Dünya ABD sahaya iniyor! Gemi batırılacak

ABD sahaya iniyor! Gemi batırılacak

11.04.2023 - 14:51 | Son Güncellenme:

Çin'in kuşatması altındaki adada kara ayının Winnie the Pooh'ya yumruk attığı rozetler kapış kapış satılırken, ABD ordusu binlerce askerle gözdağı verecek. Tartışmalı sularda batırılacak gemi ise, deprem etkisine yol açabilir.

ABD sahaya iniyor Gemi batırılacak

'Yeryüzünün en tehlikeli noktası'nda süper güç Çin'in jetler ve savaş uçaklarıyla sahne almasını, ABD ve bölgedeki müttefiki Filipinler'in vereceği büyük gözdağı izliyor.

Haberin Devamı

Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayan Pekin yönetimi, Tsai Ing-wen'in ABD ziyaretiyle düğmeye bastı. Çin ordusu, Cumartesi günü başlayan savaş oyununda adayı denizden ve havadan kuşattı. Çin'le Tayvan'ı birbirinden ayıran Tayvan Boğazı'nın genişliği, 180 kilometre.

Uçak gemisi Shandong'u da Tayvan çevresine gönderen Çin, gövde gösterisinin son gününde gerçek mermiler kullandı ve füzeler ateşledi. Çin ordusunun sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, bir pilotun Tayvan Adası'nın kuzey kısmına yakın bir yere vardığını söyleyip "Füzeler hedeflerine kilitlendi" dediği duyuldu.

Onlarca savaş uçağı ve savaş gemisi Tayvan'daki 'kilit noktalara' saldırı simülasyonu icra ederken, bu sabah ada çevresinde halen gemilerin olduğu bildiriliyor. Taipei yönetimi, Çin'in tatbikatın sona erdiğini duyurmasına rağmen Salı sabahı Tayvan etrafında 26 jet ve dokuz savaş uçağı tespit edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

KARA AYI WINNIE THE POOH'YA KARŞI

ABD sahaya iniyor Gemi batırılacak

Kuşatma altındaki adada ise Tayvan'ın kara ayısının Winnie the Pooh'ya yumruk attığını attığı rozetler, kısa sürede viral oldu. Tayvan hava kuvvetlerindeki bazı pilotlar tarafından da takılan peçler, bal aşığı animasyon karakterine benzetildiği için sık sık hiciv edilen Xi'ye meydan okuyan bir mesaj.

Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan bir videodaki detay, sosyal medya kullanıcılarının dikkatlerini hemen üzerine çekti. Pilotun kolundaki peçte, bir yandan ulusal bayraklarını taşıyan bir yandan da Winnie the Pooh'u döven bir Tayvan kara ayısının resmi vardı. Fiyatı 200 Tayvan doları (Yaklaşık 125 TL) olan peçler, yok satıyor.

Ağustos 2022'deki devasa Çin tatbikatının ardından adada popüler olan bir başka rozette ise, Tayvanlı bir savaş pilotunun Çin'in ulusal sembolü olan bir pandayı tokatladığı görülüyordu.

GEMİ BATIRILACAK!

ABD sahaya iniyor Gemi batırılacak

Tayvan'ın en yakın müttefiki ABD ise, Pekin yönetimine meydan okuyup Pazartesi günü USS Milius güdümlü füze destroyerini tartışmalı Güney Çin Denizi'nden geçirdi. Savaş gemisi USS Milius, Çin, Tayvan, Filipinler, Vietnam, Malezya ve Brunei tarafından hak iddia edilen ve Tayvan'dan yaklaşık 1300 kilometre uzaklıktaki bir takımada olan Spratly Adaları'nın yakınında seyretti.

Haberin Devamı

Washington, bir adım daha ileri giderek Güney Asya'daki en önemli müttefiklerinden biri olan Filipinler'le tarihteki en büyük gövde gösterisine imza atıyor. Çin'in tatbikatından bir gün sonra başlayan Balikatan adlı gövde gösterisi, önceden planlandı ve Washington Tayvan'daki gelişmelere bir yanıt niteliği taşımadığını savunuyor.

12'si ABD'li 17 bin askerin yer aldığı devasa tatbikat iki hafta sürecek, Güney Çin Denizi'ndeki bir gemi vurularak batırılacak. BBC, söz konusu hamlenin Çin'in öfkesini çekebileceğini bildiriyor.

Amerikan ordusunun resmi sitesi, Balikatan için Filipinler'e ulaşan askerlerin ve uçak gemisi USS Nimitz'den havalanan jetlerin fotoğraflarını paylaştı.

ABD ÇİN'İN ETRAFINI SARDI

ABD sahaya iniyor Gemi batırılacak

ABD, Filipinler ile Şubat ayında imzaladığı askeri üs anlaşması sayesinde Çin'in etrafını sarmayı başardı. Dört yeni üssün Amerikan ordusuna açılmasıyla, Washington'ın Güney Çin Denizi çevresindeki savunma kalkanı kurulmuş oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hat, Filipinler'in katılmasıyla tamamlandı.

Haberin Devamı

Güney Çin Denizi, son yıllarda Çin ve ABD'nin güç savaşına sahne oluyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.

Filipinler, dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerine sahip Güney Çin Denizi'ni 'Batı Filipin Denizi' olarak adlandırıyor.

BBC: ÖN SIRADA KOLTUK

ABD sahaya iniyor Gemi batırılacak

BBC'deki analiz 'Çin'i gözetlemek için ön sırada koltuk' başlığını taşıyor. Pentagon'un çok sayıda askerin konuşlandığı üsler yerine hafif ve esnek operasyonlar yürütebileceği yerlere erişim aradığını kaydeden BBC, Filipinler'deki yeni dört üsse vurgu yaptı.

BBC'ye göre, Filipinler en büyük muhtemel parlama noktası olan Tayvan ve Güney Çin Denizi'ne sınıra sahip eksik bir halkaydı.

Çin ve Tayvan, 1949'da bir iç savaşın sonunda ayrıldı. Çin iç savaşı sırasında, komünistlere yenilen milliyetçiler Tayvan adasına kaçtılar. Ancak Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve bir gün adayı bünyesine katacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Çin'de 2005 yılında kabul edilen yasa tasarısı, resmi olarak bağımsızlık ilan etmesi halinde Tayvan’a karşı askeri güç kullanılmasını öngörüyor.

Çin Tayvan'ı bir gün anakara ile bir araya gelecek bir eyaleti olarak görse de, birçok Tayvanlı ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Çin, ayrıca uluslararası alanda tecrit etmeye çalıştığı Tayvan'la, diplomatik ilişkileri olan az sayıdaki ülkeye de baskı uyguluyor.

Pekin yönetimi 2019'un başında Tayvan'ın bağımsızlığının bir felaket olacağını duyurmuş, Xi Jinping ada ülkesine saldırabileceklerini söylemişti.

Tayvan'ın en önemli müttefiki ise, ABD. ABD Tayvan'la diplomatik ilişkisi kurmasa da çeşitli anlaşmalar gereği Tayvan'ı koruma altında tutuyor ve bu ülkeye milyarlarca dolarlık silah satıyor.