Dünya Ruslardan skandal teklif!

Ruslardan skandal teklif!

08.03.2022 - 07:58 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna kentlerine yönelik bombardımanı sürerken, Rus yönetiminin sivillerin tahliyesi için önerdiği yolların Rusya ve Belarus'a çıkması büyük tepki çekti. Savaş sürerken en kritik gelişme ise Rus ve Ukrayna dışişleri bakanlarının perşembe günü Antalya'da Çavuşoğlu'nun da katılımıyla masaya oturacak olması...

Ruslardan skandal teklif

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Rus ordusu sivil hayatı hiçe sayarak Ukrayna kentlerine yönelik ağır bombardımanı da sürdürüyor. Daha önce çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği Mariupol gibi kentlerden sivillerin tahliye edilmesine yönelik girişimler çatışmaların yeniden başlaması üzerine başarısız olurken, dün Rusya'dan yeni bir teklif geldi.

Haberin Devamı

Rusya başkent Kiev'in dışında Harkov, Mariupol ve Sumi'den tahliye için koridorların açılacağını duyurdu. Ancak bu tahliye koridorları büyük tartışma yarattı. Zira Rusya'nın açtığı koridorların, başka ülkelere değil, Rusya ve müttefiki Belarus'a açıldığı ortaya çıktı. Yani Rusya’nın saldırılarından kaçmak isteyen siviller ateşkesten faydalanmak isterse sadece bu iki ülkeye gidebilecek.

Ruslardan skandal teklif

UKRAYNA REDDETTİ

Bu durum Ukrayna'nın büyük tepkisini çekerken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin sözcüsü, durumu "tamamen ahlak dışı" olarak nitelendirdi ve Rusya'nın "insanların acılarını bir televizyon görüntüsü oluşturmak için kullanmaya" çalıştığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk ise, Rusya'nın dört farklı şehirden önerdiği altı tahliye rotasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti ve "Vatandaşlarımız Kiev'den çıkıp sonrasında Rusya Federasyonu'na götürülmek üzere Belarus'a geçmeyecek" dedi.

Haberin Devamı

Rusya'nın önerisinde, sadece Mariupol ve Sumi'den önerilen tahliye rotaları Ukrayna'nın farklı şehirlerine çıkıyor. Öte yandan BBC'de yer alan habere göre, Mariupol'den sivillerin tahliyesi için izin verilen yolun mayınlı olduğu da ortaya çıktı. Başkent Kiev yakınlarındaki İrpin'de sivillerin tahliyesi ise Ukrayna içindeki güvenli bölgelere doğru devam ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan dün gece yapılan açıklamada Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için bugün saat 10.00 itibariyle geçici ateşkes ilan edildiği duyuruldu.

DİRENİŞ SÜRÜYOR

Sivillerin güvenliğiyle ilgili endişeler devam ederken, Ukrayna ordusu da direnişini sürdürüyor. Özellikle sosyal medyada yer alan görüntülerde, Almanya ve ABD'den gönderilen silahlarla Rus kuvvetlerinin vurulduğu anlar paylaşılıyor. Ukraynalıların son günlerde çok sayıda Rus tankı ve askeri hedefi imha ettiği, Harkiv bölgesinde bazı noktaları geri aldığı ve Herson'daki havaalanında düzinelerce Rus helikopterini vurduğu öğrenildi. Kilit önem taşıyan Odessa yakınlarında da bir Rus savaş gemisinin vurulduğu belirtiliyor. Uzmanlar Rusların kayıplarının 'sürdürülebilir' olmadığını belirtirken, şimdiye dek 11 binin üzerinde Rus askerinin öldüğü ifade ediliyor. Bununla birlikte Rusya'nın özellikle başkent Kiev'e yönelik ağır bir saldırı hazırlığında olduğu tahmin ediliyor. Nitekim Ukrayna Genelkurmay'ı, Rusya'nın başkent Kiev'e saldırmak için "tüm kaynaklarını topladığı" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya’nın Kiev yakınlarındaki bir ekmek fabrikasına hava saldırısı düzenlediğini ve 13 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Mel Simmons’ın ise ‘ciddi güvenlik durumu’ nedeniyle Ukrayna’yı terk ettiği açıklandı.

Ruslardan skandal teklif

SURİYELİLERİ GÖNDERECEKLER!

Rusya’nın Ukrayna kentlerini işgal ederken sahada tecrübesi olan Suriyelileri kullanacağı öne sürüldü. Wall Street Journal’a konuşan dört ABD’li yetkili, incelemelerin, Rusya’nın son günlerde Suriye’de Suriyeli ‘savaşçıları’ Ukrayna’da savaşmak üzere toplamaya başladığını gösterdiğini ifade etti.

ANTALYA'DA BARIŞ OLSUN

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, savaşın başlamasının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla 10 Mart Perşembe günü Antalya’da düzenlenecek üçlü toplantıda bir araya gelecek. Çavuşoğlu, "Her iki bakan Antalya'daki bu toplantıda özellikle benim de yer almamı, üçlü bir toplantı yapmamızı istedi. Dolayısıyla bu toplantıyı 3'lü formatta gerçekleştireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatının ardından, uluslararası camiada savaşa son verilmesi yönünde arayışların olduğu bir dönemde yapılacak Antalya Diplomasi Forumu, 11-13 Mart’ta Antalya'da gerçekleşecek. Türkiye, daha önce forum için Antalya'ya geleceğini bildiren Lavrov ile Kuleba'nın görüşmesi için bir süredir diplomatik çaba içindeydi.

 

‘TEKLİFTE BULUNMUŞTUM’

Bakan Çavuşoğlu, dün Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı basın açıklamasında, savaşın ardından görüşmenin olması için yürütülen çabayı daha da artırdıklarını belirtti. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bizim en öncelikli amacımız ise çatışmaların bir an önce durdurulması. Saldırıdan önce Cumhurbaşkanımız ve bizler, Rus ve Ukraynalı muhataplarımızla özellikle onları bir araya getirmek için çok çaba sarf ettik. Saldırının başlamasından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımız muhataplarıyla 19 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben de yaklaşık 40 görüşme gerçekleştirdim. Bu süre zarfında Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile 6, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile 4 kez görüştüm... Çatışmalardan önce Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarımı Antalya Diplomasi Forumu marjında bir araya getirme teklifinde bulunmuştum...

Haberin Devamı

‘ÜÇLÜ TOPLANTI İSTEDİLER’

İki tarafı buluşturmak için yoğun bir diplomasi yürüttük. Dün (önceki gün) Sayın Cumhurbaşkanımız Putin'le telefon görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdi. Lavrov, Antalya'daki bu görüşmeye katılmaya hazır olduğunu söyledi. Aynı şekilde Kuleba da bu toplantıya katılacağını bize bildirdi. Her iki bakan Antalya'daki bu toplantıda özellikle benim de yer almamı, üçlü bir toplantı yapmamızı istedi. Dolayısıyla bu toplantıyı 3'lü formatta gerçekleştireceğiz...

Bu toplantının bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. Bu toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını arzu ediyoruz. Biz iyi niyetle, çatışmaların bir an önce durdurulmasıyla birlikte kalıcı bir barış için çaba sarf etmeye devam edeceğiz."