Dünya Son dakika... Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Son dakika... Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

15.05.2024 - 16:23 | Son Güncellenme:

Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun silahlı saldırıda yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı, saldırganın yakalandığı bildirildi. Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın da kimliği belli oldu. İşte detaylar...

Slovakya medyası, Başbakan Robert Fico'nun silahlı saldırıya uğradığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Slovakya medyasında çıkan haberlerde ise Başbakanın göğsünden vurulduğu ve sağlık durumunun ciddi olduğu belirtildi. Görgü tanıkları saldırının aniden gerçekleştiğini ifade ederken Fico,  helikopterle Bratislava hastanesine kaldırıldı.Başbakan Yardımcısı Richard Raši, Robert Fico'ya yönelik saldırının kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi ve "Başbakan'a acil şifalar diliyorum, bir an önce toparlanmasını diliyorum. Tekrar ediyorum, birisinin sorunlarını bu kadar iğrenç bir şekilde çözmesi demokratik bir topluma yakışmıyor" dedi. 

Haberin Devamı

ÜÇ KURŞUN İSABET ETTİ

Slovak yetkililer ayrıca Başbakan Fico'nun göğsünün 3 farklı yerinden vurulduğunu ve saldırganın en az 5 el ateş ettiğini belirtti. Slovakya Başkanı Zuzana Caputova ise saldırıyla ilgili "Şok oldum, parlamento oturumları süresiz olarak ertelendi. Mitingler de iptal edildi. Başbakan Fico'ya yönelik saldırıyı kınıyor ve iyi olacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı. Caputova, daha önce Fico için "demokrasinin sınırlarını test ediyor" ifadelerini kullanmış ve Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı duruşu nedeniyle de eleştirdi. Fico ise Eylül 2023'de başbakanlık görevine gelmişti.

Göreve gelmesinden bu yana Rus yanlısı bir politika izleyen Fico "Slovakya'daki insanların Ukrayna'dan daha büyük sorunları var" dedi. ABD medyası o dönem yaptığı haberlerde 'Fico'nun kazanması Avrupa Birliği ve NATO'daki kırılgan birliği zorlayabilir' ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

HAYATİ TEHLİKESİ SÜRÜYOR

Başbakan Fico'nun resmi Facebook hesabı üzerinden yapılan açıklamada hayati tehlikesinin sürdüğü ve kaldırıldığı hastaneden bir başka hastaneye nakledildiğin belirtildi. Açıklamada ayrıca önümüzdeki birkaç saatin çok kritik olduğu vurgulandı.

İLK GÖRÜNTÜ GELDİ

Slovakya medyası Fico'nun saldırıya uğradığı anlara dair bir fotoğraf yayınladı. Söz konusu fotoğrafta Fico'nun korumaları tarafından ayakta tutulmaya çalıştığı görüldü.

Son dakika... Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Slovakya medyası Başbakan Fico'yu vuran saldırganın yakalandığını bildirdi.

 SALDIRI ANI ORTAYA ÇIKTI

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya düzenlenen silahlı saldırı anına ait görüntüler ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Görüntülerde, Cintula’nın, güvenlik bariyerinin arkasındaki vatandaşlara yaklaşan Fico’ya defalarca ateş ettiği ve Fico’nun yere düştüğü görüldü.

Saldırının ardından gözaltına alınan Cintula’nın sorgusu sırasında, “Hükümetin politikalarını beğenmiyorum” ve “Medya yok edildi. Slovakya Radyo ve Televizyonu’na niçin saldırıldı? Medya neden işlevsiz bırakıldı?” dediği kaydedildi.

SALDIRININ MOTİVASYONUNUN SİYASİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok ve Savunma Bakanı Robert Kalinak, Fico’nun Bansk Bystrica’da kaldırıldığı hastanede ortak basın toplantısı düzenledi. Kalinak, Fico'nun hala ameliyatta olduğunu ve yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, Fico’nun durumunun "gerçekten ciddi" olduğunu ve "durumun kötü" olduğunu aktardı. Kalinak, Fico’nun ameliyatında 3 saatin geride kaldığını ve her şeyin doktorların elinde olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Estok ise, saldırının motivasyonunun siyasi olduğundan şüphelendiklerini belirterek, vatandaşlar ve medyayı, saldırı sonrasında nefret içerikli paylaşım ve eylemlerden kaçınmaya davet etti. Estok, saldırganın 5 el ateş ettiğini ve Fico’nun karnından vurulduğunu söyledi.

"BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ, SLOVAKYA HÜKÜMETİ İLE YAKIN TEMASTA VE YARDIMA HAZIR”

Suikast girişiminin ardından bir yazılı açıklama yayınlayan ABD Başkanı Joe Biden, “Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya saldırı haberi ile telaşlanmış durumdayım. Jill ile birlikte acilen şifa bulması için dua ediyoruz. Düşüncelerimiz, ailesi ve Slovakya halkı ile birlikte. Bu korkunç şiddet eylemini kınıyoruz. Büyükelçiliğimiz, Slovakya hükümeti ile yakın temasta ve yardıma hazır” dedi.

Haberin Devamı

Son dakika... Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik gerçekleştirilen menfur suikast girişimini şiddetle kınıyor, saldırıda yaralanan Sayın Fico'ya acil şifalar diliyorum. Slovakya halkına ve hükûmetine, ülkem ve milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK BİR ÖFKEYLE ÖĞRENDİM”

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yapılan silahlı saldırıya ilişkin açıklamada bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı kınayarak, “Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hayatına kastedildiğini büyük bir öfkeyle öğrendim” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya düzenlenen suikast girişimi hakkında açıklamalarda bulundu. Putin, “Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hayatına kastedildiğini büyük bir öfkeyle öğrendim. Bu iğrenç suç haklı gösterilemez. Robert Fico'yu cesur ve sağlam fikirli bir adam olarak tanıyorum. Bu niteliklerinin bu zor duruma dayanmasına yardımcı olacağını ümit ediyorum. Lütfen kendisine en içten desteğimin yanı sıra hızlı ve tam anlamda sağlığına kavuşma dileklerimi iletin” dedi.

Haberin Devamı

"BAŞBAKAN FİCO'YU RUSYA'NIN BİR DOSTU OLARAK TANIYORUZ"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Fico’nun Rusya yanlısı bir politikacı olmasına işaret ederek, “Saldırıyı şiddetle kınıyor ve insanlık tarihi için deyim yerindeyse dönüm noktası olan bu trajik olayda Başbakan Fico'yu Rusya'nın bir dostu olarak tanıyoruz" ifadelerini kullandı.