Dünya Son dakika... Dünya ilk kez gördü! Putin'in tank mezarlığı

Son dakika... Dünya ilk kez gördü! Putin'in tank mezarlığı

23.04.2022 - 13:33 | Son Güncellenme:

Rus generalin Ukrayna işgalinden sonra üçüncü bir ülkeden söz etmesi deprem etkisi yarattı, sokaklarda cesetlerin yattığı Mariupol'de Rus işgalciler yeniden saldırıya geçti. Kremlin'in gözde yayın organı yanlışlıkla Ukrayna'da öldürülen asker sayısını yayınladı, silinen haberde 13 bin 414 askerin yitirildiği yazıyordu. İşgale katılan Rus özel kuvvetleri askerlerinin taktığı peçler ise, gözdan kaçacak gibi değil, sınırdaki gizli tank mezarlığı ise ilk kez görüntülendi.

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde yarın iki ay dolacak, bir Rus generalin Ukrayna'nın güney bölgelerinin ele geçirilmesiyle üçüncü bir ülkeye kapı aralanacağını söylemesi dünya çapında yankı buldu.

Haberin Devamı

Rus General Rustam Minnekaev, Kiev'den püskürtülmelerinden sonra yalnızca Donbas'a değil Ukrayna'nın güneyine de odaklandıklarını itiraf etti. Generale göre, Ukrayna'nın güneyinin kontrol altına alınması Moldova'ya uzanmayı sağlayacak ve buradaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Transdinyester bölgesine bir kapı aralanacak.

Ukrayna'nın güneybatı sınırında yer alan Transdinyester bölgesini dünya Moldova'nın parçası olarak görse de bu bölge Moskova destekli bir hükümet tarafından yönetiliyor. Transdinyester'de Rus birlikleri konuşlanmış durumda.

Moldova, ülkedeki Rusya büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve Rus generalin açıklamasından duyulan derin endişeyi iletti. Rus büyükelçiye, Moldova'nın tarafsız statüde olduğu hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise Rus komutanın sözleriyle neyi amaçladığını açık şekilde yorumladı. Zelenskiy'e göre, Rusya'nın Ukrayna saldırısı yalnızca başlangıç ve Moskova diğer ülkeleri de işgal etmek istiyor:

"Pekala, Bu benim defalarca söylediğim şeyi yalnızca doğruluyor: Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi yalnızca başlangıç, sonra diğer ülkelere de saldırmak istiyorlar. Tüm ülkeler bizimle birlikte savaşmalı ve bize yardım etmek zorundalar. Çünkü biz bu yoldaki ilkiz. Sırada kim var? Bugün bir şey kaybetmemek için tarafsız olduklarını söyleyenler riskli bir kumar oynuyor. Çünkü her şeylerini kaybedecekler."

Ukrayna Savunma Bakanlığı da, Twitter hesabından Ru generalin sözlerine tepki gösterdi, "Artık saklamıyorlar. Rusya bu şekilde savaşın ikinci aşamasının amacının hayal ürünü Nazi’lere karşı zafer kazanmak olmadığını; amacın Ukrayna’nın doğu ve güneyini işgal olduğunu kabul etmiştir. Bu açık bir emperyalizmdir" mesajını paylaştı.

YENİ TOPLU MEZAR

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki liman şehri Mariupol'de Azovstal Demir Çelik Fabrikası'nı henüz ele geçiremeyen Rusya'nın giriştiği katliamlara dair yeni kanıtlar ortaya çıkıyor.

Uzunluğu 85 metreyi bulan toplu mezarların ardından Mariupol yakınlarında yeni toplu mezarlara rastlandı. Şehrin belediye başkanının danışmanı Petro Andryushchenko, öldürülen Mariupol sakinlerinin büyük bir toplu mezara gömüldüğü bilgisini verdi.

Petro Andryushchenko, gazetecilerden uydu fotoğraflarından yeni toplu mezarın yerini bulmalarını da istedi. Yerel yetkili, toplu mezarın Vynohradne köy mezarlığının yakınındaki Livoberezhnyy bölgesinde olduğunu söylüyor.

SOKAKLARDA CESETLER VAR

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

Halen yaklaşık 100 bin Ukraynalının sıkışıp kaldığı Mariupol'de sokaklarda 20'yi aşkın sivilin cesedi de bulundu. Kiev yakınlarındaki Buça'yı hatırlatan cesetler, öylece sokakta yatıyor.

