Dünya Son dakika... Libya'da flaş gelişme! İlan ettiler...

Son dakika... Libya'da flaş gelişme! İlan ettiler...

07.06.2020 - 00:23 | Son Güncellenme:

Libya'dan son dakika açıklaması geldi. Libya ordusunun Trablus'un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte kentini darbeci Hafter milislerinden geri aldığı açıklandı. Ayrıca Libya hükümeti, Petrol Tesisleri Güvenliği Müdürlüğü en büyük petrol sahası Şerare doğalgaz alanı ile Melite Petrol kompleksi arasındaki bağlantı borusunun vanalarını açtığını ilan etti.

Son dakika... Libyada flaş gelişme İlan ettiler...

Ülkenin doğusundaki Halife Hafter güçlerine karşı yoğun bir temizlik harekatı başlatan, bu kapsamda başkent Trablus’un yanı sıra Terhune ve Ben Velid kentlerinde kontrolü sağlayan Libya Ordusu, dün de Trablus’un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte kentini darbeci Hafter milislerinden geri aldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Libya Ordusu’ndan yapılan açıklamaya göre; Sirte, buranın güneyindeki Vişke bölgesi, ülkenin ortasındaki Cufra Askeri Hava Üssü ve çevre bölgelerini Hafter’e bağlı milislerden kurtarmak amacıyla ‘Zafer Yolları’ adı verilen yeni bir harekat başlatıldı. Ordunun Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, orduya bağlı hava unsurlarının, Sirte çevresindeki Hafter milislerine yönelik 5 hava harekatı gerçekleştirdiğini duyurdu. Kununu, Hafter milislerine, silah bırakma ve adalete teslim olma çağrısı yaparak, Sirte’nin önde gelenlerine de “şehrin savaş felaketiyle yüzleşmemesi” çağrısını yinelediklerini vurguladı. Vişke beldesinde kontrolü sağladığını açıklayan Libya Ordusu, akşam saatlerinde ise başkentin yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte’ye giriş yaptığını bildirdi. Öte yandan Libya hükümeti, Petrol Tesisleri Güvenliği Müdürlüğü en büyük petrol sahası Şerare doğalgaz alanı ile Melite Petrol kompleksi arasındaki bağlantı borusunun vanalarını açtığını ilan etti.

Haberin Devamı

Kahire’de üçlü görüşme

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Halife Hafter ve siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Kahire’de düzenledikleri görüşmelerin ardından Libya’ya yönelik yeni bir siyasi girişim başlattıklarını ve 8 Haziran’da ülke genelinde ateşkes çağrısı yaptıklarını duyurdu.

ABD’nin Libya Büyükelçiliği, Kahire Bildirgesi’ni memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Rusya lideri Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov de Kahire Bildirgesi’ni desteklediklerini duyurdu.

Ancak Libya hükümeti Başkanlık Konseyi Üyesi de olan Eğitim Bakanı Muhammed Ammari Zayid, resmi sosyal medya hesabından bu çağrıya olumsuz görüş bildirdi ve “vatan toprağının tamamını kurtarmaya ve devlet otoritesini tahkim etmeye devam” edeceklerini belirtti. Libya Devlet Yüksek Konseyi

Başkanı Halid el-Mişri de katıldığı bir televizyon programında, “Hafter’in gelecek müzakerelerde yeri olmadığının” altını çizdi.

ABD, Hafter ve müttefiklerinin Kahire Bildirgesi’ni memnuniyetle karşıladı

Haberin Devamı

ABD'nin Libya Büyükelçiliği, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin sahada üst üste yenilgiler yaşamasının ardından, Hafter'in siyasi müttefiklerinin açıkladığı Libya'da 8 Haziran'da ateşkes öngören Kahire Bildirgesi’ni memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Büyükelçiliğin resmi sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, "ABD, ülkenin doğusundaki siyasi seslerin kendini ifade etmesini ilgiyle izliyor. Bu siyasi ifadelerin, ülke çapında siyasi bir diyaloğa ve Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) himayesindeki kalıcı ateşkes görüşmelerinin hayata geçtiğine dönüşmesini görmeyi dört gözle bekliyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"ABD, BM liderliğindeki siyasi diyaloglara dönülmesi ve ateşkesin sağlanması yönündeki Mısır'ın çabalarını ve diğer ülkelerin bu çabalara desteğini memnuniyetle karşılıyor. Tüm tarafları, (bu girişime) iyi niyetle katılıma, çatışmaları sonlandırmaya ve BM liderliğindeki siyasi diyaloglara dönmeye çağırıyoruz."

Haberin Devamı

"Kahire Bildirgesi" isimli duyuru yapılmıştı

Libya Ordusu, son dönemde Halife Hafter'e bağlı milislere karşı peş peşe ve önemli başarılar elde etmesinin ardından Hafter ve müttefikleri bugün Kahire'de toplanmıştı.

Yapılan görüşmelerin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Hafter ve siyasi müttefiki Salih, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek "Kahire Bildirgesi" isimli bir duyuru yapmıştı.

Sisi, basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Hafter ve Salih ile Libya'daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir girişimde bulunma konusunda fikir birliğine vardık. Bu girişim kapsamında 8 Haziran itibarıyla tüm Libya genelinde ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Rusya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Suudi Arabistan ve Arap Birliği'nden "Kahire Bildirgesi" isimli girişime destek açıklamaları gelmişti.

Libya Ordusu Sirte'de BAE'ye ait SİHA düşürdü

Libya Ordusu, Sirte'de, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerine destek veren Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait bir SİHA düşürdü.

