Dünya Sultanahmet’ten ölüm yolculuğuna!

Sultanahmet’ten ölüm yolculuğuna!

07.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalya’da 68 mültecinin öldüğü batan teknedeki 14 yaşındaki Pakistanlı Afridi’nin yolculuğu için Sultanahmet’teki bir insan kaçakçısına 10 bin sterlin ödendiği öne sürüldü.

Sultanahmet’ten ölüm yolculuğuna

İtalya’nın Calabria kıyılarında geçen hafta batarak 68 mültecinin ölümüne neden olan göçmen teknesinin ardındaki “para transferi”, insan kaçakçılığının Pakistan’dan Türkiye’ye ve İngiltere’ye uzandığını ortaya çıkardı. İngiliz “Daily Mail” gazetesinin soruşturması, Londra’nın banliyösü Greenford’da bir evden yapılan ödemelerin, Avrupa’da doktor olmayı hayal eden Pakistanlı 14 yaşındaki Azan Afridi’nin, söz konusu tekneye binmesini sağladığını ortaya koydu. Afridi’nin teknedeki yerini güvenceye alan para transferinin Pakistan’dan Türkiye üzerinden İtalya ve İngiltere’ye uzanan 4 ülkeyi kapsadığı belirtildi. İddiaya göre olay şöyle gelişti: Çocuğun babası Hamid, oğlunun İngiltere’de daha iyi bir hayat yaşamasını umarak İstanbul’da bir insan kaçakçısına 10 bin sterlin gönderdi. Afridi, yolculuğunun ilk ayağı için Ocak ayında Pakistan’dan İstanbul’a uçakla gitti. Azan Afridi, İstanbul’da babasının Avrupa’ya geçmesinde ona yardım etmesi için para ödediği kaçakçının evine yerleştirildi.

Haberin Devamı

Afridi’nin ailesi, Muhammed Hümayun Amin adlı Afgan asıllı insan kaçakçısının İstanbul’da Sultanahmet Camii yakınındaki bir dükkânda faaliyet gösterdiğini öne sürdü. Afridi teknede yer beklerken, insan kaçakçısı, çocuğun Londra’daki dayısı Abdullah Han ve İtalya’daki diğer dayısı Muhammed Sabir ile iletişime geçip, onlardan 10 bin sterline ek olarak para istedi. Han ve Sabir’in kaçakçının Londra’da yaşayan iki kızına para gönderdiği öne sürüldü. 12 gün sonra Afridi, İzmir’den tekneye binerek İtalya’ya doğru yola çıktı. Batan teknede 68 mülteci öldü, Afridi’nin cesediyse bulunamadı. Ancak hayatta kalan göçmenler, çocuğu en son suda çırpınırken gördüklerini söyledi. Bu da doktor olma hayali kuran çocuğun, hayatta kaldığına dair ümidi yok etti.

Haberin Devamı

Sultanahmet’ten ölüm yolculuğuna

Pakistanlı 14 yaşındaki Azan Afridi de batan teknedeydi.

‘Bu, Afridi’nin son umuduydu’

Akrabaları, Afridi’nin daha önce Bulgaristan sınırını geçerek Türkiye’yi karadan terk etmeye çalıştığını ancak 4 kez yakalanarak İstanbul’a geri gönderildiğini, tekneyle geçişin Avrupa’ya ulaşmak için son girişimi olduğunu söyledi. Ailenin Londra’daki yakını Abdullah Han, bu yolculuğun tehlikeli olduğunu söylemesine rağmen Afridi’yi tehlikeye atan ve Pakistan’da yaşayan babasına öfkeli olduğunu ifade etti. Öte yandan, geçen yıl yaklaşık 11 bin göçmenin Türkiye’den İtalya’ya gittiği bildirilirken, Calabria kıyılarında göçmen teknesinin batmasıyla ilgili biri Türk, 2’si Pakistanlı olmak üzere 3 kaçakçının tutuklandığı biliniyor.