Dünya Sızıntı muamması! Güney Kore’den Çin ve Türkiye’ye kadar...

Sızıntı muamması! Güney Kore’den Çin ve Türkiye’ye kadar...

12.04.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

ABD’de ulusal güvenlik krizi haline dönüşen Pentagon belgelerinin tam olarak nasıl sızdırıldığı henüz belirlenemezken, ilk ifşaların, mart başında bilgisayar oyuncuları arasında popüler bir sohbet odasında yapıldığı ortaya çıktı.

Sızıntı muamması Güney Kore’den Çin ve Türkiye’ye kadar...

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD Savunma Bakanlığı’ndan sızan istihbarat dosyalarından detaylar ortaya çıkmaya devam ederken, belgelerin kim tarafından sızdırıldığı belirsizliğini koruyor. Bellingcat’in haberine göre, söz konusu gizli ve çok gizli belgelerin, birkaç hafta önce bilgisayar oyuncularının kullandığı mesajlaşma platformu Discord’da yayınlandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Araştırmacı açık istihbarat grubu Bellingcat’e göre, mart ayı başında, çoğunlukla Minecraft oyuncularının kullandığı Discord’da kimliği belirsiz bir kullanıcı, Ukrayna’daki savaşa dair tartışmaların yapıldığı bir sohbet odasında “İşte, sızdırılmış bazı belgeler” yazarak Pentagon’a ait belgelerden 10 tanesinin görüntülerini paylaştı. Paylaşılan belgelerin, şaşırtıcı şekilde ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yardımın güncel ayrıntılarını içermesi dikkat çekti.

Mısır’dan Ukrayna’ya, Güney Kore’den Çin ve Türkiye’ye kadar ABD’nin pek çok ülkeye yönelik istihbarat çalışmalarını da ifşa eden sızıntının ölçeğine ilişkin henüz tam bir bilgi yok. Discord’dan sonra sosyal medyaya, ardından medya kuruluşlarına yansıyan sızıntıya karşı ABD Adalet Bakanlığı soruşturma başlattığını duyurmuştu. Belgelerdeki istihbaratın büyük çoğunluğunun kış aylarında elde edildiği ve Şubat, Mart aylarında raporlarının yazıldığı görülüyor.

Haberin Devamı

ABD HALA ‘BİLMİYOR’

Daha fazla belgenin sızdırılması beklenirken, buradaki bilgilerin manipüle edilip edilmediği de bilinmiyor. Nitekim ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, daha fazla belgenin ortaya çıkmasının beklenip beklenmediği sorulduğunda, “Bilmiyoruz. Bu durum bizi endişelendiriyor mu? Maalesef evet” ifadelerini kullandı. Yaşanan sızıntıyla Washington’un müttefiklerini dinlediği de ortaya çıkarken, bu skandalın ABD’nin ulusal güvenliğine ve müttefikleriyle ilişkilerine zarar vermesinden, “hassas kaynakları” tehlikeye atmasından endişe ediliyor.

UKRAYNA: HİÇ DE GİZLİ DEĞİLDİ

İfşa olan belgeler arasında Rusya-Ukrayna savaşına dair de pek çok bilgi yer alıyor. “Independent Türkçe”nin aktardığına göre, belgelerde Ukrayna’nın hava savunma eksikliği, füze stoklarının tükenebileceği gibi bilgiler yer alırken, Kiev, sızan bilgilerin zaten bilindiğini savundu.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Oleksii Danilov, belirli operasyonlara ilişkin birimlerin büyüklüğü, kimlerin hangi yönde yer aldığı gibi bilgilerin kesinlikle gizliliğini hatırlatarak “Birisi buna sahip olduğunu düşünüyorsa, onu yalnızca tebrik edebilirim, ancak bunları nereden alabileceğini bilmiyorum” dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın danışmanlarından Mihaylo Podolyak da, belgelerin gerçek planlarıyla “hiçbir ilgisi olmadığını” ve Rusya tarafından yayılan “hayali bilgiye” dayandığını düşündüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan “Washington Post” gazetesi, sızan belgelerde ABD istihbaratının, Ukrayna’nın eğitim ve askeri ekipman sorunları nedeniyle Rusların beklenen bahar saldırısı için hazırlıklı olmadığına dair ciddi endişeleri bulunduğunu aktardı.