Dünya Son dakika... "Mısırlı muhalifler idam edildi!"

Son dakika... "Mısırlı muhalifler idam edildi!"

20.02.2019 - 09:27 | Son Güncellenme:

Uluslararası Af Örgütü, Mısır makamlarından, 9 muhalif hakkında verilen idam kararının infazının durdurulmasını istedi. Reuters haber ajansı, bütün çağrılara rağmen 9 muhalifin idam edildiğini dünyaya duyurdu.

Son dakika... Mısırlı muhalifler idam edildi

Reuters haber ajansının dünyaya duyurduğu son dakika haberine göre, Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat'a 2015'te düzenlenen suikasttan sorumlu oldukları öne sürülerek 9 muhalif hakkında verilen idam kararı infaz edildi.

Haberin Devamı

Uluslararası kamuoyu kararın hukuksuz olduğunu vurgulayarak, kararın infazının durdurulmasını istemişti.

Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada, söz duruşma sırasında bazı sanıkların "suçu itiraf etmeleri için işkenceye maruz bırakıldıklarına" ilişkin ifadelerini aktarmıştı.

Açıklamada, "Bu 9 canı kurtarmak için zaman tükeniyor. Mısır makamları, idam kararının infazı planlarını durdurarak doğru bir şey yapma fırsatına sahip." ifadesi kullanılmıştı.

Ölümcül saldırılarda bulunanların yargılanması ve işledikleri eylemler konusunda hesap vermeleri gerektiği hususunda şüphe olmadığı vurgulanan açıklamada, "Ancak mahkumların idam edilmesi ya da şahısların işkence altında verdiği itiraflara dayanarak suçlanmaları adil değil." ifadesine yer verilmişti.

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler'in üst düzey üyesinin oğlu da idam edildi

Mısır Yargıtayı, 2015 yılında Başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen suikast davasında yargılanan 9 sanık hakkında verilen idam cezalarını Kasım 2018'de onaylamıştı. Sanıklar ise duruşma sırasında kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, ifadelerinin işkenceyle alındığını belirtmişti.

İdam kararları kesinleşenler arasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) en yüksek icra heyeti olarak bilinen Rehberlik Ofisi üyesi Muhammed Taha Vehdan'ın oğlu Ahmed Taha Vehdan da bulunuyor.

İdama mahkum edilenler arasında gıyabında yargılanan İhvan Şura Meclisi Üyesi Muhammed Cemal Haşmet ve Sağlık Bakanlığı eski Sözcüsü Yahya Musa da yer alıyor.