Dünya Artık köpek eti yemeyecekler! Ülke tarihe geçen karar, oylamada ret çıkmadı

Artık köpek eti yemeyecekler! Ülke tarihe geçen karar, oylamada ret çıkmadı

09.01.2024 - 10:25 | Son Güncellenme:

Her yıl milyonlarca köpek Asya ülkelerinde kesilerek tüketiliyor. Uluslararası ajansların son dakika koduyla geçtiği haberde ise Güney Kore'nin bu durumu yasakladığı bildirildi.

Artık köpek eti yemeyecekler Ülke tarihe geçen karar, oylamada ret çıkmadı

Hayvanlara insancıl muameleyi savunan Humane Society International örgütüne göre Asya'da her yıl kesilen 30 milyon köpek, Güney Kore dışında, Çin, Vietnam, Endonezya ve Kuzey Kore'de de yeniyor. Güney Kore Meclisi köpek eti tüketilmesini yasaklayan kanunu onayladı. Böylece ülkede 2027 yılından sonra köpek eti yenilmesi yasaklandı. Yer yıl yaklaşık bir milyon köpeğin insan tüketimi için yetiştirilip öldürüldüğü Güney Kore'de büyük tartışmalara neden olan yasa tasarısı bugün onaylandı.

Haberin Devamı

RET VEREN OLMADI

Ulusal Meclis'te yapılan oylamada tasarı aleyhinde oy kullanan olmadı ve 208 evet oyu ile tasarı kabul edildi. Taslak, prosedür olarak nitelenen Kabine Konseyi ve Devlet Başkanının imzasının ardından yasalaşacak. Yasa ile 2027 yılından itibaren insan tüketimi için köpek eti yetiştiriciliği, tüketimi ve satımı yasak olacak. Kanuna karşı gelenler 2 ile 3 arasında hapis cezasına çarptırılacak.

Artık köpek eti yemeyecekler Ülke tarihe geçen karar, oylamada ret çıkmadı

KÖPEK ETİ NE ZAMAN POPÜLER OLDU?

Kore Savaşı'ndan sonraki yıllarda yoksullukla boğuşan Güney Kore'de halk köpek etine yöneldi. Ülkede refah seviyesinin artmasıyla birlikte artık tercih edilmeyen köpeklerin yerini başka türler aldı. Bugün birçok Güney Koreli, özellikle de gençler, köpek eti yemeyi dehşet verici buluyor. Seul'deki bir hayvan refahı kuruluşu olan Aware tarafından geçen yıl yapılan bir ankete göre, Güney Koreli yetişkinlerin yaklaşık yüzde 93'ü gelecekte köpek eti tüketmeye niyetleri olmadığını ve yüzde 82'si bir yasağı desteklediklerini belirtiyor.

Haberin Devamı

500 BİNİN ÜZERİNDE KÖPEK İNSANLAR İÇİN ÜRETİLDİ

Öte yandan yeni yasa tasarısıyla birlikte köpek çiftçilerine ve köpek eti servis eden restoran sahiplerine iş değiştirmeleri için mali teşvikler sunulacak. Yetkililere göre 2022 yılında 1.150 çiftlikte insanlar için yaklaşık 520.000 köpek yetiştiriliyordu ve ülke çapında yaklaşık 1.600 restoran köpek eti satıyordu.