Haberin Devamı

YENİDEN SALDIRIYA GEÇTİLER

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestovych, Putin'in iptal emri vermesine rağmen Rus işgalcilerin Mariupol'deki Azovstal Demir Çelik Fabrikası'na yeniden saldırıya başladığını duyurdu. Fabrikayı ele geçirmek için hava saldırılarının düzenlendiği bilgisini veren danışman Arestovych, Rus birliklerinin tesiste kalan son Ukraynalı güçleri boğmayı denediğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, bugün yaptığı bilgilendirmede bir Ukrayna Su-25 savaş uçağıyla üç helikopterini düşürdüğünü ileri sürdü.

SOVYET BAYRAKLI PEÇ TAKIYORLAR

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

İşgalin ilk haftalarında Rus tanklarında görülen Sovyetler Birliği bayrakları, bu kez Rus askerlerinin peçlerinde ortaya çıktı. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarda, Ukrayna'daki işgale katılan Rus özel kuvvetlerinin Sovyet bayraklı ve kırmızılı peç taktığı görüldü.

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

 

TANK MEZARLIĞI

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

Ukrayna-Rusya sınırının Rusya tarafında yer alan başka bir mezarlığın görüntüsü de sosyal medyada yayınlandı. Harkov ve Sumi'nin tam karşısındaki mezarlıkta Ukrayna'nın vurduğu Rus tankları sıra sıra dizilmiş halde. Zırhlı araçlar ve tankların bazıları tamamen imha edilmiş halde, bazıları da hasar görmüş durumda.

Haberin Devamı

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

SİLDİLER AMA EKRAN GÖRÜNTÜSÜ ALINDI: 13 BİN 414 ASKER ÖLDÜ

'İşgal', 'saldırı', 'savaş' ve 'istila' gibi kelimelerin bile kullanımının yasak olduğu Rusya'da, yine büyük bir sızıntı oldu. Kremlin'in gözde yayın organlarından Readovka, Ukrayna'da 13 bin 414 Rus askerinin öldürüldüğünü ve 7 bininin de kayıp olduğunu yazdı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın günlük bilgilendirme toplantısına dayandırılan haberde ayrıca, Ukrayna'nın batırdığı Moskva savaş gemisinde 116 denizcinin öldüğü, 100'den fazlasının da kayıp olduğu aktarıldı.

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

Sosyal medyada paylaşılan haber kısa sürede silindi ancak birçok kişi tarafından ekran görüntüsü çoktan alınmıştı bile. Yayın organı, ilk yaptığı açıklamada hackerlar tarafından siber saldırıya uğradığını iddia etti.

Haberden birkaç saat sonra açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'e gömülen Moskva'da bir denizcinin öldüğünü ve 27'sinin kayıp olduğunu kabul etti. Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'nın Neptün füzeleriyle vurduğu gemide yangın çıktığı konusunda ısrarcı ve 396 denizcinin de tahliye edildğini savunuyor.

Haberin Devamı

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

Mart ayında Kremlin kontrolündeki Komsomolskaya Pravda gazetesinde de Ukrayna'da öldürülen Rus askerlerin sayısı yanlışlıkla yayınlanmıştı. 21 Mart'ta internet sitesinde yer verilen haberde, Rusya'nın 9 bin 861 askerini Ukrayna'da kaybettiği yazıyordu. Komsomolskaya Pravda, tıpkı Readovka gibi söz konusu haberi hemen internet sitesinden kaldırmış ve siber saldırıya uğradığını savunmuştu.

 

 

RUS MEDYASI: İNGİLİZ SABOTAJ UZMANLARI UKRAYNA'DA

us işgalcilere karşı Ukrayna'ya en büyük desteği veren ülkelerden İngiltere, bu sabah yayınladığı bilgi notunda son 24 saatte Rus birliklerinin büyük bir ilerleme kaydedemediğini duyurdu.

İngiliz istihbaratına göre, Rus ordusu büyük askeri hareketliliğe rağmen hedeflerine ulaşamdı ve Ukrayna ordusu da Rus işgalcileri hedef alan karşı saldırılara girişti.

İngiltere, Ukrayna'nın hava ve deniz sahasının halen Rusya tarafından kontrol edilemediğini de vurguluyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise, bu sabah NATO'dan bir davetiye beklediklerini açıkladı.

Son dakika... Dünya ilk kez gördü Putinin tank mezarlığı

Hafta içinde İngiltere'ye Ukrayna'ya silah göndermemesi için açık şekilde uyarı veren Rusya ise, resmi medyası aracılığıyla dikkat çeken bir haber yayınladı. Habere göre, İngiliz ordusunun özel kuvvetlerindeki sabotaj uzmanları halihazırda Ukrayna'da.

Ria Novosti, yaklaşık 20 İngiliz SAS askerinin Lviv bölgesinde Ukrayna ordusuna yardım ettiğini öne sürdü.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, hafta içinde onlarca Ukrayna askerine İngiltere'de eğitim verdiklerini söylemişti.