Dünya Son dakika: İran'dan ABD'ye aynı dozda yanıt geldi! İran tehditleri umursamıyor

Son dakika: İran'dan ABD'ye aynı dozda yanıt geldi! İran tehditleri umursamıyor

03.02.2017 - 15:19 | Son Güncellenme:

Başkan Trump "İran ateşle oyunyor, ben Obama gibi kibar olmayacağım" dedi, İran'dan aynı tonda yanıt geldi. Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter'da "İran, tehditleri umursamıyor" diye yazdı.Tahran yönetimi ayrıca, Dünya Güreş Şampiyonası için ülkeye gelecek ABD takımına vize vermedi.

Son dakika: İrandan ABDye aynı dozda yanıt geldi İran tehditleri umursamıyor

İran'ın balistik füze denemesiyle yükselen tansiyon, Washington-Tahran hattında ipleri geriyor. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 'savaş' dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu ilan eden ABD'ye Twitter hesabından yanıt verdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Zarif, "İran, halkımızın güvenliğine yönelik tehditleri umursamıyor. Asla savaş başlatmayacağız ama kendi savaş araçlarımıza da inanıyoruz. Silahlarımızı kendimizi savunmak dışında kullanmayacağız. Bu söylenip duranlar da aynı açıklamayı yapabilir mi, göreceğiz" dedi.

İRAN, ABD GÜREŞ TAKIMINI ÜLKEYE SOKMADI

Tahran yönetimi ayrıca, Güreş Dünya Kupası için ülkeye gelmek isteyen ABD takımına vize vermedi.

Donald Trump'ın getirdiği vize yasağına öfkeli olan İran, misilleme yaptı. İran Güreş Federasyonu, Dünya Güreş Birliği'ne bir mektup göndererek ABD yerine başka bir takımın kupaya davet edilmesini istedi.

Sekiz takımın yer alacağı Dünya Kupası, ABD'nin yerine başka bir ülkenin davet edilmemesi durumunda yedi ülkeyle başlayacak.

Haberin Devamı

TRUMP GÖZDAĞI VERDİ

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a karşı giderek sertleşiyor. Trump, bugün attığı Twitter mesajında "İran ateşle oynuyor. Başkan Obama'nın 'kibarlığını' takdir etmediler. Ben Obama gibi kibar olmayacağım!" dedi.

Beyaz Saray’da iş adamlarını kabul ettiği bir toplantıda Trump'a Tahran’a karşı askeri seçeneklerin gündemde olup olmadığı soruldu. ABD Başkanı'nın yanıtı, "Hiçbir şey seçenek dışı değil" oldu.

ABD lideri, Perşembe günü daha hava aydınlanmadan Twitter mesajlarıyla yine İran'ı hedef almıştı.

Trump, ilk mesajında "İran, balistik füze fırlatma konusunda resmi olarak UYARILMIŞTI. ABD'nin kendileriyle yaptığı o korkunç anlaşma için minnettar olmalıydılar" yazdı. Devamında ise, "İran, ABD gelip 150 milyar dolarlık anlaşmayla can simidini atana kadar son demlerini yaşıyordu, çökmeye hazırdı" ifadesini kullandı.

Başkanlık koltuğunda iki haftadır oturan Donald Trump, seçim kampanyası boyunca Barack Obama yönetiminin İran'la yaptığı anlaşmayı sert sözlerle hedef almış ve 'felaket' kelimesini kullanmıştı.

Son dakika: İrandan ABDye aynı dozda yanıt geldi İran tehditleri umursamıyor

Washington, İran'ı resmen uyardığını yerel saatle Çarşamba günü duyurmuştu. Tahran'ın Ortadoğu'da dengeleri bozduğunu belirten Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, "İran, bu anlaşma için ABD'ye müteşekkir olması gerekirken, daha da yüreklenmiş görünüyor" demişti.

Haberin Devamı

ABD'den henüz İran'a nasıl bir tepki verileceğiyle ilgili bir açıklama yapılmış değil. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, daha önce füze testinin başarısız olduğunu duyurmuştu.

İRAN: DENEME BAŞARILI

Ancak İran'dan bugün füze denemesinin başarılı olduğu yönünde bir açıklama geldi.

Füze fırlatıldığını kabul eden Tahran yönetimi, daha önce yaptığı açıklamada ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının ihlal edilmediğini vurgulamıştı. BMGK'nın beş üyesi ve Almanya'nın İran'la imzaladığı anlaşma, Tahran'ın sekiz yıl boyunca balistik füze geliştirmesini engelliyor.

ABD medyası, 965 kilometre kateden füzenin atmosfere dönmeden infilak ettiğini bildirmişti.