Dünya Son dakika... İtalya, Avrupa Birliği'nin Guadio'yu tanımasını bloke etti!

Son dakika... İtalya, Avrupa Birliği'nin Guadio'yu tanımasını bloke etti!

04.02.2019 - 17:17 | Son Güncellenme:

Reuters, Roma yönetiminin Avrupa Birliği'nin Guaido'yu Venezuela geçici lideri olarak tanımasını bloke ettiğini bildiriyor. Yunanistan da AB'nin kararına temkinli yaklaşıyor.

Son dakika... İtalya, Avrupa Birliğinin Guadioyu tanımasını bloke etti

Venezuela'da Nicolas Maduro'nun yerine Juan Guadio'yu 'geçici devlet başkanı' olarak tanımaya hazırlanan Avrupa Birliği, İtalya tarafından durduruldu. Reuters, Roma yönetiminin uluslararası birliğin kararını bloke ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrougalos ise, Venezuela'ya her türlü dış müdahaleden kaçınılması gerektiği uyarısını yaptı.

Katrougalos, "Demokratik çözüm, Venezuela halkının kendi geleceğine karar vermesi anlamına geliyor. Her türlü dış müdahaleden kaçınılmalıdır. Adil seçimler, ülkede kutuplaşmış olan toplumu ve siyasi sistemi yeniden bir araya getirmelidir" dedi.

Yunan siyasetçi, 28 AB üyesinin yayımlamayı planladığı Venezuela kararı için"AB içerisinde anlaşamadığımız hususlar var" görüşünü dile getirdi.

Gün içinde Avrupa ülkeleri Almanya, İngiltere, Hollanda, İspanya, Fransa, Avusturya, Danimarka, Çekya, Letonya ve İsveç, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio'yu 'geçici devlet başkanı' olarak resmen tanıdıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin de aynı kararı bugün alması bekleniyordu.

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler, ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

İngiltere bazı Avrupalı devletlerle Maduro'ya başkanlık seçimi ilan etmesi için 8 gün süre vermiş aksi takdirde Guaido'yu tanıyacağını duyurmuştu.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkinin süreceğini duyurmuştu.

Yazarlar