Dünya Gazze'de insanlık ölüyor! BM de isyan etti

Gazze'de insanlık ölüyor! BM de isyan etti

20.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’nin kuzeyinde bulunan Cibaliye’deki kalabalık BM sığınakları ve bir okula yapılan saldırıda ölenlerin sayısı 100’e yaklaşırken, son günlerde yaşananlar BM yetkililerini de isyan ettirdi.

Gazzede insanlık ölüyor BM de isyan etti

Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye’de bulunan ve Filistinliler tarafından sığınak olarak kullanılan Birleşmiş Milletler’e ait merkezlere ve bir okula düzenlenen hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 80 üzerine çıktığı ifade edilirken, günlerdir dünya kamuoyunun gündeminde yer alan Şifa Hastanesi’ndeki durum dikkat çekmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Son günlerde İsrail tarafından düzenlenen saldırılar ve olaylar, artık Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerini de isyan ettiriyor.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) tarafından yönetilen ve yerinden edilmiş insanların sığındığı El Fakhura okuluna yapılan saldırılara tepki göstererek, “Kuzey Gazze’deki El Fakhura okulunda çocuk, kadın ve erkeklerin öldürülmesine dair haberler trajik. Siviller bunu daha fazla kaldıramaz ve kaldırmamalı da” değerlendirmesini yaptı. BM Filistinli Mülteciler Yardım Örgütü Direktörü Philippe Lazzarini de, X’ten yaptığı açıklamada, bombalanan okullardan birine 4 bini aşkın sivilin sığındığına dikkat çekti, “Bir okula 24 saatten kısa sürede ikinci kez saldırı düzenleniyor. Artık yeter, bu dehşetin durması gerekiyor” diyerek ateşkes çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Gazzede insanlık ölüyor BM de isyan etti

Şifa Hastanesi’nde tedavi gören 31 prematüre bebeğin, üç doktor ve iki hemşire eşliğinde tahliye edildiği bildirildi.

‘ÖNCE İNSANLIK’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ise, El-Fahura saldırısının ardından yaptığı açıklamada, son günlerde Gazze’yi kasıp kavuran şiddet düzeyinin akıl almaz düzeyde olduğunu, yerinden edilmiş kişilerin barındığı okullarda insanların hayatlarını kaybettiğini, Şifa hastanesinden binlerce kişinin hayatlarını kurtarmak için ayrılmak zorunda kaldığını, yerlerinden edilmiş binlerce kişinin Gazze’nin güneyinde yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekerek, “Tüm bunlar, uluslararası kanunlar çerçevesinde sivillerin hayatının korunmasına yönelik alınması gereken önlemlere rağmen gerçekleşti” ifadesini kullandı. El Fahura’daki saldırının ardından çekildiği belirtilen görüntüleri de dehşet verici bulduğunu söyleyen Türk, Şifa hastanesi ve çevresinde süren operasyonlarının, burayı “ölüm bölgesi” haline getirdiğini savundu.

Bu arada Türk’ün sözünü ettiği BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcileri, Şifa Hastanesi’nin ateş altında olduğunu ve binanın girişinin kitlesel mezar hâline geldieğini söyledi. Hastanede sağ kalan hastalar ve çalışanların derhal tahliye edilmesi için bazı planlar üzerinde çalıştıklarını duyuran DSÖ, burada halen 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Gazzede insanlık ölüyor BM de isyan etti

HUSİLER KARGO GEMİSİ ELE GEÇİRDİ

İsrail, Yemen’deki İran destekli Husiler’in, Kızıldeniz’in güneyinde İngilizlere ait ve Japonlarca işletilen bir kargo gemisini ele geçirdiğini açıkladı. İsrail olayı, uluslararası deniz güvenliği açısından sonuçları olan bir “İran terör eylemi” olarak nitelendirdi. Husiler’in bir sözcüsü, dün erken saatlerde yaptığı açıklamada İsrail şirketlerine ait ya da onlar tarafından işletilen ya da İsrail bayrağı taşıyan tüm gemilerin hedef alınabileceğini söylemişti. Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi de “Durumun farkındayız ve yakından izliyoruz” dedi.

ANLAŞMA YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Hamas ile İsrail arasında rehineler konusundaki görüşmeler devam ederken, Amerikan “Washington Post” gazetesi, ABD’li arabulucuların, taraflar arasında rehin bulunan onlarca kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında Gazze’deki sivillere acil yardım sevkiyatının artırılmasına yardımcı olacak 5 günlük bir anlaşmaya yakın olduklarını yazdı. Habere göre, anlaşma şartlarına göre, savaştaki tüm taraflar en az beş gün boyunca savaşa ara verecek ve her 24 saatte 50 veya daha fazla esir gruplar halinde serbest bırakılacak. Ancak henüz böyle bir anlaşma doğrulanmış değil.

Haberin Devamı

Nitekim gazete, önceki gün geçici bir anlaşmaya varıldığını bildirmiş, ancak bu haber İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve ABD’li yetkililer yine yalanlanmıştı. Beyaz Saray sözcüsü ise bir anlaşmaya varılması için çabaların devam ettiğini ancak anlaşma sağlanmadığını söylemişti. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani ise, dün Doha’da düzenlediği basın toplantısında, rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının önündeki ana engellerin “çok az” olduğunu, bunların başında da pratik ve lojistik konuların geldiğini söyledi.

BİDEN FİLİSTİN VURGUSUNU YİNELEDİ

İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonu sürerken, bu bölgenin geleceği de halen tartışılıyor. ABD Başkanı Joe Biden, savaşın sona ermesinin ardından Filistin bölgelerinin Filistin Özerk Yönetimi altında olması gerektiğini belirtti. “Washington Post” gazetesine makale yazan Biden “Hepimiz barış için çabalarken ve iki devletli çözüm için çalışırken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria tek bir yönetim yapısı altında nihayetinde yeniden canlandırılmış Filistin Özerk Yönetimi altında olmalı” ifadelerini kullandı. İki devletli çözüme vurgu yapan Biden, “İki devletli çözüm hem İsrail hem de Filistin halkının uzun vadeli olarak güvenliğini sağlamanın tek yoludur. Her ne kadar bu uzak bir gelecek gibi görünse de bu kriz bunu her zamankinden daha zorunlu hâle getirdi” ifadelerine yer verdi. Filistin halkının kendi devletini ve Hamas’tan bağımsız bir geleceği hak ettiğini vurgulayan Biden, “Gazze Şeridi’nden gelen görüntüler ve aralarında çocukların da olduğu binlerce sivilin ölümü yüreğimi parçalıyor” dedi.