Dünya 'Sevgi çok önemli'

'Sevgi çok önemli'

12.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Britanya Türk Kadınları Derneği’nin ödül verdiği Muazzez İlmiye Çığ, 108 yıllık yaşamını ‘Çalışmak, çok çalışmak! Sevecen olmak’ diye özetledi.

Sevgi çok önemli

Nevsal Elevli Londra - İngiltere'nin başkenti Londra’da faaliyet gösteren etkin sivil toplum kuruluşlarından Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD), Dünya Kadınlar Günü'nü Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu himayesinde gerçekleştirdiği bir etkinlikle kutladı. Büyük ilgi gören etkinliğe başta İngiltere ve Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkesinden izleyici katıldı. Moderatörlüğünü BTKD Başkanı Servet Hassan'ın yaptığı ve açılış konuşması Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, "Yaşayan tarih" olarak da nitelendirilen 108 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ'a "Örnek Türk Kadını" ödülü takdim edildi.

Haberin Devamı

Çalışmak, çalışmak...

Sümeroloji konusunda dünya çapında üne sahip olan ve halk arasında “Sümer Kraliçesi” olarak tanınan Muazzez İlmiye Çığ, konuşmasında “Cumhuriyet kurulana kadar Anadolu’daki halk Türk olduğunu bilmiyordu. Kendilerini ya ‘Osmanlı’ veya ‘Ümmet’ olarak tanımlıyordu. Atatürk ‘Halkımızın kendi varlığını, dilini ve tarihini bilmesi gerekir. Sadece Anadolu’daki değil Orta Asya’daki halka da Türk olduklarını öğretmek gerekir’ diyerek Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin kurulmasını ve Fakülteye Hititoloji, Sümeroloji gibi bölümlerin açılması talimatını verdi. Cumhuriyetin ilanından sonra Türk kadınının hayatında muazzam değişiklikler oldu” dedi.

Bilim insanı Çığ, izleyicilerle yaşam felsefesini de paylaştı:

Haberin Devamı

"Çalışmak, çok çalışmak! Başarınca gururlanmamak ve şımarmamak! Sevecen olmak! Çocuklar mutlaka evde sevgi görmeli ve sevgiyle büyümeli. İnsanlara, hayvanlara, doğaya sevgi çok önemli."