Haberin Devamı

Libya Ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Sirte'nin "30. Kapı" bölgesinde Hafter milislerine destek veren BAE'ye ait CAIG Wing Loong tipi bir SİHA'nın düşürüldüğü belirtildi.

Libya Ordusu bugün, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri, Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurmuştu.

Başkent Trablus'un yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'ye ilerleyen Libya Ordusu, bugün Sirte'nin batısındaki Vişke beldesini Hafter milislerinden kurtarmıştı.

Sirte’de bulunan Hafter milisleri kaçtı

Libya’nın Sirte kentine Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) yeni bir operasyon başlatmasının ardından Darbeci General Hafter’e bağlı milislerin kaçtıkları görüldü.

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı (UMH) güçler, başkent Trablus’un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte kentini Darbeci General Hafter’e bağlı milislerden geri almak için operasyon başlattı. UMH’nin operasyonu başlatmasının ardından Hafter milislerinin konvoylar halinde şehirden kaçtıkları görüldü.

Öte yandan UMH, bugün Elvaşka ve Cufra arasındaki bölgeleri Hafter milislerinden kurtarmak için "Zafer Yolları" adlı bir operasyon başlattı.

Libya Petrol Tesisleri Muhafızları: Petrol kuyularını Hafter milislerinden temizlemek için emir bekliyoruz

Libya Savunma Bakanlığına bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları, petrol kuyularını ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerinden temizlemek için emir beklediklerini duyurdu.

Petrol Tesisleri Muhafız Kurumu Yetkilisi Ali ez-Zib, Libya Panorama kanalına verdiği mülakatta, muhafızların Ubari'deki eş-Şerara petrol kuyusu ile Millite petrol kompleksi arasındaki petrol bağlantı vanasını açmayı başardığını belirtti.

"Petrol kuyularını Hafter milislerinden temizlemek için emir bekliyoruz." diyen Zib, yakında Şerara ve el-Fil petrol kuyularının tekrar açılarak çalışmaya başlayacağını söyledi.

Zib, uzun süredir kapalı tutulan petrol sahalarının açılacağı tarih hakkında bilgi vermedi.

Petrol tesisleri muhafızları bugün, Zaviye'deki rafinerisine Şerara'dan gelen petrolün ulaştıran el-Himade vanasını Zintan sakinleri ve vanayı kapatan silahlı grupla irtibata geçerek açtıklarını duyurmuştu.

Bu yılın başından beri üretimin durdurulduğu Şerara petrol sahasında günlük 300 bin varil ham petrol üretimi yapılıyordu.

Şerara ve Fil petrol sahaları hala ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin kontrolünde bulunuyor.

Petrol gelirlerinden istifade edilmediğini ileri süren Hafter tarafı, bu yılın başında güneydeki petrol sahaları ve Akdeniz'deki bazı petrol ihraç limanlarını işgal ederek üretimi durdurmuştu.

Rusya, Hafter ve müttefiklerinin Kahire Bildirgesi’ni desteklediğini duyurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin, sahada üst üste yenilgiler yaşamasının ardından açıklanan Kahire Bildirgesi’ni desteklediklerini duyurdu.

Bogdanov, Ria haber ajansına, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Hafter ve müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Libya’ya yönelik ilan ettikleri siyasi girişim ve 8 Haziran’da ülke genelindeki ateşkes çağrısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Böyle bir girişimi beklediklerine işaret eden Bogdanov, bu girişimin hazırlandığını bildiklerini belirtti.

Bogdanov, “Mısır Cumhurbaşkanı’nın teklifinin içeriğini okuduk, elbette Libya’da bir an önce çatışmaların durdurulmasına yönelik her türlü teklifi destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

"Kahire Bildirgesi" isimli duyuru yapılmıştı

Libya Ordusu, son dönemde Halife Hafter'e bağlı milislere karşı peş peşe ve önemli başarılar elde etmesinin ardından Hafter ve müttefikleri bugün Kahire'de toplanmıştı.

Yapılan görüşmelerin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Hafter ve siyasi müttefiki Salih, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek "Kahire Bildirgesi" isimli bir duyuru yapmıştı.

Sisi, basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Hafter ve Salih ile Libya'daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir girişimde bulunma konusunda fikir birliğine vardık. Bu girişim kapsamında 8 Haziran itibarıyla tüm Libya genelinde ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Sirte'de Hafter'e bağlı 10 milisi etkisiz hale getirildi

Libya Ordusunun Sirte kentine düzenlediği hava saldırısında, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı 10 milis öldürüldü.

Öfke Volkanı Operasyonu sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Libya Ordusu Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, Hava Kuvvetlerinin Sirte'ye düzenlediği 3 saldırıda, bir top, zırhlı bir araç ve iki silahlı aracın imha edildiğini, 10 Hafter milisinin etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Libya Ordusu, Terhune'de mayın deposu ele geçirdi

Libya Ordusu, kontrolü sağladığı Terhune kentinde, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin kullandığı çok sayıda mayın bulunan bir depoyu ele geçirdi.

Öfke Volkanı Operasyonu sosyal paylaşım sitesinde yapılan açıklamada, başkentin 90 kilometre güneydoğusundaki Terhune kentinde Hafter milislerinin kaçmadan önce Trablus'taki mescitlere, sivillere ait evlere ve yollara yerleştirmek için kullandığı çok sayıda mayın ve patlayıcının bulunduğu bir deponun ele geçirildiği belirtildi.