DünyaDünya'dan İran'a mesaj yağıyor! Türkiye'den ilk tepki, Rusya, Avrupa Birliği ve diğerleri

Dünya'dan İran'a mesaj yağıyor! Türkiye'den ilk tepki, Rusya, Avrupa Birliği ve diğerleri

20.05.2024 - 10:43 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, helikopter kazasında hayatını kaybetti. Dünya ülkelerinden ise yaşananlarla ilgili peş peşe açıklamalar geldi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi üzerine Dünya ülkelerinden peş peşe mesajlar gelmeye başladı. Bazı ülkelerin ulusal yas ilan ettiği gelişmeyle ilgili yayınlanan mesajlar şöyle:

Haberin Devamı

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Reisi'nin hayatını kaybetmesi nedeniyle derin bir üzüntü duyduğunu ve şoke olduğunu söyledi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani dini lider Hamaney ve İran halkına başsağlığı diledi, kardeş İran milletiyle dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

PAKİSTAN

Pakistan ise bir günlük ulusal yas ilan ettiğini duyurdu. Başbakan Şahbaz Şerif, İran'la dayanışmanın ifadesi olarak yas ilan ettiklerini, ülkedeki bayrakların da yarıya ineceğini söyledi.

VENEZUELA

Venezuela lideri Nicolas Maduro, İran'dan gelen acı haberin kendisini şoke ettiğini belirtip İbrahim Reisi'ye veda ettiği için üzgün olduğunu söyledi. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Tani İran hükümetine ve halkına başsağlığı, kurbanların ailelerine sabır diledi.

Haberin Devamı

SURİYE

Suriye Lideri Beşar Esad Reisi'nin hayatını kaybetmesiyle ilgili yaptığı açıklamada İran halkının yanında olduklarını belirterek Tahran'a başsağlığı diledi. Lübnan ise üç gün yas ilan ettiğini açıkladı.

AVRUPA BİRLİĞİ'DEN TAZİYE

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, kazaya ilişkin yayınladığı mesajda bu sabah şöyle söyledi:

"AB, cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın yanı sıra heyetin diğer üyeleri ve mürettebatının helikopter kazasında ölümü sebebiyle içten taziyelerini sunar."

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Bakan Fidan, "İran'dan gelen vefat haberleri bizi derinden üzdü. Allah'tan rahmet diliyorum. Dost ve kardeş ülke İran'ın acısını derinden paylaşıyoruz. kaza haberini ilk aldığımız andan itibaren temas halinde olduk. Elimizdeki imkanların seferber edilmesi için uğraştık. Kurumlarımız ellerinden gelen çabayı gösterdiler. Ama maalesef sonuç bizi derinden üzdü. İran halkının başı sağ olsun". dedi.

Dünyadan İrana mesaj yağıyor Türkiyeden ilk tepki, Rusya, Avrupa Birliği ve diğerleri

ERDOĞAN'DAN İLK SÖZLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada "Geçirdiği helikopter kazasında maalesef vefat ettiğini öğrendiğimiz, değerli mevkidaşım, kardeşim, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Merhum Reisi ile aynı helikopterde hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı ve diğer kişilere de Allah’tan rahmet diliyorum. Başta İran İslam Cumhuriyeti’nin Dinî Lideri Sayın Ali Hamaney olmak üzere, dost ve kardeş İran halkına, hükûmetine, Sayın Reisi’nin ve diğer merhumların ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum" dedi.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN

Azerbaycan lideri Aliyev helikopter kazası sonrası hayatını kaybeden İran lideri Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'a baş sağlığı diledi.

RUSYA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hayatını kaybeden Reisi'nin 'Rusya'nın gerçek bir dostuydu" diyerek İran halkına başsağlığı diledi ve "Bu üzücü saatlerde düşüncelerimiz ve kalplerimiz onlarla" dedi. Rus lider Putin ise yaşananlarla ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı.

Dünyadan İrana mesaj yağıyor Türkiyeden ilk tepki, Rusya, Avrupa Birliği ve diğerleri

ÜRDÜN

Ürdün Kralı İkinci Abdullah, Reisi ve diğer İranlı yetkililerin ölümü sonrası Tahran'a baş sağlığı diledi ve "Kardeşlerimizle dayanışma içindeyiz" dedi.

HAMAS: ACI DUYGULARI PAYLAŞIYORUZ

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada Reisi'nin ölümüyle ilgili "Kardeş İran halkının acısını en derin duygularımızla paylaşıyoruz" denildi.