 47 bin yeni eserin kaydedildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

47 BİNDEN FAZLA ESER ARKA BAHÇEDEN ÇIKTI

Dünyanın en büyük tarih müzelerinden biri olan İngiltere’nin başkentindeki British Museum’a ait Taşınabilir Eski Eserler Programı'na (PAS) bu yıl, çoğunu arka bahçede yapılan keşiflerden oluşan 47 binden fazla eserin kaydedildiği açıklandı. Kuruluş, ülkede yalnızca Mart ayında başlayan ilk karantinada 6 bin 251 antik eser bulunduğunu ifade etti.

Uzmanlar, söz konusu eserlerin çoğunun evde sıkılıp bahçelerini eken İngilizler tarafından tesadüfen ya da geniş arazilere çıkamadığı için yakınlarında metal detektör kullanan defineciler tarafından bulunduğunu açıkladı.

Salgını fırsata çevirdiler

BİRÇOK DEĞERLİ ESER ORTAYA ÇIKTI

Buluntular arasında ise Yunan Tanrısı Oceanus'u tasvir eden ve milattan Sonra 43-200 yılına ait olduğu düşünülen bakır alaşımlı bir Roma mobilyası, 1485 ve 1603 yılları arasında hüküm süren Tudor hanedanlığı döneminde basılan bir altın sikke yığını, tamamı saf altından oluşan 50 Güney Afrika Krugerrrand parası ve birçok değerli eser bulunuyor.

Haberin Devamı

 

TUDOR DÖNEMİNDE BASILAN ALTIN PARALAR 500 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI

Bununla birlikte British Museum, Tudor döneminden kalma istifin 8. Henry saltanatından dört sikke içerdiğini ve eşleri Aragonlu Catherine, Anne Boleyn ve Jane Seymour'un baş harflerini içerdiğini söyledi. Uzmanlar, madeni paraların basıldıkları sırada toplam değerinin, Tudor döneminde yaşayan birinin ortalama yıllık gelirinin çok üstünde olduğunu belirtti.

Salgını fırsata çevirdiler

Apartheid dönemi Güney Afrika'sına ait 50 altın para içeren bir koleksiyon da Milton Keynes kentindeki bir bahçede ilk karantina sırasında keşfedildi. Madeni paraların 1970'lerde Germiston'daki Rand Rafinerisi tarafından basıldığı belirtildi. Ancak paraların Milton Keynes'e nasıl geldikleri bir bilinmezken adli tıp tarafından asıl sahibinin veya mirasçılarının araştıracağı ifade edildi.

Salgını fırsata çevirdiler

Konuya ilişkin açıklama yapan British Museum Direktörü Hartwig Fischer, Taşınabilir Eski Eserler Programı'nIN (PAS) arkeologları, müze profesyonellerini, toprak sahiplerini ve definecileri bir araya getirdiğini vurgulayarak yapılan keşiflerin İngiltere tarihihni bilinmeyen noktalarına ışık tuttuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Salgını fırsata çevirdiler