Dünya Dünyanın kilitlendiği iki açıklama: Asla tek başına kalmayacak

Dünyanın kilitlendiği iki açıklama: Asla tek başına kalmayacak

03.11.2023 - 17:01 | Son Güncellenme:

Hizbullah lideri Nasrallah, 'Biz bu savaşa zaten katıldık' ifadelerini kullandığı dakikalarda ABD Dışişleri Bakanı Blinken da İsrail'de açıklamalarda bulundu. "Bu çatışmada ikinci veya üçüncü cephe olmaması gerektiği konusunda kararlı olduğumuz net" diyen Blinken, İsrail’in “asla tek başına kalmayacağı” yönündeki ABD politikasını tekrarladı.

Dünyanın kilitlendiği iki açıklama: Asla tek başına kalmayacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Filistin’deki çatışmaların başlamasından bu yana üçüncü kez İsrail'e ziyaret gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Blinken, başkent Tel Aviv’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile görüştü. Netanyahu ve Blinken'in basına kapalı gerçekleşen görüşmesinin ardından savaş kabinesi ile toplantıya geçildi. Toplantıda, Blinken ve heyetine İsrail ordusu tarafından çatışmalara ilişkin hazırlanan bir video izletildi.

Blinken, Netanyahu ile görüşmesi sonrası İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. Görüşmede rehinelerle ilgili açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "İsrailli, ABD’li ve farklı uyruklu çok sayıda insan var. Onları aileleri ve sevdiklerinin yanına güvenli bir şekilde geri getirmek için elimizden gelen her şeyi yapmakta kararlıyız" dedi.

Haberin Devamı

Zor günler yaşandığını belirten Blinken, "Güçlü bir şekilde İsrail'in yanında duruyoruz. İsrail'in kendisini savunma hakkı var" şeklinde konuştu.

İsrail'in kendisini nasıl savunduğunun ise önemli olduğunu vurgulayan Blinken, çatışmanın ortasında kalan sivilleri korumak için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi. Gazze Şeridi’ne yönelik yardımların acil olarak ulaştırılması gerektiğini ifade eden Blinken, her iki ülkenin de bu konuda birlikte çalışma konusunda ortak kararlılığa sahip olduğunu kaydetti.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’deki görüşmelerini ardından yaptığı basın toplantısında, “Filistinlileri korumak için daha fazlasını yapmamız gerekiyor” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 28’inci gününde devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı şiddetlenirken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’e 3’üncü ziyaretini gerçekleştirdi. Ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya gelen Blinken, görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Washington’un Gazze Şeridi’ndeki çatışmalara insani “duraklama” isteğini ilettiğini doğrulayan Blinken, görüşmelerde daha fazla yardıma izin vermek ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için bu duraklamanın en iyi şekilde nasıl kullanılabileceği konusunun masaya yatırıldığını belirtti. İsrail’in kendisini savunma hakkının olduğunu ancak bunu nasıl yaptığının önemli olduğunu vurgulayan Blinken, "Filistinli sivilleri korumak için daha fazlasını yapmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

İsrail’deki görüşmelerinde atılması gereken adımların ele alındığını ve bu adımlara ilişkin tavsiyede bulunduğunu belirten Blinken, "Yalnızca en iyi arkadaşların sunabileceği bir tavsiye” ifadelerini kullandı. İsrailli liderlerden Batı Şeria’daki çatışmaları durdurmak için harekete geçecekleri taahhüdünü aldığını kaydeden Blinken, "Dostlarımızın bu taahhüdü yerine getirmesini sağlamak için yakından takip edeceğiz” açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, savaşın amacının iki devletli çözümü içeren daha parlak bir gelecek inşa etmek olduğunu vurgulayarak, iki devletli vizyonun insanlara umut verecek bir şeyler vadedebileceğini, bölge genelinde bunu destekleyen geniş ve güçlü bir koalisyonun bulunduğunu ifade etti.