Dünya Çin, Fujan'ı suya indirdi! Dünya Pasifik’e kilitlendi: Yapılan en güçlü uçak gemisi

Çin, Fujan'ı suya indirdi! Dünya Pasifik’e kilitlendi: Yapılan en güçlü uçak gemisi

01.05.2024 - 15:15 | Son Güncellenme:

Çin, Fujan isimli uçak gemisini dünyaya tanıttı. ABD medyası ise bu geminin kendi gemilerinden olan farklarını derledi.

Çin, Fujanı suya indirdi Dünya Pasifik’e kilitlendi: Yapılan en güçlü uçak gemisi

21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu.

Haberin Devamı

SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

Çin, Fujanı suya indirdi Dünya Pasifik’e kilitlendi: Yapılan en güçlü uçak gemisi

FUJAN SAHNEYE ÇIKTI

Çin ve ABD basınında çıkan son haberlerde ise Pekin'in en büyük ve en gelişmiş uçak gemisi Fujian kendine yer buldu. Suya indirilen Fujan'ın elektrik ve güvenlik sistemleri artık test edilecek. Çin haber ajansı Xinhua, savaş gemisinin 2022 yılından beri geliştirildiğini ve bu süreçte donanım ve ekipman ayarlamalarının geliştirildiğini kaydetti. Fujan'ın en önemli özelliği ise üzerinde daha ağır savaş uçaklarını ve roketleri taşıyabilecek olması olarak belirtiliyor. ABD'li uzmanlar yeni uçak gemisiyle beraber Çin'in açık denizlerde daha fazla söz hakkına sahip olma isteği olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Çin, Fujanı suya indirdi Dünya Pasifik’e kilitlendi: Yapılan en güçlü uçak gemisi

ABD GEMİLERİNDEN FARKI NE?

CNN International'in haberinde ise Fujan'ın ABD donanmasından teknolojik olarak geri olduğu ifade edildi. ABD'nin uçak gemileri nükleer enerjiyle çalışıyor ve askerler için erzak bitmediği sürece de denizlerden ayrılmıyor. Fujan ise geleneksel yakıt sistemleri ile motorlarına güç veriyor. Ayrıca ABD uçak gemilerinin çoğu Fujan'dan onlarca fazla savaş jeti taşıyabilecek kapasiteye sahip. Öte yandan Fujan'ın teknik denemelerinin yaklaşık bir yıl kadar sürmesi ve 2026 yılında göreve tam anlamıyla başlaması bekleniyor.