Dünya Rehineler Hamas’ı böldü!

Rehineler Hamas’ı böldü!

12.10.2023 - 06:55 | Son Güncellenme:

İsrail-Filistin geriliminde en çok merak edilen konulardan biri Hamas'ın ele geçirdiği rehinelerin durumu... Hamas, rehin aldığı bir İsrailli kadın ile 2 çocuğunu dün serbest bırakırken, yapılanma içinde farklı görüşler yüzünden ayrılıkların olduğu belirtiliyor.

Rehineler Hamas’ı böldü

Hamas içinde rehineler dolayısıyla bölünmeler yaşandığı iddia edildi. Ortadoğu istihbarat teşkilatlarının İngiliz “The Times”a yaptığı değerlendirmelere göre; örgüt içindeki bir grup, küresel tepkiye yol açması ve İsrail’in Gazze’ye daha sert saldırılar düzenlemesi için meşruiyet sağlaya-bileceği gerekçesiyle tutsakların serbest bırakılmasını istiyor.  Bazı Hamas liderleri ise rehinelerin mahkum takası için pazarlık kozu yapılması görüşünde.

Haberin Devamı

ALMAN GENÇ HALA HAYATTA MI?

Hamas’ın baskın yaptığı ve 260 kişinin öldüğü Kibbutz Reim’deki müzik festivali alanından militanlarca kaçırılan Almanya vatandaşı Shani Louk’un ailesi, kızlarının hala hayatta olduğunu düşündüklerini belirterek Alman hükümetini “harekete geçmemekle” suçladı. Dövme sanatçısı Louk’un baygın bir şekilde kamyonette götürüldüğü anlara ilişkin videonun sosyal medyada paylaşılmasının ardından genç kızın öldüğü iddia edilmişti. Ancak, Louk’un annesi Ricarda, kızının kredi kartının Gazze’de kullanıldığına dair bankadan bilgi aldıklarını belirtirken, “Şu anda Shani’nin hayatta olduğuna ancak ciddi bir kafa travması geçirdiğine ve durumunun kritik olduğuna dair kanıtlarımız var. Her dakika kritik” dedi.

Haberin Devamı

 

TİM TEKRAR DEVREDE!

İsrail’in Cumartesi günü Hamas militanları tarafından rehin alınarak Gazze’ye götürülen 100’den fazla sivili kurtarmak için özel rehine kurtarma birimi “Sayeret Matkal”ı devreye soktuğu bildirildi. İsrail Savunma Kuvvetleri’ne bağlı olan ve İngiliz SAS’ını örnek alan birim, İsrail komandolarının sivil bir yolcu uçağını ele geçiren Filistinli korsanlardan 100 vatandaşını kurtardığı 1976’daki Uganda havaalanı baskını ile ünlü. “Genelkurmay Keşif Birimi” olarak da bilinen Sayeret Matkal, rehine kurtarma ve keşif görevlerinde uzman, ayrıca gazileri arasında çok sayıda eski İsrail başbakanı da bulunuyor.

‘İSRAİL, GÜVENLİK BARİYERİNİN AŞILAMAZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORDU’,

Hamas’ın cumartesi günü İsrail’e düzenlediği görülmemiş düzeydeki şok saldırı, İsrail ordusundaki operasyonel ve istihbarat eksikliklerini ortaya çıkardı. 

The New York Times’a konuşan dört üst düzey İsrailli güvenlik yetkilisinin ilk değerlendirmelerine göre; İsrail ordusundaki operasyonel başarısızlık, cumartesi sabahı istihbarat yetkililerinin Hamas iletişim ağlarında ani bir artışa ilişkin yaptığı acil uyarının sınır tarafından dikkate alınmaması üzerine başladı. Ancak asıl başarısızlık, Hamas’ın insansız hava araçlarıyla sınır yakınındaki iletişim kulelerini, gözetleme merkezlerini ve uzaktan kumandalı makineli tüfekleri bombalamasına ve devre dışı bırakmasına olanak tanıyan, beton bir temelle güçlendirilen yüksek teknolojili güvenlik bariyerinin aşılamaz olduğunun düşünülmesi oldu. 

Haberin Devamı

Hem güçlerin Batı Şeria’ya yönlendirilmiş olması hem de yüksek teknolojili bariyerlere duyulan güven nedeniyle İsrail ordusu sınırın yakınında çok az asker konuşlandırmıştı. Ayrıca habere göre, birçok komutanın sınıra yakın tek bir askeri üste toplanması, militanlar tarafından işgal edilen üsteki komutanların öldürülmesi veya kaçırılması, koordineli bir müdahalenin ve ordunun geri kalanına bilgi iletilmesinin engellenmesine neden oldu. Çok sayıda alt rütbeli asker de kışlalarında uyurken hedef alındı. 

Ordunun saldırının büyüklüğünü anlaması ve militanları bastırmak için yeterli gücü göndermesi ise saatler sürdü. 

‘MISIR 3 GÜN ÖNCE UYARDI’

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, “Mısır’ın 3 gün önce İsraillileri böyle bir olayın olabileceği konusunda uyardığını biliyoruz. Çok fazla detaya girmek istemiyorum ama bir uyarı verildi. Sanırım sorun hangi seviyede olduğuydu” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Mısır’ın saldırıdan önce İsrail’i uyardığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı.