Dünya Son dakika... Koltuğu sallanan İngiltere Başbakanı May'den ilk sözler!

Son dakika... Koltuğu sallanan İngiltere Başbakanı May'den ilk sözler!

12.12.2018 - 10:38 | Son Güncellenme:

Brexit'in parlamentoda oylanmasını erteleyen İngiltere Başbakanı için güven oylamasına gidiliyor, Muhafazakar Parti'deki yüzde 15 eşiği aşıldı. Başbakan May, güven oylamasına karşı tüm gücüyle mücadele edeceğini söyledi.

Son dakika... Koltuğu sallanan İngiltere Başbakanı Mayden ilk sözler

Avrupa Birliği (AB) ile tarihi bir boşanmaya doğru giden İngiltere'de kriz büyüyor. Parlamentodaki Brexit oylamasını erteleyen Başbakan Theresa May, kendi partisi tarafından sarsılıyor.

Haberin Devamı

Muhafazakar Parti milletvekilleri, Theresa May'in liderliği için güvenoylamasına gidilmesini kararlaştırıldı. Bu akşam yapılacak oylama için parti içindeki yüzde 15 eşiği aşıldı.

Bu sabah Muhafazakar Parti'den en az 48 milletvekilinin partinin Avam Kamarası'ndaki parlamento grubunun (1922 Komitesi) başkanına mektuplarını gönderdiği açıklandı. May'in oylamayı kazanması için Avam Kamarası'ndaki 316 Muhafazakâr Partili milletvekilinin salt çoğunluğunun desteğini alması gerekecek. Oylamanın bu akşam TSİ 21.00 ila 23.00 arasında yapılması öngörülüyor.

May bugünkü oylamayı kaybederse istifasını vermek zorunda kalacak. Yeterli oyu alması halinde 12 ay boyunca kendisi hakkında güvensizlik oyu istenemiyor.

Haberin Devamı

Partisinden en az 75 milletvekili May'e desteklerini açıkladı.

İlk tepki

Başbakanlık ofisi "10 Numara" önünde açıklama yapan May, "Bu yarışta elimden gelen her şeyi yaparak yarışacağım. AB ile anlaşmanın ulaşılabilir olduğuna inanıyorum. Dün AB liderleri ile bir araya geldim, ilerleme kaydettik. Yeni bir lider Madde 50'yi geciktirebilir" ifadelerini kullandı.

Brexit sürecinin önemine dikkati çeken May, ülkesinin belirsizliğe tahammülü olmadığını ifade etti. Muhafazakar Partinin yeni bir lider seçmesi halinde İngiltere'nin Brexit sürecini düzenleyen 50. maddeyi uzatmak veya durdurmak zorunda kalabileceğini iddia etti.

May'in liderliğini koruması halinde partisinin ikiye bölünebileceği ve sert Brexitçilerin yeni bir parti kurabileceği belirtiliyor.

May, Brexit referandumu sonrasında David Cameron'ın istifa etmesiyle parti içinde lider olarak seçilmişti.

May geçen yıl gittiği erken genel seçimde büyük başarısızlığa uğramış ve partisi tek başına hükümet kuracak sayıda milletvekili çıkaramamıştı. May, Kuzey İrlanda'nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

Uluslararası ittifakla Birleşik Krallık arasında varılan Brexit anlaşması, Londra yönetiminin Mart 2019'da AB'den ayrılmasını öngörüyor. Ancak mevcut anlaşmanın parlamentoda reddedilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Adalet Divanı, hafta içinde verdiği kararla İngiltere'nin Brexit anlaşmasını tek taraflı olarak iptal edebileceğine hükmetti.

Theresa May'in önünde anlaşmalı veya anlaşmasız bir şekilde AB'den ayrılmak veya Brexit'i feshetmek gibi üç seçenek bulunuyor. Ancak hem Londra'dan hem de AB'den gelen açıklamalar mevcut anlaşmanın devam edeceği yönünde.