Dünya Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü! Prigojin hayatını kaybetti

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü! Prigojin hayatını kaybetti

23.08.2023 - 20:11 | Son Güncellenme:

Wagner lideri Prigojin'in de içinde olduğu uçak Moskova yakınlarında düştü. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı Prigojin'in ölümünü doğruladı. Olaya ilişkin Beyaz Saray ve ABD Başkanı Biden'dan açıklama geldi.

Wagner’in lideri Evgeny Prigojin'in de içinde olduğu uçak düştüğü haberi dünya basınına bomba gibi düştü. Rusya’nın başkenti Moskova’dan St. Petersburg'a uçtuğu sırada Tver Bölgesi’nde düşen ve 3’ü mürettebat toplam 10 kişinin öldüğü uçakta Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de olduğu bildirildi. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) tarafından yapılan açıklamada, uçakta bulunanların listesi yayınlanarak, Prigojin’in kazada öldüğü doğrulandı.

Haberin Devamı

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

Rosaviatsiya tarafından açıklanan listede, uçakta hayatını kaybedenler arasında Prigojin’in sağ kolu Dmitriy Utkin, Wagner komutanları Sergey Propuskin, Evgeny Makaryan, Aleksandr Totmin, Valery Chekalov ve Nikolay Matyuseev de yer aldı. Açıklamada, uçağın havacılık ajansının izniyle Moskova’daki Şeremetyevo Havaalanı’ndan kalkış yaptığı ve St. Petersburg kentine hareket ettiği bilgisine yer verildi.

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

Arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı

Rus basınında yer alan haberlerde ise, uçağın enkazında yapılan çalışma ile 10 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı ve arama-kurtarma operasyonun tamamlandığı ifade edildi. Rusya Soruşturma Komitesi, kazanın nedenine ilişkin ceza soruşturması başlattı.

'Yolcu listesinde adı var'

Haberin Devamı

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Tver Bölgesi’ne düşen uçak kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Yolcu listesinde Evgeny Prigojin’in adı ve soyadı var” denildi.

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti
Kremlin Sarayı, Wagner’in Rusya’daki faaliyetlerine son verileceğini ve Wagner savaşçılarının Belarus’taki bir üsse yerleştirileceğini duyurmuştu.

Uçakta 10 kişi bulunuyordu

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, “Uçak, Şeremetyevo Havaalanı’ndan (Moskova), St. Petersburg’a uçuştaydı. Uçağın içinde 3’ü uçak personeli olmak üzere toplam 10 kişi bulunuyordu” ifadeleri kullanılarak, uçağın kalkıştan yarım saat sonra düştüğü aktarıldı.

Rus Sivil Havacılık dairesi açıkladı

Rus Sivil Havacılık dairesi Prigojin'in cansız bedeninin bulunduğunu açıkladı. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, düşen Embraer uçağında Prigojin dışında Dmitry Utkin'in de bulunduğunu söyledi.

Wagner'le bağlantılı telegram kanalı öldüğünü duyurdu

Wagner bağlantılı Telegram kanalı ise Prigojin'in öldüğünü duyurdu. Wagner ayrıca uçağı Rus güvenlik güçlerinin vurduğunu iddia etti.

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

Beyaz Saray'dan açıklama geldi

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de yolcu listesinde olduğu özel jetin Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düşmesinin ardından açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan geçmişi göz önüne alınınca Prigojin’in ölümünün sürpriz olmayacağını ifade etti. Kazayla ilgili haberleri gördüklerini aktaran Watson, Prigojin’in ölümünün doğrulanması halinde "Kimse şaşırmamalı" dedi.

Haberin Devamı

Biden'dan ilk yorum: Şaşırmadım

ABD Başkanı Biden'dan da konuya dair ilk açıklama geldi. Biden kazaya dair "Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama şaşırmadım" dedi ve şunu ekledi: "Rusya'da Putin'in arkasında olmadığı pek fazla şey olmuyor. Ancak olayın arka planını bilecek kadar bilgim yok."

'Görgü tanıkları uçağın havada infilak ettiğini söylüyor'

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir CNN Türk'te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında şu bilgileri verdi: Rusya bazı kaynaklardan gelen bilgilere göre 2 uçak havalandı. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre uçak havada infilak etmiş. 

CNN Türk Moskova Temsilcisi Siyamed Kaçmaz 'Resmi bir açıklama beklemek gerekiyor.' dedi. Siyamend Kaçmaz Vladimir Rogov'a dayandırdığı bilgiye göre; Prigojin'in hayatını kaybettiği konuşulmaya başlandı.

Haberin Devamı

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

İlk kez görüntülü konuşma kaydı yayınlamıştı

Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojjin, yaşanan olaylardan bu yana ilk kez önceki gün görüntülü konuşma kaydı yayınlamıştı. Görüntüler, nerede olduğu bilinmeyen Prigojjin’in Afrika'da olabileceğine işaret ediyordu. BBC videonun nerede çekildiğini belirleyemedi. 

Wagner grubuna bağlı Telegram kanallarında yayınlanan videoda Prigojjin, kamuflaj kıyafetlerle görüdü ve Prigojjin grubun Afrika'yı 'daha özgür' hale getirdiği ifadelerine yer verdi. Wagner'in kazançlı ticari çıkarlara sahip olduğu kıtada binlerce savaşçısının olduğuna inanılıyor.

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

Prigojjin'in askerleri, insan hakları gruplarının ve Birleşmiş Milletler’in onları savaş suçu işlemekle suçladığı Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) gibi ülkelerde bulunuyor.

Nadiren göründü

62 yaşındaki eski restoran işletmecisi Prigojjin, geçen ay St Petersburg'da düzenlenen Afrika-Rusya zirvesi sırasında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin devlet başkanı danışmanlarından Büyükelçi Freddy Mapouka ile el sıkışırken fotoğraflandı.

Haberin Devamı

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

Prigojin, Haziran ayından beri kamu önüne pek çıkmıyordu.

2014 yılında kuruldu

Prigojin, Wagner grubunu 2014 yılında kurduğunu söylüyor. Sabıka kaydı olan zengin bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e yemek hizmeti sağladığı için 'Putin'in Şefi' olarak anılıyordu.

Wagner'in 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçleri desteklemeye başladığı ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine yardım ettiği düşünülüyor.

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

Ukrayna'daki savaştan önce Wagner'in tahminen 5 bin savaşçısı vardı; bunların çoğu Rusya'nın elit alaylarından ve özel kuvvetlerinden eski askerlerdi.

Wagner liderinin içinde olduğu uçak düştü Prigojin hayatını kaybetti

Ancak Prigojin, geçen Haziran ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana sayının 25 bin savaşçıya yükseldiğini söyledi.