Dünya Seçimleri konuştular

Seçimleri konuştular

14.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’daki Uluslararası Libya Konferansı’nda, 24 Aralık’ta yapılacak seçimler ele alındı, önemine dikkat çekildi. Öte yandan Macron, Türkiye ile ilgili bildik iddialarını tekrarladı

Seçimleri konuştular

DIŞ HABERLER -Fransa, Almanya ve İtalya’nın eş başkanlığında düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı, önceki başkent Paris’te düzenlendi. Bir gün süren konferansın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı  Mario Draghi, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Libya’daki durumun halk, bölge, Afrika kıtası ve Akdeniz için bir dram olduğunu ifade eden Macron, son yıllarda bu ülkeye yönelik önemli çalışmalar yapıldığını aktardı. Konferansta Libya’da 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlerin ele alındığını belirten Macron, uluslararası toplumun bu seçim takvimine destek verdiğini ve seçimlerin düzgün şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Macron, “Seçimlerin özgür, tarafsız ve şeffaf bir şekilde düzenlenmesi konusunda dikkatli olmalıyız. Libya’da geçiş süreci tamamlanmalı ve çeşitli aktörlerin rollerini gerçekleştirmesi için seçimler en düzgün şekilde yapılmalı” dedi.

Konferansta alınan kararlardan birinin, Libya’daki paralı askerlerin geri çekilmesine ilişkin planın oluşması olduğuna işaret eden Macron, bu planın uygulanması gerektiğini anlattı. Mevcut durumda 300 paralı askerin Libya’dan geri çekildiğini, buradaki paralı askerlerin gelecek haftalarda ülkeyi terk etmiş olacağını ifade eden Macron, Türkiye ve Rusya’nın paralı askerlerini ülkeden hızlıca geri çekmesi gerektiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Şansölye Merkel ise, Libyalıların kendi geleceklerine kendilerinin karar vereceğine değinerek, “24 Aralık’taki seçimler çok önemli. Seçimlerin kaderidir, seçim sonucunda herkes kazanamaz. Önemli olan burada seçim sonuçlarının kabul edilmesidir” dedi. Yaklaşık 3 milyon kişinin seçimler için kaydolmasının önemini vurgulayan Merkel, seçimler için gerekli koşulların güvenlik ve istikrar olduğunu anlattı. Ülkedeki farklı grupların adım adım uzlaşmaya doğru ilerlemesini temenni eden Merkel, bunun uzun bir süreç olacağının farkında olduklarına işaret etti.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe de “seçimlerin uygun ve iyi şartlarda gerçekleşmesi için çok önemli bazı noktalara vurgu yaptıklarını kaydetti. Dibeybe, “Hep beraber istikrar ve barışın arttırılması için çalışacağız” ifadelerini kullandı.