Dünya Son dakika haberi: Libya'da çok kritik görüşme! İşte paylaşılan görüntüler...

Son dakika haberi: Libya'da çok kritik görüşme! İşte paylaşılan görüntüler...

22.06.2020 - 18:21 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberlerine göre; Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, ABD'nin Trablus Büyükelçisi Richard B. Norland ve ABD Afrika Kuvvetleri Komutanı (AFRICOM) Orgeneral Stephen Townsend ile ülkenin batısındaki Zuvara kentinde bir araya geldi. Görüşme, Hafter'i destekleyen Mısır'ın darbeci lideri Sisi'nin askeri müdahale tehdidinden hemen sonra yapılması dikkat çekiyor.

Son dakika haberi: Libyada çok kritik görüşme İşte paylaşılan görüntüler...

Toplantıdan sonra Libya hükümeti tarafından yayımlanan yazılı açıklamaya göre, Başbakan ve Başkomutan Serrac, ABD Büyükelçisi ve AFRICOM Komutanı ile Zuvara kentinde görüşerek, Libya'da son dönemde meydana gelen gelişmeleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Toplantıda Libya’da yaşanan askeri alan ve güvenlik konularındaki son gelişmeler ve Amerika'nın Libya'da istikrarı sağlama çabaları gözden geçirildi. Ayrıca Libya Devleti ile ABD arasındaki stratejik iş birliği çerçevesinde ortak koordinasyon ile terörizmle mücadelede AFRICOM’la iş birliği konusu tartışıldı.” ifadelerine yer verildi.

Toplantıya Serrac'ın İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Libya Ordusu Batı Harekat Dairesi Komutanı Usame Cuveyli’nin yanı sıra diğer üst düzey komutanların katıldığı belirtildi.

Görüşmelerde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin geçen cumartesi günü yaptığı açıklamalar ve Libyalı yöneticilerin sert tepkileri ile yansımalarının ele alındığı değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Son dakika haberi: Libyada çok kritik görüşme İşte paylaşılan görüntüler...

Libya hükümeti dün yaptığı yazılı açıklamada, "Sisi'nin açıklamalarını reddediyor ve savaş ilanına varan bir müdahale olarak görüyoruz." ifadelerini kullanmış, başkent Trablus ise, Sisi'nin Libya'ya askeri müdahale imasında bulunmasını en sert ifadelerle kınamıştı.

Sisi’nin açıklamalarına Libya ordu sözcüsü Albay Muhammed Kununu ve İçişleri Bakanı Fethi Başağa da tepki gösterdi. Kununu yaptığı yazılı açıklamada, "Kimse bize ders vermeye kalkmasın." derken, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Başağa da, “Kırmızı çizgiler, Libyalıların kanıyla çizilmiştir. Libyalılar, barış isteyenlerle barış yapmaya hazırdır. Ancak ülkelerini savunmak için savaşa da hazırdır." ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

Libya'daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandıracaklarını belirten Sisi, "Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız. Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." demişti.

ABD heyetinden Libya'da çatışmaların durması ve müzakereye dönüş çağrısı

Haberin Devamı

ABD'nin Trablus Büyükelçisi Richard B. Norland ve ABD Afrika Kuvvetleri Komutanı (AFRICOM) Orgeneral Stephen Townsend, Libya'ya gerçekleştirdikleri ziyarette, askeri gerilimin tırmanmasına yönelik uyarılarda bulunurken, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde bir ateşkes ve müzakerelere dönüş çağrısı yaptı.

Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Libya ordusundan üst düzey generaller bugün, Libya'yı ziyaret eden Norland ve Townsend ile batıdaki Zuvara kentinde bir araya geldi.

ABD'nin Libya Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmelerde "Libya'da artan dış müdahelenin ışığında, çatışmadaki tüm tarafların askeri operasyonlarına stratejik biçimde ara vermesine yönelik fırsatlar" masaya yatırıldı.

ABD Büyükelçisi Norland'ın, görüşmede, "BM himayesinde ateşkes ve siyasi diyaloğu önceleyen diplomasiye Washington'ın desteğini aktardığı" paylaşıldı.

