Dünya Son dakika... ABD'den Rusya'ya açık tehdit! Barut fıçısına dönen bölgeden peş peşe açıklamalar

Son dakika... ABD'den Rusya'ya açık tehdit! Barut fıçısına dönen bölgeden peş peşe açıklamalar

21.01.2022 - 15:06 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Cenevre'de çok kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Lavrov yaptığı açıklamada Moskova'nın, ABD ve NATO'nun Rusya'nın 'somut adımlarına ve güvenlik taleplerine aynı şekilde somut yanıtlar beklediğini' söyledi. ABD Dışişleri Bakanı ise Moskova'yı açıkça tehdit etti.

Son dakika... ABDden Rusyaya açık tehdit Barut fıçısına dönen bölgeden peş peşe açıklamalar

Görüşmeleri öncesi kameralara poz veren ikili, bu görüşmenin kritik bir sonuç doğuracağı konusunda hiç de umutlu konuşmadı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, görüşme öncesindeki konuşmasında "Bu çok kritik bir an" dedi ve ekledi: "ABD ve Rusya olarak farklılıklarımız bugün burada çözebileceğimi sanmıyoruz. Ancak diplomasinin hâlâ uygulanabilir bir seçenek olup olmadığını test etmeyi umuyoruz."

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da "Önerilerimiz son derece somut ve aynı şekilde somut yanıtlar bekliyoruz" dedi. Blinken ise Lavrov'u "Rusya bir işgale kalkışırsa ortak, hızlı ve sert bir tepkiyle karşı karşıya kalır" sözleriyle uyardı.

Lavrov, Moskova'nın ABD'ye haftaya kadar süre tanıdığını, hangi tekliflerin anlamlı olduğunu, hangilerinin ise bir açıklama getirmediğini duymak istediklerini ve önemli olanın 'her şeyin yazılı olması olduğunu' vurguladı.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Batı'nın Moskova'nın tekliflerine ve karşı tekliflerine tek tek yanıt alması durumunda bir karar alabileceğini belirtti ve şunu ekledi: "Bizim en büyük endişemiz, Batı'nın Ukrayna'ya silah ve askeri uzman gönderiyor olması."

Haberin Devamı

'NATO BİZE KARŞI ÇALIŞIYOR'

Rus Bakan ayrıca, hiçbir zaman Ukrayna'ya saldıracaklarını söylemediklerini ve somut adımlar beklediklerini kaydederek 'NATO'nun son dönem Rusya aleyhine çalışmasından' şikayet etti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile görüşen Lavrov, Blinken'ın kendisine görüşmeden memnun kaldığını söylediğini iletti.

Blinken tansiyonun düşmesini umduğunu belirtirken, Rus Bakan da Blinken ile yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini, önümüzdeki dönemde de görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

BLINKEN: SERT BİR TEPKİYLE KARŞILAŞIRSINIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da ülkesinin bu görüşmelerin bir noktası olmasını beklemediğini belirterek, "Önerilerimiz son derece somut ve aynı şekilde somut yanıtlar bekliyoruz" dedi.

Blinken ise Lavrov'u "Rusya bir işgale kalkışırsa ortak, hızlı ve sert bir tepkiyle karşılaşırsınız" sözleriyle uyardı. 

"Rusya'nın geniş bir saldırganlık ve siber saldırı geçmişi var, tecrübeyle sabit" diye konuşan Blinken, "Bu bir pazarlık değil, fikir alışverişi görüşmesiydi." dedi.

Rusya'nın kaygılarını anladığını belirten ABD Dışişleri Bakanı, haftaya daha detaylı yazılı olarak iletişime geçileceğini de sözlerine ekledi.

'UKRAYNA'YA ÜÇ NOKTADAN SALDIRABİLİRLER'

Öte yandan Blinken, Rus askeri yığınağının Ukrayna'ya güneyden, kuzeyden ve doğudan olmak üzere üç noktadan saldırabilme olanağı sağladığını vurgulayarak, Moskova'nın bölgeyi istikrarsızlaştırmak için yaptığı planları gördüklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Blinken şöyle devam etti: "Rusya'nın eylemlerine karşılık vermek için beklemeyiz. Ukrayna'ya önümüzdeki haftalarda güvenlik yardımlarımız devam edecek."