Dünya Son dakika... Yunan medyasında bayram! ABD'ye resmen başvuruyorlar

Son dakika... Yunan medyasında bayram! ABD'ye resmen başvuruyorlar

18.05.2022 - 14:10 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Beyaz Saray'da ağırlanıp ABD Kongresi'ne hitap eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Kıbrıs sözleri, Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlandı. 'Ankara ve NATO'ya mesaj' başlıkları atan Yunan medyası, F-35 savaş uçakları için kısa sürede harekete geçileceğini yazdı.

Son dakika... Yunan medyasında bayram ABDye resmen başvuruyorlar

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, beraberinde geniş bir heyetle ABD'nin başkenti Washington'da ağırlanıyor. Ziyaret, Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için planlandı ancak koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl gecikmeli gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

ABD lideri Joe Biden, Yunan Başbakan Miçotakis'i mavi-beyaz kravatla ağırladı. Miçotakis aynı gün ABD Kongresi'nde konuşma yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la bir araya geldi.

Rusya'nın Ukrayna işgalinin gölgesinde gerçekleşen ziyarette, kolayca tahmin edileceği gibi öne çıkan başlık Türkiye oldu. Özgürlük ve demokrasinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle test edildiğini belirten Kiryakos Miçotakis, "Biz taraf olduk. Kesinlikle. Putin'in saldırganlığına karşı Ukrayna'nın yanındayız" deyip ekledi:

"Putin başaramayacak. Sadece Ukrayna'da değil, aynı zamanda diğer tüm otoriter liderlere, uluslararası hukuku ihlal eden tarihsel revizyonizme ve açık saldırganlık eylemlerine küresel toplumun ve demokratik devletlerin müsamaha göstermeyeceği mesajı vermek adına da başarılı olmasına izin verilmemeli."

Haberin Devamı

SÖZÜ KIBRIS VE TÜRKİYE'YE GETİRDİ

 

Miçotakis, sözü Ukrayna'daki Rus işgalinden Kıbrıs ve Türkiye'ye getirdi. Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Yunan lider, Türkiye'ye suçlamalarda bulundu:

Son dakika... Yunan medyasında bayram ABDye resmen başvuruyorlar

"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez." 

AYAKTA ALKIŞLADILAR 

 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin başkanlık ettiği oturumda, Miçotakis’in Kıbrıs sözleri Kongre üyelerinden büyük alkış aldı.

Son dakika... Yunan medyasında bayram ABDye resmen başvuruyorlar

Yunan lider, ayrıca Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi, "Şu konuda kesinlikle net olmak istiyorum. Egemenliğimizi ve toprak haklarımızı ihlal eden açık saldırı eylemlerini kabul etmeyeceğiz ve bu eylemler Yunan adaları üzerinde derhal durdurulması gereken uçuşları da içeriyor" dedi.

 

KATHIMERINI: UKRAYNA ÜZERİNDEN TÜRKİYE'YE MESAJ

 

Yunan medyası, Miçotakis'in Washington ziyaretini beklendiği gibi manşetten veriyor. Miçotakis'in ABD Kongresi'nde tarihi bir konuşma yaptığını yazan Kathimerini gazetesi, Yunan Başbakanı'nın Ukrayna üzerinden Türkiye'ye mesaj verdiğini sayfasına taşıdı.

Haberin Devamı

Son dakika... Yunan medyasında bayram ABDye resmen başvuruyorlar

Yunanistan taraftarlığıyla bilinen ABD Başkanı Biden'a, ülkedeki Yunan lobisi tarafından 'Bidenopulos' lakabı takıldı. Biden, Yunan Başbakanı Beyaz Saray'da 'Ben Joe Bidenopulos' esprisiyle karşıladı.

 

Yunanistan-ABD ilişkilerinin tarihteki en üst seviyeye ulaştığını belirten Kathimerini, Beyaz Saray'daki resepsiyonda F-35 savaş uçaklarının satışının da konuşulduğunu aktarıyor.

Habere göre, Miçotakis, "F-35 jetlerini hava filosuna katmak için süreci başlatacağız. 2030'a kadar bu fantastik savaş uçaklarını Yunan Hava Kuvvetleri'ne eklemeyi umuyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE F-16 GÖNDERMESİ

To Vima gazetesi ise, Atina yönetiminin F-35'leri satın almak için resmi başvuru mektubunu çok yakında Washington'a göndereceğini yazdı.

Kathimerini ayrıca, Miçotakis'in Kongre'de adalar üstündeki hava sahası ihlallerini gündeme getirerek ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına gönderme yaptığını da savundu.

Haberin Devamı

'Miçotakis'in ABD ziyaretinin faydaları' başlığını kullanan Ta Nea gazetesi ise, Ankara ve NATO'ya mesajlar verildiğini kaydediyor.

Son dakika... Yunan medyasında bayram ABDye resmen başvuruyorlar

To Vima gazetesi de, ABD'li mevkidaşı Blinken'la bir araya gelen Yunan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Türkiye'yi hedef alan açıklamalarına yer verdi. Habere göre, Dendias, "ABD Türkiye'nin tuhaf bir partner olduğunu fark etti" cümlesini kurdu.

CNN Yunanistan ise, "Dendias Blinken'a Türkiye'nin provokasyonları hakkında bilgi verdi" başlığını tercih etti.

ABD SAFINI SEÇTİ

Türkiye-Yunanistan ilişkileri halihazırda sakin seyretse de, özellikle 2020 yazında Doğu Akdeniz'de büyük bir kapışma yaşandı. Türkiye Akdeniz'e savaş gemilerinin eşlik ettiği araştırma gemisi gönderdi.

Ankara'nın hamlesiyle çaresiz kalan Yunanistan, başta Fransa, ABD olmak üzere Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Suudi Arabistan'la tatbikatlara girişti.

Fransa'dan Rafale jetleri satın alan Atina yönetimi, geride kalan iki yılda silahlanmaya milyarlarca dolar harcadı.

Son dakika... Yunan medyasında bayram ABDye resmen başvuruyorlar

Gerilimde açık şekilde Yunanistan'ın tarafını tutan ABD ise, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne uçak gemisi gönderdi. USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e yollandı.

Haberin Devamı

Suda'yı Doğu Akdeniz'de adeta kendi üssü haline getiren ABD ordusu, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu da Girit'teki üsse gönderdi. Pompeo, Yunan Başbakan Miçotakis'le birlikte Amerikan uçak gemisi üstünde poz verdi.

2020 yazından itibaren neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD'nin ilgisi, yalnızca Akdeniz'le sınırlı kalmadı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan ortak tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.

Yunan medyası, ABD'nin Yunanistan'da kalıcı üsler elde etmeyi amaçladığını yazdı.

ABD, halihazırda Yunanistan'ın elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor. Türkiye'yi F-35 programından çıkaran Washington, Türkiye'ye ayrılan savaş uçaklarının Yunanistan'a verilmesini gündemine almış durumda.