Dünya Son dakika: Tüm dünya Trump'ı durdurmayı deniyor! Karar bekleniyor...

Son dakika: Tüm dünya Trump'ı durdurmayı deniyor! Karar bekleniyor...

05.12.2017 - 08:37 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, ABD liderinin İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşımayı şimdilik rafa kaldırdığını duyurdu. Ancak halen Trump tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilme riski devam ediyor. Filistinliler böyle bir kararın açık savaş ilanı olacağını söylerken, Türkiye'den Fransa'ya bütün dünya Trump'ı durdurmayı deniyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Washington'ın adımının endişe verici olduğunu belirterek "ABD'nin bu hatayı yapmayacağını umuyoruz" dedi.

Son dakika: Tüm dünya Trumpı durdurmayı deniyor Karar bekleniyor...

Tüm dünya ve Ortadoğu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını vermesini bekliyor.

Haberin Devamı

Beyaz Saray, İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma adımının şimdilik ertelendiğini gece yarısı duyurdu. Bugün ilan edilmesi beklenen kararın ardından gözler şimdi de Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasında. Halen Trump'ın böyle bir adım atma ihtimali bulunuyor.

Bütün bölgeyi yangın yerine çevirebilecek Washington'ın Kudüs planına en son tepki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan geldi. Trump'ı arayan Fransa lideri, Kudüs kararından endişe duyduğunu belirterek kutsal kentin statüsünün değişmemesini istedi.

'Ölüm öpücüğü' olur!

Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan tüm Filistinliler, Trump'a karşı öfkeli. Reuters haber ajansına konuşan Filistin'in ABD Delegasyonu Temsilcisi Hüsam Zomlot, söz konusu adımın iki devletli çözüm için ölüm öpücüğü olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Filistin lideri Mahmud Abbas, ABD'nin Kudüs'ün statüsünün değiştirmesinin Filistinliler, Araplar ve uluslararası açıdan kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Ağa, Trump'ın söz konusu kararı vermesi halinde bunun bir savaş ilanı anlamına geleceğini belirtti.

Kudüs merkezli Rasem Ubaydat gazetesi de Ağa ile aynı fikirde. El Fetih hareketine yakın gazete, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in daimi başkenti olarak tanıması, Filistin halkına bir savaş ilanıdır" ifadelerini sayfalarına taşıdı.

Son dakika: Tüm dünya Trumpı durdurmayı deniyor Karar bekleniyor...

El Fetih'e yakın bir başka gazete El Ayyam'ın köşe yazarı Talal Avkal ise, "ABD, hem Filistin halkının hem de Arap ve İslam dünyasının baş düşmanı konumuna geri döner" yorumunu yaptı.

Filistin yönetimine yakın Yahya Rabah gazetesi de, Beyaz Saray'ın barış görüşmelerinde hangi tarafta yer alacağının bu karar sonrası belli olacağını yazdı.

Ateşle oynuyor!

Yine Reuters'a konuşan eski ABD terörle mücadele yetkilisi Daniel Benjamin, yaşananları tek cümleyle özetliyor: "Bu ateşle oynamak!"

Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prens Halid bin Selman, barış sürecinin ilerlemesine büyük zarar verebileceğini ve bölgede tansiyonu yükselteceğini belirtti. Riyad yönetimi, Washington'ı iki devletli çözüm umudunun son bulacağı yönünde uyarıyor.

Haberin Devamı

Ankara'dan net mesajlar

Türkiye de ABD'nin adımına karşı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu sabah Twitter hesabından açıklama yaptı. İki tweet paylaşan Kalın, şunları yazdı:

"ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı haberleri, son derece endişe vericidir. Bu, Kudüs’ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır.

öyle bir adım, zaten kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini ortadan kaldıracak ve yeni gerilim ve çatışmalara sebep olacaktır. ABD yönetiminin bu vahim hatayı yapmayacağını ümit ediyoruz. Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in statüsünün korunması hayati önemi haizdir."

Ankara'nın 1967 sınırlarını savunduğunu belirten hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ da, "Bölgeyi lütfen yeni felaketlere, yeni çatışmalara, yeni kargaşalara sürükleyecek adımlar atmaktan kaçının. Türkiye'nin duruşu bugüne kadar bu konuda neyse bundan sonra da o olacaktır. Oldu bittilere karşı Türkiye'nin 'evet' demesini kimse Türkiye'den beklememelidir" dedi.

Ürdün Kralı Türkiye'ye geliyor

Haberin Devamı

Dün ABD'yi uyaran Ürdün Kralı II. Abdullah, yarın Türkiye'ye geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mevkidaşının gündemlerinden biri, Kudüs.

Son dakika: Tüm dünya Trumpı durdurmayı deniyor Karar bekleniyor...

İşgalci İsrail Kudüs'ü başkenti olarak görse de bu dünya tarafından kabul edilmiyor. Filistinlilere göre, 1967 yılında İsrail tarafından el konulan Doğu Kudüs başkentleri.

ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını belirleyen karar, 1995 yılında Kongre'de onaylandı ancak bugüne kadar hep askıya alındı. Yasanın altı aylık askıya alma süresi, günler içinde dolacak.