Dünya NATO'dan gelen 'toprak' önerisine Ukrayna'dan tepki: Rusya'ya ödül

NATO'dan gelen 'toprak' önerisine Ukrayna'dan tepki: Rusya'ya ödül

16.08.2023 - 17:19 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Kabine Direktörü Stian Jenssen'in Ukrayna'nın NATO üyesi olabilmesi hakkında 'Topraklarından vazgeçmeliler' sözlerine Kiev cephesinden tepki geldi.

NATOdan gelen toprak önerisine Ukraynadan tepki: Rusyaya ödül

18 aydır devam eden Rus işgali cephede bütün kaosuyla devam ediyor. Ukrayna batıdan gelen silahlarla ilerlemeye çalışırken Rus ordusu ele geçirdiği bölgeleri elinde tutmaya çalışıyor. İki tarafta birbirlerine sık sık bombalı ve sabotaj saldırıları düzenlerken bu saldırılarda son günlerde birçok sivil hayatını kaybediyor. Cephede devam eden kaos, politik alanda da sürüyor. Geçtiğimiz ay Vilnius'ta düzenlenen ve İsveç'in birliğe kabul edildiği NATO zirvesi Ukrayna için de oldukça kritikti.

Haberin Devamı

'ÖFKE PATLAMASI YAŞADI'

Zelenskiy hava üstünlüğünü almak için ABD ile F-16 konusunda kritik temaslarda bulundu. Söz konusu toplantı sonrası Zelenskiy yaptığı açıklamada 'Vilnius'ta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joseph Biden ile anlamlı ve güçlü bir görüşme gerçekleştirdik. Cephe hattındaki durumu, kabiliyetlerimizi, uzun vadeli savunma iş birliğimizi ve son olaylar ışığında Rusya'nın iç süreçlerini detaylı bir şekilde ele aldık. Amerika Birleşik Devletleri, saldırganlığa karşı savunmamız boyunca Ukrayna ile yan yana durmuştur' dedi.

NATOdan gelen toprak önerisine Ukraynadan tepki: Rusyaya ödül

'2024 YAZINA KADAR F-16 YOK'

Ancak Washington Post daha sonra yaptığı haberde kapalı kapılar ardındaki görüşmenin Zelenskiy'^nin beklediği gibi gitmediğini ve öfke patlaması yaşadığını yazdı. ABD basınında çıkan diğer haberlerde ise Ukrayna'nın F-16 hayallerinin 2024 yazına kadar ertelendiği hatırlatıldı. Kiev ise bu durumun pilotların eğitimi için olduğunu aktardı ancak sürenin uzunluğu konusunda Washington yönetimini eleştirdi.

Haberin Devamı

NATOdan gelen toprak önerisine Ukraynadan tepki: Rusyaya ödül

'TOPRAK VER ÜYE OL'

Aradan geçen 1 ay sonunda Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği tekrar gündeme geldi. Önceki açıklamalarında Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in sağ kolu olarak bilinen yetkili dünyada gündem olan bir açıklama yaptı. NATO Genel Sekreteri Kabine Direktörü Stian Jenssen, Norveç'in Arendal kentinde katıldığı bir panelde Ukrayna'nın topraklarının bir bölümünü Rusya'ya vermesi karşılığında önümüzdeki yıllarda NATO üyesi olabileceğini kaydetti.

Norveç'in Verdens Gang gazetesinin 'NATO'nun görüşü bu mu?' sorusuna da yanıt veren Jenssen, 'Böyle olmalı demiyorum, bu olası çözümlerden biri' dedi ve ekledi:

'Ukrayna'nın statüsü zaten müzakere altında. Önemli bir ilerleme kaydedildi, Rusya'ya toprak bırakması olası çözümlerden biri olabilir'

'KİEV'DEN VAZGEÇMEK ZORUNDALAR'

BBC'de yer alan haberde ise konuyla ilgili 'NATO Kiev'i reddetti, Zelenskiy ön cephede askerlerle görüşecek' haberinde açıklamalara değinildi. Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko 'Ukrayna topraklarının bir kısmından vazgeçme karşılığında Ukrayna'nın NATO'ya katılmasıyla ilgili görüşmeler kesinlikle kabul edilemez' dedi ve 'NATO'nun toprak ticareti yapmadığını varsayıyoruz' şeklinde ekledi. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev ise 'NATO'ya üye olabilmek adına Ukrayna başkent Kiev'den bile vazgeçmek zorunda' değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

UKRAYNA TARAFINDAN SERT TEPKİ

Yerel basına konuşan Ukrayna Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonunda Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişına, Stian Jenssen’in “Ukrayna için olası bir çözümün topraklarından vazgeçmek ve karşılığında NATO üyeliği almak olabileceği." yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Stefanişına, "Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda verilecek her türlü taviz, Avrupa'da bir savaş başlatmış olan Rusya için bir ödül olacaktır. Bu, sadece terör ve şantajın devamını motive edecektir.” ifadelerini kullandı.