Norland'ın Libyalı muhataplarına şunları söylediği kaydedildi:

"Mevcut çatışma, DEAŞ ve el-Kaide'nin Libya'da yeniden belirmesi ihtimalini yükseltiyor. Ülkeyi yabancı aktörlerin lehine daha da bölüyor ve insanların çektikleri sıkıntıları uzatıyor. Dış aktörler savaşı körüklemeyi bırakmalı, Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosuna saygı duymalı ve Berlin Konferansı'nda verdiği sözlere bağlı kalmalı."

Haberin Devamı

Bununla birlikte Townsend'in, görüşmede Rusya'nın Wagner operasyonlarına verdiği desteğin oluşturduğu tehlikeye dikkati çekerek, gerilimin tırmanmasına yönelik askeri perspektifi Libyalı taraflara anlattı.

Akdeniz'deki deniz trafiğinin güvencesinin önemine işaret eden Townsend'in, "Libya heyetine tüm tarafların BM liderliğindeki ateşkes ve siyasi görüşmelere dönmesi gerekliliğini vurguladık. Çünkü bu trajik çatışma tüm Libyalıların geleceğini çalıyor." ifadelerine yer verildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

Haberin Devamı

Libya'daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandıracaklarını belirten Sisi, "Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız. Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." demişti.

Libya hükümeti Sisi'nin askeri müdahale tehdidi içeren açıklamalarını "içişlerine karışma, egemenliğine tecavüz" ve bir "savaş ilanı" olarak gördüklerini duyurmuştu.

Libya Devlet Yüksek Konseyi: Mısır ordusunun Libya'da bir maceraya sürüklenmesini beklemiyoruz

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Mısır ordusunun yıllar önce Yemen'de olduğu gibi Libya'da bir maceraya sürüklenmesini beklemediklerini belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermesinin ardından Konseyden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Mısır ordusunun yıllar önce Yemen'de olduğu gibi Libya'da bir maceraya sürüklenmesini beklemiyoruz." ifadeleri yer aldı.

Mısır'ın kendisi açısından kötü sonuçlar doğuran 1962'de Yemen'deki Mütevekkili Krallığı'na karşı başlatılan devrimi desteklemesi hatırlatılan açıklamada, Mısır ordusunun Libya'da bir maceraya atılması halinde akıbetinin Yemen'dekine benzer olacağına dikkat çekildi.

Açıklama'da Sisi'ye hitaben ise şu ifadeler kullanıldı:

"Mısır'ın Libya'ya müdahalesi için bahane olarak kullanılan ulusal güvenlik sorunu ancak sınırlarının kapatılması ile çözülebilir. Yoksa Libyalıların özgürlüğü ve yönetiminin istikrarı Mısır rejimi için tehlike midir?"

Sisi'nin Libya'daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandırma çağrısının, "fitneyi daha çok alevlendirerek Libyalıları birbirlerine öldürtmek" anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, bağımsız ve egemen bir devlet olan Libya'da meşru hükümetin görevinin, tüm Libya toprakları üzerindeki kontrolünü genişletmek olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in Sisi'yi açıklamalarından dolayı kutlamasına da tepki gösterildi.

Salih'in Mısır'ın müdahale için sahip olmadığı meşruluğu ona vermeye çalıştığı vurgulanan açıklamada, "Mısır'ın Libya'ya yönelik güvenlik, siyaset, ekonomik ve sosyal koşulları ağırlaştıran müdahalesi 6 yıldır mevcut." ifadelerine yer verildi.

Mısır Yemen'de Mütevekkili Krallığına karşı 26 Eylül 1962 devrimini desteklemişti. Mütevekkili yanlıları ile Cumhuriyetçiler arasında çıkan iç savaşı Cumhuriyetçiler kazanmıştı.

Tarihçiler, savaşı Cumhuriyetçilerin kazanmasına rağmen Suudi Arabistan'ın Mütevekkili yanlılarını destekleyerek Mısır ordusunun enerjisini tükettiğini, bunun da Mısır açısından 1967 Arap-İsrail Savaşı'nın sonucunu etkilediğini belirtiyor.

Sisi'nin açıklamaları

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 20 Haziran Cumartesi günü, Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

Libya'daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandıracaklarını aktaran Sisi, "Sirte ve Cufra, kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız. Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." ifadesini kullanmıştı.

Yazarlar