Dünya Sincan’da gerilim!

Sincan’da gerilim!

27.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti Urumçi’de protestocular, Kovid kısıtlamalarına karşı polisle çatıştı, bariyerleri yıktı.

Sincan’da gerilim

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Kovid-19 gerekçesiyle karantinaya alınan bir binadaki yangında 10 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle Uygurlular sokaklara indi. Binada uygulanan sert karantina önlemleri nedeniyle, insanların evlerini terk edemediği ve bu yüzden öldükleri iddia ediliyor. Başkent Urumçi’de halkın “Kovid tecridine son verin” sloganlarıyla protesto gösterileri düzenlediği, güvenlik görevlilerine karşı geldiği bildirildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de, çoğu yüzleri maskeli olan Uygurluların hava karardıktan sonra kent merkezinde toplanarak, yumruklarını kaldırarak slogan attıkları, polisle tartıştıkları, protestocuların şehir yönetimi binası merdivenlerine kadar geldikleri görülüyor. Sosyal medyaya yansıyan videolarda, protestocuların polisin kurduğu bariyerleri yıkması, protestoculardan birinin “Köle olmayı reddedenler, ayağa kalkın” sözleriyle marş söylemesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Özür şaşırttı

Öte yandan, Urumçi kent yetkilileri, 10 kişinin öldüğü ve 9 kişinin yaralandığı yangın sırasında insanların Kovid kısıtlamaları nedeniyle kaçamadıkları suçlamasını reddederken, yetkililerden çok nadir görülen bir özür geldi ve görevini yapmayan herkesin cezalandırılacağı açıklandı. Ayrıca bu kısıtlamaları aşamalı olarak kaldırma sözü de verildi. Dün bir basın toplantısı gerçekleştiren yerel hükümet yetkilileri, kent sakinlerinin günün kademeli saatlerinde binalarını terk etmelerine izin verileceğini duyurdu. Ancak mahalledeki tüm siteler “düşük riskli” olarak tanımlanana kadar sitelerinden ayrılmalarına izin verilmeyeceğini de belirtti. Yaklaşık 4 milyon nüfuslu Urumçi’de Ağustos ayının başından beri Kovid-19 kısıtlamaları sürüyor. Çin hükümetinin “Sıfır Kovid” politikası nedeniyle son haftalarda ülkenin farklı bölgelerinde memnuniyetsizlik hakim. Geçtiğimiz Salı günü Zhengzhou kentinde, dünyanın en büyük iPhone montaj fabrikasında Kovid kısıtlamaları ve bu kısıtlamalar altındaki çalışma koşulları nedeniyle yüzlerce işçinin başlattığı protestolar, polis tarafından şiddet kullanılarak bastırılmış, ardından fabrika yönetimi işçilerden özür dilemişti.

Haberin Devamı

Sincan’da gerilim

Çinli yetkililerin, Uygur Türklerinin yaşadığı binada çıkan yangına müdahale etmediğini iddia eden Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği üyeleri Tarabya’daki Çin konsolosluğu önünde eylem yaptı. Pankart ve dövizler açan yaklaşık 500 kişilik grup, sloganlar atıp Çin’i protesto etti. n DHA